Рішення
від 20.03.2024 по справі 681/180/24
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 681/180/24

Провадження 2/681/190/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2024 року м.Полонне

Полонський районний суд Хмельницької області в складі головуючої судді Горгулько Н.А.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 дотовариства зобмеженою відповідальністю"Авто-Авангард"про визнання прававласності натранспортний засіб,треті особи,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмета споруна сторонівідповідача:територіальний сервіснийцентр №6845регіонального сервісногоцентру ГСЦМВС вХмельницькій області, регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Хмельницькій області,

в с т а н о в и в:

В лютому 2024 року до позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, у якому просив суд визнати за ним право власності на транспортний засіб марки «Volkswagen Grafter», 2010 року випуску, тип двигуна дизельний, об`єм двигуна 2461 см3, кузов № НОМЕР_1 (реєстраційний документ № НОМЕР_2 та вантажна митна декларація №20507000/2014/003083 від 30.01.2014), придбаний на підставі довідки-рахунку серії ВІА №726849, виданої 30.04.2015 ТОВ «Авто-Авангард».

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 30.04.2015 на підставі довідки-рахунку серії НОМЕР_3 , виданої ТОВ «Авто-Авангард» він, ОСОБА_1 , придбав вказаний транспортний засіб за ціною 106700 грн. Про одержання торговельною організацією коштів свідчить підпис касира у вказаній довідці-рахунку, після чого під особистий підпис йому було передано автомобіль. Вказаний автомобіль ввезено в Україну та отримано відповідачем згідно вантажної митної декларації №20507000/2014/003083 від 30.01.2014, державну реєстрацію якого не було проведено, а отже транзитні номерні знаки на транспортний засіб не видавались.

У зв`язку з тим, що у автомобіля були виявлені певні технічні недоліки, які потребували проведення ремонтних робіт, а також потрібно було здійснити його фарбування, а в подальшому через відсутність достатніх коштів для перереєстрації автомобіля та у зв`язку з сімейними обставинами своєчасно не звернувся до підрозділу Державтоінспекції для державної реєстрації вказаного транспортного засобу у встановленому порядку.

В січні 2024 року позивач звернувся до територіального сервісного центру МВС № 6845 регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Хмельницькій області (далі - ТСЦ МВС № 6845) з метою реєстрації права власності, проте листом ТСЦ МВС № 6845 №31/22/5-Г-5 від 02.02.2024 йому повідомлено, що, у зв`язку зі змінами в законодавстві, довідка-рахунок не може бути підставою для реєстрації права власності на транспортний засіб, тому в реєстрації права власності йому відмовлено. У зв`язку з цим позивач вимушений звернутись до суду із вказаним позовом.

Ухвалою Полонського районного суду Хмельницької області від 15.02.2024 у справі відкрито спрощене позовне провадження та постановлено здійснювати розгляд справи без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвалою судді Полонського районного суду Хмельницької області від 13.03.2024 по справі було залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - регіональний сервісний центр ГСЦ МВС у Хмельницькій області.

Відповідач у встановлений строк відзив на позовну заяву не подав.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Хмельницькій області надала до суду пояснення, у якому вказала, що у зв`язку з тим, що у законодавстві відбулися зміни, довідка-рахунок не підтверджує право власності та автомобіль, тому у регіонального сервісного центру відсутня можливість здійснити державну реєстрацію права власності, у зв`язку з чим у задоволенні позову просила відмовити.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - територіального сервісного центру№6845 регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Хмельницькій області поясень не надав.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд доходить висновку про задоволення позову з огляду на таке.

Судом встановлено,що 30.04.2015 для ОСОБА_1 продано івидано вантажний автомобільмарки «VolkswagenGrafter»,кузов № НОМЕР_1 за ціною106700грн.,що підтверджено данимидовідки-рахункусерії НОМЕР_3 від 20.04.20215, виданоїТОВ «Авто-Авангард» (а.с.5).

З метою реєстрації права власності на вказаний транспортний засіб позивач звернувся до територіального сервісного центру 6845 регіонального сервісного центру ГСЦ МВС України в Хмельницькій області, однак, вказаним центром позивачу було відмовлено в реєстрації транспортного засобу з тих підстав, що відповідно до постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань реєстрації транспортних засобів» №941, яка безпосередньо стосується скасування використання довідки-рахунку при купівлі-продажу та оформленні транспортних засобів, тобто виключено довідку-рахунок із переліку документів, які підтверджують право власності на транспортний засіб та раніше були підставою для реєстрації (а.с.15-16).

Відповідно до п. 8.Постанови Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року № 1388 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів, усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів»(далі - Порядок № 1388) чинній на даний час, державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяви власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення (далі - правомірність придбання) транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.

За положеннями п. 7 Порядку № 1388 (у редакції на час отримання позивачем довідки-рахунку) власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники зобов`язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.

За змістом п. 8 вказаного Порядку державної реєстрації транспортних засобів (у тій же редакції) документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є засвідчені підписом відповідної посадової особи, що скріплений печаткою, зокрема: довідка-рахунок за формою згідно із додатком 1, видана суб`єктом господарювання, діяльність якого пов`язана з реалізацією транспортних засобів та їх, копія рішення суду, засвідчена в установленому порядку, із зазначенням юридичних чи фізичних осіб, які визнаються власниками транспортних засобів, марки, моделі, року випуску таких засобів, а також ідентифікаційних номерів їх складових частин.

Відтак на час придбання позивачем автомобіля марки «Volkswagen Grafter», 2010 року випуску, тип двигуна дизельний, об`єм двигуна 2461 см3, кузов № НОМЕР_1 , довідка - рахунок значилась у переліку документів, які підтверджують право власності та на підставі яких регіональні сервісні центри МВС здійснюють реєстрацію транспортних засобів.

Постановою Кабінету Міністрів України № 941 від 18 листопада 2015 року "Про внесення змін до деяких постанов КМУ з питань реєстрації транспортних засобів"довідку - рахунок виключено з переліку документів, які використовуються для здійснення операцій з транспортними засобами.

Як зазначив Верховний Суд у постанові від 25 квітня 2018 року у справі № 803/336/16 18 листопада 2015 року Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова № 941 Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань реєстрації транспортних засобів, яка безпосередньо стосується скасування використання довідки-рахунка при купівлі-продажу та оформлення транспортних засобів. У зв`язку з чим з 18 листопада 2015 року довідка-рахунок не є документом - підставою для здійснення операцій з транспортним засобом та не підтверджує право власності.

За змістомстатті 328 Цивільного кодексу Україниправо власності набувається на підставах, не заборонених законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Право власності на вказаний транспортний засіб - автомобіль марки «Volkswagen Grafter», 2010 року випуску, тип двигуна дизельний, об`єм двигуна 2461 см3, кузов № НОМЕР_1 , виникло у позивача з часу його придбання у відповідача ТОВ «Авто-Авангард» на підставі довідки-рахунку, тобто з 30.04.2015 та з моменту передачі позивачу вказаного автомобіля.

Позивач відкрито володів та володіє і користується зазначеним рухомим майном, але не зареєстрував своє право власності на вказаний транспортний засіб у передбачений законом спосіб.

Відповідно до п. 8 Порядку державної реєстрації транспортних засобівкопія рішення суду, засвідчена в установленому порядку, із зазначенням юридичних чи фізичних осіб, які визнаються власниками транспортних засобів, марки, моделі, року випуску таких засобів, а також ідентифікаційних номерів їх складових частин, є документом, що підтверджує правомірність придбання транспортного засобу, а отже, воно є підставою для здійснення державної реєстрації.

Відповідно дост. 13 Конституції Українидержава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб`єкти права власності рівні перед законом.

Статтею 15 ЦК Українивизначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно статті 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

У ч. 1 ст. 321 ЦК України зазначено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Таким чином, оскільки ОСОБА_2 є власником спірного транспортного засобу, проте не подав своєчасно документи у встановленому законом порядку для його державної реєстрації, транспортний засіб було передано відповідачем позивачу, в теперішній час позивач позбавлений можливості зареєструвати його у зв`язку із змінами в законодавстві, заявлені позивачем вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.4,5,12,13,81,89,258-259,263-265,268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на транспортний засіб вантажний автомобіль марки «Volkswagen Grafter», 2010 року випуску, тип двигуна дизельний, об`єм двигуна 2461 см3, кузов № НОМЕР_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду учасниками справи може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю "Авто-Авангард", код ЄДРПОУ 38796522, місцезнаходження: сел.Івано-Франкове вул. Львівська, 55 Яворівського району Львівської області, поштовий індекс 81070.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

територіальний сервіснийцентр №6845регіонального сервісногоцентру ГСЦМВС вХмельницькій області, код ЄДРПОУ 43611928, місцезнаходження: м.Шепетівка, вул. Шешукова, 13 Хмельницької області, поштовий індекс 30400;

регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Хмельницькій області, код ЄДРПОУ43611928,місцезнаходження: м.Хмельницький, вул.Західно-окружна, 11/1 Хмельницької області, поштовий індекс 29008.

Суддя Н.А.Горгулько

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117771483
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання прававласності натранспортний засіб,

Судовий реєстр по справі —681/180/24

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні