Ухвала
від 18.03.2024 по справі 361/2034/24
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/2034/24

провадження № 1-в/361/53/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.03.2024 м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання в.о. начальника Броварського районного відділу №2 філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 про звільнення від призначеного покарання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з закінченням іспитового строку, -

ВСТАНОВИВ:

В.о. начальника Броварського районного відділу №2 філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області ОСОБА_5 звернулась до суду з клопотанням про звільнення від призначеного покарання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з закінченням іспитового строку. У клопотанні зазначено, що ОСОБА_4 засуджений 23.02.2022 вироком Обухівського районного суду Київської області за ст. 185 ч. 4 КК України до 5 років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 2 роки.

На засудженого відповідно ст. 76 КК України згідно вироку Дарницького районного суду м. Києва від 16.01.2023 покладені наступні обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

З 03.05.2022 ОСОБА_4 перебуває на обліку в Броварському районному відділі № 2 філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області.

26.05.2022 ОСОБА_4 було роз`яснено порядок та умови відбування іспитового строку при засудженні з випробуванням. Також він був попереджений про недопущения скоєння нового кримінального правопорушення та попереджений про наслідки за невиконання покладених па нього судом обов`язків.

В цей же день засудженому було винесено постанову про встановлення днів явки на реєстрацію, згідно якої останній повинен з`являтися до відділу пробації в третій понеділок кожного місяця.

За час перебування на обліку гр. ОСОБА_4 зарекомендував себе наступним чином:

- гр. ОСОБА_4 порушень обов`язків покладених на нього судом, а також порядку та умов відбування іспитового строку при звільненні з випробуванням не допускав.

- за місцем проживання характеризується позитивно.

- до кримінальної та адміністративної відповідальності в період іспитового строку не притягувався.

- за час іспитового строку з гр. ОСОБА_4 було проведено ряд профілактичних бесід. Згідно оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення засуджений має низькій рівень ризику вчинення повторного кримінального правопорушення. Криміногенні потреби відсутні.

Прокурор та представник пробації в судове засідання не з`явилися. Від прокурора надійшла заява про розгляд клопотання без його участі.

Засуджений в судове засідання не з`явивився.

Відповідно до ч. 4 ст. 539 КПК України неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду клопотання (подання), не перешкоджає проведенню судового розгляду.

Пунктом 9 ч. 1 ст. 537 КПК України передбачено, що під час виконання вироків суд, визначений ч. 2 ст. 539 КПК України має право вирішувати питання про звільнення від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку.

Відповідно до ст. 152 КВК України передбачено, що підставами звільнення від відбування покарання є відбуття строку покарання, призначеного вироком суду; Закон України про амністію; акт про помилування; скасування вироку суду і закриття кримінального провадження; закінчення строків давності виконання обвинувального вироку; умовно-дострокове звільнення від відбування покарання; хвороба; інші підстави, передбачені законом.

Стаття 539 КПК України регулює порядок вирішення судом питань, пов`язаних з виконанням вироку.

Вимогами ч.ч. 1, 2 ст. 539 КПК України передбачено, що питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом. Клопотання (подання) про вирішення питання, пов`язаного із виконанням вироку, подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок, в межах територіальної юрисдикції якого проживає засуджений, до суду, який ухвалив вирок. Згідно п. 9 ч. 1 ст. 537 КПК України під час виконання вироків суд, визначений частиною другою статті 539 цього Кодексу, суд має право вирішувати питання про звільнення від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку.

Суд, проводячи розгляд даного подання, керується вимогами Постанови Пленуму ВСУ №11 від 21.12.1990 року «Про практику застосування судами України процесуального законодавства при вирішенні питань, пов`язаних з виконанням вироків», в якій зазначено, що суд сприяє формуванню у засудженої особи впевненості у невідворотності покарання, діє відповідно до засад кримінального провадження, до яких зокрема відноситься диспозитивність, закріплена у ст. 26 КПК України, відповідно до якої суд у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що віднесені на їх розгляд та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Так, суду було надано особову справу ОСОБА_4 , згідно якої встановлено, що засуджений протягом двох років іспитового строку постійно з`являвся до центру пробації.

На період іспитового строку до кримінальної та адміністративної відповідальності засуджений не притягувався та має низький рівень ризику вчинення повторно кримінального правопорушення, криміногенні потреби відсутні. Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що ОСОБА_4 може бути звільнений від відбування покарання, призначеного вироком суду, у зв`язку із закінченням іспитового строку. Крім того, іспитовий строк за вироком суду закінчився 24.02.2024 року.

Підстав для направлення ОСОБА_4 в місця позбавлення волі суд не вбачає, а тому останнього необхідно звільнити від призначеного покарання.

Керуючись ст. 78 КК України, п.9 ч.1 ст. 537, ст. 539 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від покарання, призначеного вироком Обухівського районного суду Київської області від 23.02.2022, у зв`язку з закінченням іспитового строку.

Особову справу №60/2022 відносно ОСОБА_4 повернути до Броварського РВ № 2 філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області для подальшого зберігання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду через Броварський міськрайонний суд Київської області протягом 7 (семи) днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117755341
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про звільнення від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку

Судовий реєстр по справі —361/2034/24

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Червонописький В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні