Ухвала
від 18.03.2024 по справі 140/3585/21
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про заміну сторони виконавчого провадження

18 березня 2024 року ЛуцькСправа № 140/3585/21 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Волдінера Ф.А.,

розглянувши у порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області про заміну сторони у виконавчому провадженні в адміністративній справі за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області до сільськогосподарського виробничого кооперативу «Зоря» про зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Волинського окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа № 140/3585/21 за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області до сільськогосподарського виробничого кооперативу «Зоря» про зобов`язання вчинити дії.

Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 12.08.2021 у даній справі позов задоволено повністю, зобов`язано ліквідаційну комісію сільськогосподарського виробничого кооперативу «Зоря» включити грошові вимоги кредитора - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області у розмірі 301971,60 грн (триста одна тисяча дев`ятсот сімдесят одна гривня шістдесят копійок) в реєстр вимог кредиторів у першу чергу та проміжний ліквідаційний баланс.

05.10.2021 судом видано виконавчий лист № 16660/2021р.

11.03.2024 на адресу суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області про заміну сторони виконавчого провадження.

Обґрунтовуючи подану заяву, представник вказав, що 03.12.2021 постановою державного виконавця Любешівського відділу державної виконавчої служби у Камінь-Каширському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) відкрито виконавче провадження за № 67747263 щодо виконання виконавчого листа № 16660/2021р від 05.10.2021 про включення грошових вимог в розмірі 301971,60 грн в реєстр вимог кредиторів та проміжний ліквідаційний баланс.

Відповідно до Прикінцевих положень Закону України від 23.09.1999 року №1105-XIV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023.

Враховуючи викладене, Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управління виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Заява також містила клопотання про розгляд заяви за відсутності представника Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області.

18.03.2024 учасники справи в судове засідання не з`явились, що не перешкоджає розгляду поданої заяви.

Відповідно до частини 2 статті 379 КАС України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За приписами частини 4 статті 229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути заяву про заміну сторони у виконавчому провадженні без участі заявника та осіб, які беруть участь у справі, за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

Визначаючись щодо заяви про заміну у виконавчому провадженні, суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 №1404-VIII виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Пунктом першим статті 3 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі виконавчих документів, зокрема, виконавчих листів та наказів, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень.

За приписами статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Відповідно до частини п`ятої статті 26 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, що і є початком примусового виконання рішення.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до частини 1 статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

В даному ж випадку, обґрунтовуючи необхідність заміни стягувача у виконавчому провадженні представник Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області вказав, що відповідно до Прикінцевих положень Закону України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023. Враховуючи викладене, Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управління виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Так, відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України №1442 від 27.12.2022 року «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України» зазначено, що з 01.01.2023 року припинити, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України: - Фонд соціального страхування України; - управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області.

21.09.2022 прийнято Закон України №2620-IX «Про внесення змін до Закону України №1105-ХIV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування».

Згідно прикінцевих положень Закону №1105-ХIV з 01.01.2023 припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України.

Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Відповідно до частини 7 Прикінцевих положень Закону №1105-ХIV стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Враховуючи, що стягувача у даній справі - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області з 01.06.2023 припинено і правонаступником його прав та обов`язків є Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області, суд вважає за необхідне замінити стягувача у виконавчому провадженні № 67747263, на Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області.

Відтак, заява представника Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області про заміну стягувача у виконавчому провадженні підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

Заяву представника Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області про заміну сторони виконавчого провадження, - задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні № 67747263, а саме: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області на Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області (43026, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Кравчука, будинок 22В, код ЄДРПОУ 13358826).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Суддя Ф.А. Волдінер

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117759242
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —140/3585/21

Ухвала від 18.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Волдінер Фелікс Арнольдович

Рішення від 12.08.2021

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Волдінер Фелікс Арнольдович

Ухвала від 13.04.2021

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Волдінер Фелікс Арнольдович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні