Рішення
від 19.03.2024 по справі 229/1539/24
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 229/1539/24

Провадження № 2/229/1024/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.03.2024 року Дружківській міський суд Донецької області у складі

судді Хомченко Л.І.

секретар Бондаренко А.С.

позивач ОСОБА_1

відповідач ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дружківка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання батьківства, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулась з позовом до суду, згідно якого просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця селища Олексієво-Дружківка, м. Дружківки, Донецької області, ІНН НОМЕР_1 батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та внести відповідні зміни до актових записів про народження дітей, зазначивши батьком відповідача.

В обґрунтування позову вказує, що в грудні 2001 року познайомилась з ОСОБА_2 з того моменту вони почали зустрічатись, а в подальшому проживати разом. Від спільного проживання у них ІНФОРМАЦІЯ_6 народилась донька ОСОБА_3 , яка має інвалідність з дитинства, ІНФОРМАЦІЯ_7 народився син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 народився син ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 народився син ОСОБА_6 . Зазначила, що відповідач не бажав укладати з нею шлюб з підстав невдалого першого шлюбу та записувати себе батьком вищевказаних дітей. Позивач на момент народження дітей у зареєстрованому шлюбі з відповідачем не перебувала, а відомості про батька в актовому записі про народження дитини були записані з її слів відповідно до ст. 135 СК України.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 06.03.2024 року відкрите провадження по цивільній справі за даним позовом та призначено справу до розгляд.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримала у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позов визнав, не заперечував проти розгляду справи.

Представник третьої особи Служби у справах дітей Дружківської міської ради до судового засідання не з`явився, про час та дату розгляду справи було повідомлено належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Як передбачено ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачений цим Кодексом випадках.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у шлюбі не перебували.

Як підтверджується матеріалами справи, ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_6 народила доньку ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження дитини серії НОМЕР_2 (а.с.8). ІНФОРМАЦІЯ_7 народився син ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про народження дитини серії НОМЕР_3 (а.с.11). ІНФОРМАЦІЯ_8 народився син ОСОБА_5 , що підтверджується копією свідоцтва про народження дитини серії НОМЕР_4 (а.с.10). ІНФОРМАЦІЯ_9 народився син ОСОБА_6 , що підтверджується копією свідоцтва про народження дитини серії НОМЕР_5 (а.с.9). Відомості до актових записів про народження дітей відносно батька внесено зі слів матері, відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

Отже, даючи оцінку доказам у справі, батьком ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 на підставі ч.1 ст.135 СК України записаний ОСОБА_7 , що підтверджується копією витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (а.с.14-15).

Цивільне судочинство згідно ст. 12 ЦПК України здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів), як встановлено статтею 89 ЦПК України.

На підставі ч. 1 ст. 135 СК України, яка передбачає, що при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові дитини записуються за її вказівкою.

Позивач повідомила, що зареєструвала зазначених дітей на своє прізвище та отримала свідоцтво про народження.

Ст. 128 СК України регламентовано, що за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 3 ст. 128 СК України позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Позивач ОСОБА_1 просила визнати відповідача ОСОБА_2 батьком дітей, а саме ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 .

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 , вказав, що він є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Зазначив, що увесь цей час вони проживали разом, у шлюбі не перебували.

Відповідно до частини другої статті 125 СК України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини, за рішенням суду.

Рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

Вище приведені обставини та факти у їх сукупності надають суду можливість зробити висновок про те, що в ході судового розгляду справи позивачем було обґрунтовано доведені ті обставини, на які він посилався як на підстави своїх вимог.

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, а тому суд визнає ОСОБА_2 батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Відповідно до ст. 134 СК України на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження.

Відповідно до п.п. 20 п.1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 р. № 52/5, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Згідно з п.2.13.1 Розділу ІІ Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, що затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. № 96/5, підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установленням неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до п.2.16.4 Розділу ІІ зазначених вище правил, на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

Позивач є законим представником доньки-інваліда ОСОБА_3 , тому згідно вимог ч. 1 п. 9 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» звільнена від сплати судового збору.

Відтак, оскільки як встановлено судом, що позивач звернувся до суду із цим позовом, бо в інший спосіб внести зміни до актового запису неможливо і такий спосіб є законним, на підставі наведених вище норм і наявних у справі документальних доказів, суд задовольняє вимогу позивача про внесення змін до актових записів про народження дітей в частині відомостей про батька дитини.

Враховуючи матеріальне становище сторін відповідача слід звільнити від сплати судового збору.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 258-259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 125, 128, 134 Сімейного Кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання батьківства - задовольнити.

Визнати громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця селища Олексієво-Дружківка, м. Дружківки, Донецької області, ІНН НОМЕР_1 батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Внести зміни до актового запису № 375 від 20.08.2008 р. про народження ОСОБА_3 , зареєстрованої відділом реєстрації актів цивільного стану Дружківського міського управління юстиції Донецької області зазначивши батьком громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

Визнати громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця селища Олексієво-Дружківка, м. Дружківки, Донецької області, ІНН НОМЕР_1 батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Внести зміни до актового запису № 7 від 09.02.2010 р. про народження ОСОБА_4 , зареєстрованого Виконкомом Олексієво- Дружківської селищної ради м. Дружківки Донецької області зазначивши батьком громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

Визнати громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця селища Олексієво-Дружківка, м.Дружківки, Донецької області, ІНН НОМЕР_1 батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Внести зміни до актового запису № 27 від 29.06.2011 р. про народження ОСОБА_5 , зареєстрованого Виконкомом Олексієво- Дружківської селищної ради м. Дружківки Донецької області зазначивши батьком громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,.

Визнати громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця селища Олексієво-Дружківка, м.Дружківки, Донецької області, ІНН НОМЕР_1 батьком ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Внести зміни до актового запису № 51 від 25.12.2013 р. про народження ОСОБА_6 , зареєстрованого Виконкомом Олексієво-Дружківської селищної ради м. Дружківки Донецької області зазначивши батьком громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У повному обсязі рішення виготовлено 19.03.2024 року.

Суддя Л.І. Хомченко

19 березня 2024 р.

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117767827
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —229/1539/24

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Хомченко Л. І.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Хомченко Л. І.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Хомченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні