Рішення
від 19.03.2024 по справі 229/7151/23
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 229/7151/23

Провадження № 2/229/210/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.03.2024 року Дружківській міський суд Донецької області у складі

судді Хомченко Л.І.

секретар Бондаренко А.С.

позивач ОСОБА_1

відповідач ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дружківка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , третя особа Дружківська міська рада в особі Служби у справах дітей Дружківської міської ради, Дружківський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про оспорювання батьківства та виключення відомостей про особу, як батька з актового запису про народження дитини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулась з позовом до суду, згідно якого просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дружківка, Донецької області батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та зобов`язати Дружківський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини.

В обґрунтування позову вказує, що з грудня 2020 року перебуває у фактичних шлюбних відносинах без реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Проживають однією сім`єю, ведуть спільне господарство, виховують дітей, спільно вирішують побутові проблеми. Проживають за адресою: АДРЕСА_1 . Зазначила, що з ОСОБА_2 мешкають разом вже три роки, та виховують двох її малолітніх дітей від попереднього шлюбу : доньку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та доньку ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . По-батькові дівчаткам дано її колишнього чоловіка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , з яким вона раніше тривалий час жила у цивільному шлюбі, 24 січня 2020 року вони зареєстрували їх шлюб. У 2019 році ОСОБА_3 був затриманий за скоєння низки злочинів і засуджений до 3 років позбавлення волі. Вирок набрав чинності 05.06.2019 року, шлюб із ОСОБА_3 був оформлений у місцях позбавлення волі. 05 травня 2023 року рішенням Дружківського міського суду Донецької області шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 розірваний. 13 квітня 2023 року від сумісного проживання з ОСОБА_2 у них народилась донька ОСОБА_4 , про що Дружківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції вчинений актовий запис за № 77 від 01 травня 2023 року. Всю вагітність ОСОБА_2 перебував поряд, вони разом проходили медичні обстеження, саме ОСОБА_2 , записаний батьком дитини в індивідуальній карті вагітної та породіллі. У зв`язку з тим, що шлюб між ОСОБА_1 та біологічним батьком її двох малолітніх дітей від першого шлюбу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на той період часу не був розірваний і фактично вона перебувала у шлюбі, то батьківство доньки записано за правилами ст. 122 Сімейного кодексу України. Тобто у свідоцтві про народження їх із ОСОБА_2 доньки ОСОБА_4 , батьком записаний ОСОБА_3 , хоча насправді батьком ОСОБА_4 є ОСОБА_2 . Вказала, що ОСОБА_3 не може бути батьком її доньки тому, що він з грудня 2020 року не мав з нею ніяких відносин та їй не відомо, де він проживає, жодних стосунків зі нею та з дітьми з 2020 року не підтримує. Зазначила, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнає своє батьківство. У серпні 2023 року позивач та ОСОБА_2 звернулись до Дружківського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стан у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) із заявою про внесення змін до актового запису про народження дитини, тобто виключення з актового запису про народження відомості про батька ОСОБА_3 , але їм було відмовлено та рекомендовано звернутись до суду з зазначеним позовом.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 26.10.2023 року відкрито загальне позовне провадження у справі та призначене підготовче судове засідання.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 15.11.2023 року закрито підготовче провадження по справі та призначено судове засідання з розгляду справи по суті.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 26.10.2023 року до справи залучено у якості другого відповідача ОСОБА_2 .

Позивач ОСОБА_9 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримала у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні не заперечував проти розгляду справи. Позов визнає.

Відповідач ОСОБА_3 , будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив. Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо даних про права та взаємовідносини сторін, суд розглядає справу за відсутності відповідача.

Представник третьої особи Дружківська міська рада в особі Служби у справах дітей Дружківської міської ради до судового засідання не з`явився, про час та дату розгляду справи було повідомлено належним чином.

Представник третьої особи Дружківський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції до судового засідання не з`явився, про час та дату розгляду справи було повідомлено належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Як передбачено ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачений цим Кодексом випадках.

Судом встановлено, що 24.01.2020 року укладено шлюб між ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 і ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстрований Торецьким міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), що підтверджується копією свідоцтва про шлюб Серія НОМЕР_1 від 24.01.2020 року (а.с.15).

05.05.2023 року рішенням Дружківського міського суду Донецької області шлюб між ОСОБА_3 і ОСОБА_1 розірваний, згідно копії рішення Дружківського міського суду Донецької області (а.с.16).

З грудня 2020 року позивач ОСОБА_1 проживає з ОСОБА_2 без реєстрації шлюбу. Проживають однією сім`єю, ведуть спільне господарство, виховують дітей. Разом з ОСОБА_2 виховують двох дітей від попереднього шлюбу позивачки доньку - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та доньку ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_5 , Серії НОМЕР_2 (а.с.14), копією свідоцтва про народження ОСОБА_6 , Серії НОМЕР_3 (а.с.13).

ІНФОРМАЦІЯ_2 позивач ОСОБА_1 народила доньку ОСОБА_4 , цей факт підтверджується копією свідоцтва про народження Серії НОМЕР_4 (а.с.12).

У зв`язку з тим, що шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 на період народження дитини ОСОБА_4 не був розірваний і фактично вона перебувала у шлюбі, то батьківство дитини записано за правилами ст. 122 Сімейного кодексу України.

Згідно ст.133 Сімейного Кодексу України, якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір`ю, а чоловік - батьком дитини.

Але як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_2 , записаний батьком дитини в індивідуальній карті вагітної та породіллі, цей факт підтверджується копією індивідуальної карти вагітної та породіллі № 109/46.

В матеріалах справи також мають місце фотокартки із зображенням ОСОБА_1 та ОСОБА_2 разом в період вагітності, а також з дитиною (а.с.20-24).

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнає своє батьківство відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , що підтверджується його заявою до суду (а.с.19).

Цивільне судочинство згідно ст. 12 ЦПК України здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів), як встановлено статтею 89 ЦПК України.

Ст. 128 СК України регламентовано, що за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 3 ст. 128 СК України позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Позивач ОСОБА_1 у судовому засіданні просила визнати ОСОБА_2 батьком ОСОБА_4 та внести відповідні зміни до актового запису. Пояснила, що на момент народження дитини ОСОБА_4 перебувала у шлюбі з ОСОБА_3 , тому дитина була записана на нього.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 визнав себе батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 . Пояснив, що вони проживали разом та в них народилася донька.

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 138 СК України, жінка, яка народила дитину у шлюбі, має право оспорити батьківство свого чоловіка, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька дитини з актового запису про народження дитини. Вимога матері про виключення запису про її чоловіка як батька дитини з актового запису про народження дитини може бути задоволена лише у разі подання іншою особою заяви про своє батьківство.

Рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

Вище приведені обставини та факти у їх сукупності надають суду можливість зробити висновок про те, що в ході судового розгляду справи позивачем було обґрунтовано доведені ті обставини, на які він посилався як на підстави своїх вимог.

Отже, даючи оцінку доказам у справі, враховуючи пояснення, а також те, що з грудня 2020 року позивач ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_2 проживали однією сім`єю, без реєстрації шлюбу, вели спільне господарство, мали спільний побут, вони мають спільні фото до народження та з часу народження дитини ОСОБА_4 . Відповідач ОСОБА_2 визнає ОСОБА_4 своєю донькою, а відтак суд дійшов висновку, що ці докази в сукупності підтверджують батьківство ОСОБА_2 .

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, а тому суд визнає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Відповідно до ст. 134 СК України на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження.

Відповідно до п.п. 20 п.1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 р. № 52/5, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Згідно з п.2.13.1 Розділу ІІ Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, що затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. № 96/5, підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установленням неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до п.2.16.4 Розділу ІІ зазначених вище правил, на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

Відтак, оскільки як встановлено судом, що позивач звернувся до суду із цим позовом, бо в інший спосіб внести зміни до актового запису неможливо і такий спосіб є законним, на підставі наведених вище норм і наявних у справі документальних доказів, суд задовольняє вимогу позивача про внесення змін до актових записів про народження дітей в частині відомостей про батька дитини.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 258-259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 128, 134, 138 Сімейного Кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дружківка, Донецької області батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , яка народилась у місті Дружківка Краматорського району Донецької області, свідоцтво про народження серія НОМЕР_4 , Дружківський відділ реєстрації актів цивільного стану у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, актовий запис № 77 від 01 травня 2023 року.

Зобов`язати Дружківський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести відповідні зміни до актового запису № 77 від 01.05.2023 року в книзі реєстрації народжень про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , яка народилась у місці Дружківка, Краматорського району, Донецької області складеного 01 травня 2023 року Дружківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків): виключити з графи «батько» - запис про ОСОБА_3 , з графи «прізвище» - ОСОБА_4 , з графи «по батькові» - ОСОБА_4 ; включити в графу «батько» - запис про ОСОБА_2 , в графу «прізвище» - ОСОБА_4 , в графу «по батькові» - ОСОБА_13 та внести відповідні зміни до свідоцтва про народження Серії НОМЕР_4 .

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У повному обсязі рішення виготовлено 19.03.2024 року.

Суддя Л.І. Хомченко

19 березня 2024 р.

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117767830
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження дитини

Судовий реєстр по справі —229/7151/23

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Хомченко Л. І.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Хомченко Л. І.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Хомченко Л. І.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Хомченко Л. І.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Хомченко Л. І.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Хомченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні