Рішення
від 19.03.2024 по справі 346/7349/23
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 346/7349/23

Провадження № 2-о/346/45/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2024 р.м. Коломия Коломийський міськрайонний суд Івано - Франківської області

у складі: головуючого судді П`ятковського В.І.,

за участю секретаря Насадик В.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Коломия цивільну справу за заявою ОСОБА_1 заінтересовані особи Отинійська селищна рада Коломийського району Івано-Франківської області, приватний нотаріус Коломийського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Сахро Григорій Федорович, про встановлення факту, постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Заявниця, звернувшись до суду із даною заявою, посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 . З метою оформлення спадщини за законом, вона як єдиний спадкоємець на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 звернулася із відповідною заявою до нотаріуса. Однак у видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус відмовив, у зв`язку із пропуском встановленого законом строку звернення із такою заявою.

Заявниця зазначає, що її покійна матір проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . У зв`язку із похилим віком вона потребувала постійного стороннього догляду і тому вона, заявниця, проживала з матір`ю, піклувалася про неї, однак, без реєстрації місця проживання.

Встановлення даного факту необхідне їй для оформлення прав на спадкове майно.

В судове засідання заявниця не з`явилася, подала письмову заяву в якій заявлені вимоги з вказаних підстав підтримала, справу просить розглянути в її відсутності.

Заінтересовані особа в судове засідання також не з`явилися, подали заяви про розгляд справи в їхній відсутності, щодо задоволення заяви не заперечили.

Проаналізувавши матеріали справи, заяви сторін суд вважає заявлені вимоги належно обґрунтованими виходячи із наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 приходилася матір`ю заявниці, що підтверджується копією свідоцтва про народження останньої, та копією свідоцтва про укладення шлюбу, де вказано про зміну дошлюбного прізвища заявниці « ОСОБА_3 » на « ОСОБА_4 » (а.с. 8, 9).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла в с. Закрівці Коломийського району Івано-Франківської області, про що 11 листопада 2022 року складено відповідний актовий запис № 209 та підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 11 листопада 2022 року (а.с. 10).

Після смерті ОСОБА_5 відкрилася спадщина на належні їй земельні ділянки та житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами.

З метою оформлення спадщини за законом заявниця звернулася із відповідною заявою до приватного нотаріуса. Однак у зв`язку із пропуском строку подачі заяви у встановлений законом термін до нотаріальної контори, приватний нотаріус Коломийського районного нотаріального округу Сахро Григорій Федорович відмовив заявниці у видачі свідоцтва про право на спадщину та рекомендував звернутися до суду із заявою про встановлення факту проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. (а.с. 12).

Судом встановлено, що померла була зареєстрована та проживала до дня смерті в АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою старости Торговицького старостинського округу Отинійської селищної ради Коломийського району Івано-Франківської області від 14 листопада 2023 року № 428 (а.с. 13). Разом з нею за вказаною адресою без реєстрації проживала її дочка ОСОБА_1 , що підтверджується актом від 06 грудня 2023 року, відповідно до якого заявниця постійно проживала з матір`ю ОСОБА_6 в АДРЕСА_1 , та здійснювала догляд за нею (а.с. 19).

Відповідно до ч. 1ст. 15 ЦК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Пункт 1 ч. 2ст. 16 ЦК Українипередбачає, що одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно з чст. 29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Згідно з положеннями п.11 ч.1ст.346 ЦК Україниправо власності припиняється у разі смерті власника.

Відповідно до ч. 3ст. 1268 ЦК Україниспадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч. 2ст. 3 СК України, сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Згідно п. 7Постанови Пленуму ВСУ № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»суд вправі розглядати справи про встановлення факту, що має юридичне значення, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до ч.1ст. 293 ЦПК Українив порядку окремого провадження розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи, або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з ч. 2ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

З огляду на вищенаведені письмові докази та беручи до уваги заяви заінтерсованих осіб, які погодилися із вимогами заявника, суд дійшов висновку про обгрунтованість заявлених вимог.

На підставі наведеного та ст.ст.15,16,29,346,1268,1270 ЦК України, керуючись ст.ст.200, 247 ч. 2, 263-265,268,293,315,316 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт постійного проживання спадкоємця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , разом зі спадкодавицею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Закрівці Коломийського району Івано-Франківської області, на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: П`ятковський В. І.

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117775161
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —346/7349/23

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

П'ятковський В. І.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

П'ятковський В. І.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

П'ятковський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні