Рішення
від 02.02.2024 по справі 369/9927/23
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/9927/23

Провадження № 2-о/369/58/24

РІШЕННЯ

Іменем України

02.02.2024 м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі

головуючого судді Волчка А.Я.,

присяжних Мунтяну Ю. В., Квашука О. Є.,

при секретарі Лоу А.,

за участю:

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в місті Києві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Бучанська районна військова адміністрація Київської області, ОСОБА_2 про усиновлення,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Києво-Святошинського районного суду Київської області із заявою про усиновлення малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що є донькою ОСОБА_4 .

Свої вимоги мотивує тим, що він перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований 12.12.2019 року Дарницьким районним у м. Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м. Києві, про що зроблений актовий запис за № 2547. У наслідок чого, ОСОБА_6 змінила своє прізвище з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 ».

Наразі, заявник з дружиною та малолітня ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживають разом, за адресою: АДРЕСА_1 .

Житло, де проживає родина передане ОСОБА_9 ТОВ « СВ-БІЛДИНГ» на підставі попереднього договору купівлі-продажу квартири від 10.06.2020 року.

Згідно з актом обстеження умов проживання помешкання родини за адресою: АДРЕСА_2 , встановлено, що для проживання та виховання дитини створені всі необхідні умови, дотримано санітарно-гігієнічні норми, а стосунки в сім`ї - родинні, люблячі.

Так, згідно з свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 виданого 19.09.2014 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чигиринського районного управління юстиції у Черкаській області, актовий запис № 98, ОСОБА_3 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьками записані: батьком - ОСОБА_10 , громадянин України, матір`ю - ОСОБА_11 , громадянка України.

При цьому, згідно з копією свідоцтва про смерть виданого повторно 03.06.2023 року Святошинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) вбачається, що ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , про щоКиївським міським відділом державної реєстрації смерті Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внесено відомості до актового запису за № 21923.

Наразі заявник виховує дитину - малолітню ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як рідну, вона вважає його своїм батьком. Між ними склалися теплі сімейні відносини, тому він вважає, що усиновлення дитини відповідатиме її та його найкращим інтересам.

Оскільки дитина проживає з заявником разом з раннього віку, вона не знає про свого біологічного батька та хоче мати прізвище заявника.

При цьому, заявник вказує, що зі станом здоров`я дитини обізнаний, вона на диспансерному обліку не перебуває та є соматично здоровою.

Також вказує, що його стан здоров`я та наявність постійного доходу дозволяє йому повною мірою повноцінно утримувати та виховувати дитину.

Крім того, заявник вказує, що до кримінальної відповідальності не притягувався, а згідно з витягом № ВР-001087358, станом на 07.06.2023 року на території України незнятої чи непогашеної судимості не має. При цьому, зазначає, що веде здоровий спосіб життя, офіційно працює кухарем в ТОВ «НЕОБІСТРО», ніколи не був позбавлений батьківських прав, не був усиновлювачем іншої дитини, не зловживає спиртними напоями та наркотичними засобами.

Крім того, дружина заявника ОСОБА_12 , яка є матір`ю малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підтримує його бажання усиновити доньку та надання їй спільного прізвища « ОСОБА_8 », про що склала відповідну заяву, посвідчену приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Малаховим С. О., 09.06.2023 року, зареєстровану в реєстрі за № 315.

При цьому, висновком Бучанської районної військової адміністрації Київської області від 21.06.2023 № 01.3-35/2368 про доцільність усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано доцільним її усиновлення громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та таким, що відповідає інтересам дитини.

Вищевказане підтверджує, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , здатен забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя і виховання малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усиновлення здійснюється для забезпечення інтересів дитини та створення повноцінної родини.

Відповідно до ч. 3 ст. 218 СК України, згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

На підставі вищевказаного ОСОБА_1 просив суд заяву про усиновлення задовольнити. Ухвалити рішення про усиновлення ним - громадянином України, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та внести зміни до актового запису № 98складеного Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чигиринського районного управління юстиції у Черкаській області 19.09.2014 року, про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , записавши її батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та змінити прізвище дитини з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 », по батькові з « ОСОБА_13 » на « ОСОБА_14 », інші дані про дитину залишити без змін.

У судовому засіданні заявник вимоги заяви підтримав та просив заяву задовольнити.

Заінтересована особа, ОСОБА_2 також у судовому засіданні підтримала вимоги заяви та просила суд її задовольнити.

Інші учасники судового процесу до суду не з`явилися, про дату час та місце судового розгляду справи повідомлялися належним чином.

При цьому, від представника заінтересованої особи Бучанської РВА Київської області, надійшла заява про розгляд справи за відсутності їх представника, за наявними у справі матеріалами та вимоги заяви підтримали у повному обсязі.

Суд, заслухавши пояснення осіб, які приймали участь у справі, дослідивши матеріали справи погоджується, що заявлені вимоги заявника підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований 12.12.2019 року Дарницьким районним у м. Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м. Києві, про що зроблений актовий запис за № 2547. У наслідок чого ОСОБА_15 змінила своє прізвище з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 ».

При цьому, у ОСОБА_4 , є малолітня донька, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 виданого 19.09.2014 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чигиринського районного управління юстиції у Черкаській області, актовий запис № 98.

Так, згідно з свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 виданого 19.09.2014 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чигиринського районного управління юстиції у Черкаській області, актовий запис № 98, ОСОБА_3 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьками записані: батьком - ОСОБА_10 , громадянин України, матір`ю - ОСОБА_11 , громадянка України.

Відповідно до копії свідоцтва про смерть виданого повторно 03.06.2023 року Святошинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який є біологічним батьком малолітньої ОСОБА_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , про що Київським міським відділом державної реєстрації смерті Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внесено відомості до актового запису за № 21923.

Заявник ОСОБА_1 , проживає з дружиною ОСОБА_2 та її малолітньою донькою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується наявною у матеріалах справи довідкою від 05.06.2023 року, виданою за підписом директора ЖК «Сімейне Містечко» Січаренка А. С.

За час сумісного проживання між ним та дитиною склалися хороші стосунки, заявник виховує дитину як рідну, матеріально забезпечує, піклується про фізичний і розумовий розвиток дитини, та бажає її усиновити.

Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Житло, де проживає родина передане дружині заявника ОСОБА_2 ТОВ «СВ-БІЛДИНГ», ЄДРПОУ 39098373, на підставі попереднього договору купівлі-продажу квартири від 10.06.2020 року, копія якого міститься у матеріалах справи.

Відповідно до акту обстеження умов проживання від 29.05.2023 року, що складений спеціалістами служби у справах дітей Білогородської сільської ради Бучанського району Київської області Проценко Я. С. та ОСОБА_16 , вбачається, що для проживання та виховання дитини створені всі необхідні умови, дотримано санітарно-гігієнічні норми, а стосунки в сім`ї - родинні, люблячі.

Відповідно до витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимостей» № ВР-001087358, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на території України, станом на 07.06.2023 до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої та непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Згідно з висновком про стан здоров`я особи, виданого 14.06.2023 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Білогородської сільської ради Бучанського району Київської області ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 за станом здоров`я є соматично та психічно здоровим, тобто може бути усиновлювачем.

Згідно з наявною у матеріалах справи довідкою № 1 від 02.06.2023 року, виданою ТОВ «НЕОБІСТРО», заявник ОСОБА_1 є працевлаштованим та працює кухаром у ТОВ «НЕОБІСТРО», має постійний стабільний дохід.

Згідно з нотаріально посвідченою заявою матері малолітньої ОСОБА_3 - ОСОБА_2 , складеної у присутності приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Малахова С. О. від 09.06.2023 року, ОСОБА_2 надала згоду на усиновлення своєї малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її чоловіком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , про що зроблений запис в реєстрі нотаріальних дій за № 315.

Висновком Бучанської районної військової адміністрації Київської області від 21.06.2023 № 01.3-35/2368 про доцільність усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано доцільним її усиновлення громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та таким, що відповідає інтересам дитини.

Згідно з довідкою виданою 14.06.2023 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Білогородської сільської ради Бучанського району Київської області, малолітня ОСОБА_3 , 2014 року народження, є соматично здоровою.

Про стан здоров`я малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заявник обізнаний.

Таким чином, громадянин ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , має всі підстави, що пов`язані з усиновленням, із правовими наслідками ознайомлений.

Відповідно до ст. 207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно ст. 211 Сімейного Кодексу України усиновлювачем може бути повнолітня дієздатна особа. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на п`ятнадцять років. Усиновлювачами можуть бути подружжя. Кількість дітей, яку може усиновити один усиновлювач не обмежується.

Судом встановлено, що обставини, передбачені ст. 212 СК України, наявність яких виключала б для заявника можливість бути усиновлювачем неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відсутні.

Частиною 3 ст. 218 СК України встановлено, що усиновлення проводиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Згідно ст. 223 Сімейного Кодексу України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

Статтею 224 Сімейного кодексу України визначено, що суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема:

1)стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини;

2)мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину;

3)мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення;

4)взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною;

5)особу дитини та стан її здоров`я;

6)ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Згідно ст. 229 Сімейного Кодексу України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народження матір`ю, батьком, дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Згідно зі ст. 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ЕТБ N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до ст. 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Згідно з положеннями п. 8 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.03.2007р. №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та про поновлення батьківських прав» за змістом ст. 217 СК у випадках, коли дитина, стосовно якої розглядається питання про усиновлення, має батьків, обов`язковою умовою його позитивного вирішення є їхня вільна та безумовна згода.

Таким чином, передбачених законом підстав, які виключають можливість усиновлення дитини заявником, судом не встановлено, є всі підстави вважати, що дитині створені необхідні умови для проживання, передбачені законом, заявник бажає бути усиновителем дитини з метою надання їй батьківської любові та домашнього затишку і здатен забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини.

З урахуванням наведеного, суд приходить до висновку про доцільність усиновлення заявником малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст. ст. 207, 208, 211, 217, 218, 220, 223, 224, 225, 231, 233 Сімейного Кодексу України, ст.ст. 4, 5, 12, 76-81, 258-259, 263-265, 268, 310-314 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ :

Заяву про усиновлення громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

Виключити із актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (актовий запис зареєстрований у реєстрі Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чигиринського районного управління юстиції у Черкаській області 19.09.2014 року, за №98), запис про ОСОБА_10 , як про батька дитини.

Внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (актовий запис зареєстрований у реєстрі Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чигиринського районного управління юстиції у Черкаській області 19.09.2014 року, за №98): вказавши в графі «Прізвище» - « ОСОБА_8 » замість « ОСОБА_7 », « ОСОБА_17 » - « ОСОБА_14 » замість « ОСОБА_13 », графу "ім`я" залишити без змін. Дату народження та місце народження залишити без змін.

У графі «Батько»: - «прізвище» записати « ОСОБА_8 »; - в графі «ім`я» записати « ОСОБА_18 »; в графі «по-батькові» - записати « ОСОБА_19 ».

Відомості про матір залишити без змін.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: Андрій ВОЛЧКО

Присяжні: Юлія МУНТЯНУ

Олександр КВАШУК

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117755481
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —369/9927/23

Рішення від 02.02.2024

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Рішення від 02.02.2024

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні