Ухвала
від 12.03.2024 по справі 559/2297/22
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Рівненський апеляційний суд


У Х В А Л А

Іменем України

12 березня 2024 року м. Рівне

Справа № 559/2297/22

Провадження № 11-кп/4815/199/24

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Рівненського апеляційного суду у складі :

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

з участю:

прокурора ОСОБА_4 ,

представника КНП «Міська поліклініка» Дубенської міської ради

ОСОБА_5

особи, стосовно якої застосовані примусові заходи медичного характеру,

ОСОБА_6 ,

захисника-адвоката ОСОБА_7 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні провадження за апеляційною скаргою прокурора Дубенської окружної прокуратури ОСОБА_9 на ухвалу Дубенського міськрайонного суду Рівненської області від 18 грудня 2023 року, якою відмовлено у задоволенні заяви директора КНП «Міська поліклініка» Дубенської міської ради про припинення застосування примусових заходів медичного характеру стосовно ОСОБА_6 ,

в с т а н о в и л а :

Ухвалою Дубенського міськрайонного суду Рівненської області від 18.12.2023 відмовлено у задоволенні заяви директора комунального некомерційного підприємства «Міська поліклініка» Дубенської міської ради про припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_6 .

Мотивував своє рішення суд тим, що на момент звернення до суду з цією заявою закінчився термін застосування примусових заходів медичного характеру стосовно ОСОБА_6 .

В апеляційній скарзі прокурор ОСОБА_9 просить вказане судове рішення скасувати та постановити нову ухвалу, якою задовольнити заяву директора КНП "Міська поліклініка" Дубенської міської ради та припинити застосування примусових заходів медичного характеру стосовно ОСОБА_6 .

На обґрунтування цих вимог зазначив, що місцевий суд, відмовляючи у задоволенні вказаної заяви, дійшов помилкового висновку, оскільки заява надійшла до канцелярії суду 13.12.2023, а строк примусових заходів медичного характеру стосовно ОСОБА_6 закінчився 14.12.2023.

Заслухавши суддю-доповідача, доводи прокурора ОСОБА_4 на підтримання апеляційної скарги, міркування представника КНП «Міська поліклініка» Дубенської міської ради ОСОБА_5 , яка просила задовольнити заяву про припинення застосування примусових заходів медичного характеру стосовно ОСОБА_6 , думку особи, стосовно якої застосовані примусові заходи медичного характеру - ОСОБА_6 і його захисника-адвоката ОСОБА_7 , які підтримали апеляційну скаргу прокурора та просили її задовольнити, перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить таких висновків.

Відповідно до ч.1 ст.404 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

Як убачається з матеріалів даного провадження, ухвалою Дубенського міськрайонного суду Рівненської області від 06 грудня 2022 року до ОСОБА_6 застосовано примусовий захід медичного характеру у виді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку. З 20 січня 2023 року ОСОБА_10 перебуває під спостереженням у лікаря-психіатра та йому надається амбулаторна психіатрична допомога в примусовому порядку на базі КНП «Міська поліклініка» Дубенської міської ради.

Ухвалою Дубенського міськрайонного суду Рівненської області від 14 червня 2023 року продовжено стосовно ОСОБА_6 примусові заходи медичного характеру на строк 6 місяців.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст.514 КПК продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування.

Розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), де тримається дана особа. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Відповідно до ч.2 ст.95 КК України особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу.

Згідно з ч.3 ст. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу» питання про продовження, зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу та виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру чи якщо особа видужала.

Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Як вбачається з висновку комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру від 28 листопада 2023 року № 502 стосовно ОСОБА_6 , зважаючи на стабільний стан, регулярний прийом ліків, критичне ставлення до вчиненого правопорушення, рекомендовано надання амбулаторної психіатричної допомоги на загальних підставах.

Вказаний висновок підтримала під час апеляційного розгляду представник КНП «Міська поліклініка» Дубенської міської ради ОСОБА_5 .

За наведених обставин та відповідно до приписів п.4 ч.1 ст.307, п.1 ч.1 ст.409 КПК, колегія суддів приходить до переконання про необхідність задоволення заяви директора КНП «Міська поліклініка» Дубенської міської ради про припинення амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку відносно ОСОБА_6 та скасування ухвали місцевого суду як постановленої з порушенням вимог кримінального процесуального закону та закону про кримінальну відповідальність.

Керуючись ст.ст.404, 405, 407, 418, 419 КПК України, колегія суддів,

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу прокурора Дубенської окружної прокуратури ОСОБА_9 задовольнити.

Ухвалу Дубенського міськрайонного суду Рівненської області від 18 грудня 2023 року, якою відмовлено у задоволенні заяви директора КНП «Міська поліклініка» Дубенської міської ради про припинення застосування примусових заходів медичного характеру стосовно ОСОБА_6 , скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою задовольнити заяву директора КНП «Міська поліклініка» Дубенської міської ради та припинити амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала остаточна, оскарженню не підлягає.

С у д д і:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117758403
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення застосування примусових заходів медичного характеру стосовно ОСОБА_6

Судовий реєстр по справі —559/2297/22

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Гладкий С. В.

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Гладкий С. В.

Ухвала від 30.01.2024

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Гладкий С. В.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Гладкий С. В.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 14.06.2023

Кримінальне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні