Ухвала
від 20.03.2024 по справі 766/615/22
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/615/22

н/п 2/766/3280/24

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

та повернення судового збору

20 березня 2024 року м. Херсон

Херсонський міський суд Херсонської області в складі головуючого судді Ус О.В., секретар судового засідання Давидова А.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань міського суду в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області про стягнення грошових коштів, невиплачених при звільненні, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Херсонського міського суду Херсонської області перебуває вищевказана цивільна справа.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 04.12.2023 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження та призначено судовий розгляд.

18.03.2024 року через канцелярію суду позивачкою подано заяву про закриття провадження у справі з огляду на те, що справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки спір стосується правовідносин, що витікають з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби, що відноситься до юрисдикції адміністративних судів. З огляду на наведене просила закрити провадження у справі та повернути сплачений судовий збір.

В судове засідання сторони не з`явилися, позивачкою через канцелярію суду подано заяву про розгляд питання щодо закриття провадження у справі за її відсутності та відсутності її представника; причини неяки представника відповідача суду невідомі - про час, дату та місце розгляду справи пмовідомлений належним чином.

За приписами ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, в межах необхідних для вирішення заяви позивачки про закриття провадження у справі, дійшов наступного.

У відповідності до Положення про Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області, яке затверджено наказом ДСНС від 18.08.2014 року № 474 (у редакції наказу ДСНС від 12.11.2018 року № 661), ГУ ДСНС України у Херсонській області є територіальним органом Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області, є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс, рахунки в установах Державної казначейської служби.

Наказом ГУ ДСНС України у Херсонській області від 07.07.2021 року № 311 припинено контакт про проходження служби, звільнено із служби цивільного захисту в запас Збройних Сил України за п. 176 пп. 4 (у зв`язку з проведенням організаційно-штатних заходів) Положення про порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 року № 593, виключено з кадрів та усіх видів забезпечення ГУ ДСНС України у Херсонській області молодшого сержанта служби цивільного захисту Величко О.В., диспетчера 10 державної пожежно-рятувальної частини Головного управління ДСНС України у Херсонській області 25 липня 2021 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

В свою чергу ст. 19 КАС України визначено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема на спори, які виникли з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби.

Публічно-правовий спір, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 4 КАС України, є спір, у якому: хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень, і спір виник у зв`язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій.

Так, як свідчать матеріали справи ОСОБА_1 була звільнена зі служби цивільного захисту Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області у зв`язку із скороченням штатів або проведенням організаційно-штатних заходів, при звільненні не було проведено повного розрахунку із позивачкою, внаслідок чого вона просить суд стягнути з відповідача заборгованість із виплати заробітної плати.

За визначенням п. 7 ч. 1 ст. 4 КАС України, суб`єкт владних повноважень - орган державної влади (у тому числі без статусу юридичної особи), орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

За п. 17 ч. 1 ст. 4 КАС України, публічна служба - діяльність на державних політичних посадах, у державних колегіальних органах, професійна діяльність суддів, прокурорів, військова служба, альтернативна (невійськова) служба, інша державна служба, патронатна служба в державних органах, служба в органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування.

За приписами ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

За таких обставин, зважаючи на те, що спір між сторонами виник внаслідок проходження ОСОБА_1 публічної служби та здійсненням відповідачем функцій суб`єкта владних повноважень, наявні підстави для застосування положень ст. 255 ЦПК України - закриття провадження у справі.

На підставі п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена позивачкою сума судового збору в розмірі 992,40 грн. підлягає поверненню.

Ухвала в повному обсязі складена 20 березня 2024 року.

На підставі викладеного, керуючись ст. 12, 206, 255, 260, 261, 353, 354 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області про стягнення грошових коштів, невиплачених при звільненні закрити.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що розгляд справи віднесено до юрисдикції адміністративного суду в порядку, визначеному КАС України.

Зобов`язати ГУК у у Херсонській області повернути ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 ) сплачений судовий збір в розмірі 992,40 грн. (дев`ятсот дев`яносто дві гривні чорок копійок) за квитанцією до платіжної інструкції на переказ готівки №5 від 27.11.2023 року АТ "Ощадбанк.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи до Херсонського апеляційного суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СуддяО. В. Ус

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117771236
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення грошових коштів, невиплачених при звільненні

Судовий реєстр по справі —766/615/22

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні