Ухвала
від 18.03.2024 по справі 530/1538/23
ЗІНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 530/1538/23

Номер провадження 6/530/2/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.03.2024 р. Зіньківський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Должко С.Р., секретаря Тараненко Т.І., представника заявника адвоката Кулика В.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Зіньків цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , мешканця: с.Шилівка, Полтавського району, Полтавської області; заінтересовані особи: Зіньківський відділ державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, службова адреса: м.Зіньків, вул.Воздвиженська, 64, Полтавського району, Полтавської області; ОСОБА_2 , (стягувач), місце реєстрації: с.Шилівка, Полтавського району, Полтавської області про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником, -

ВСТАНОВИВ:

В Зіньківському районному суді Полтавської області знаходиться цивільна справа за за заявою ОСОБА_1 , мешканця: с.Шилівка, Полтавського району, Полтавської області; заінтересовані особи: Зіньківський відділ державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, службова адреса: м.Зіньків, вул.Воздвиженська, 64, Полтавського району, Полтавської області; ОСОБА_2 , (стягувач), місце реєстрації: с.Шилівка, Полтавського району, Полтавської області про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником.

У судове засідання учасники справи: заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Кулик В.О. з`явилися, заінтересовані особи: представник Зіньківського відділу державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, не з`явився, належним чином повідомлений, ОСОБА_2 , не з`явилася, належним чином не повідомлена.

Від представника заявника адвоката Кулика В.О. надійшла заява про виклик ОСОБА_3 через SMS повідомлення на номер її мобільного телефону та через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

Заслухавши думку заявника та його представника, дослідивши наявні матеріали справи, суд бере до уваги наявну ситуацію в країні,приходить до висновку про відкладення підготовчого засідання.

Відповіднодо ч.11,12ст.128ЦПК Українивідповідач,третя особа,свідок зареєстрованемісце проживання(перебування),місцезнаходження чимісце роботиякого невідоме,викликається досуду черезоголошення наофіційному веб-сайтісудової владиУкраїни,яке повиннобути розміщенене пізнішеніж задесять днівдо дативідповідного судовогозасідання.З опублікуваннямоголошення провиклик відповідачвважається повідомленимпро дату,час імісце розглядусправи. Порядок публікації оголошень на веб-порталі судової влади України визначається Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

24 лютого 2022 року указом Президента України № 64/2022, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації, в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який діє по даний час.

Відповідно до рішення Ради Суддів України від 24 лютого 2022 року № 9 щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення сталого функціонування судової влади в Україні Верховна Рада України 24 лютого 2022 року на позачерговому засіданні запровадила воєнний стан через вторгнення Росії в Україну.

Відповідно до статті 26 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється. У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінено територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місце знаходження судів.

Рада суддівУкраїнивирішила звернути увагу усіх судів України, що навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану робота судів не може бути припинена, тобто не може бути обмежено конституційне право людини на судовий захист.

З урахуванням положень статті 3 Конституції України про те, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю рекомендувати зборам суддів, головам судів, суддям судів України у випадку загрози життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів оперативно приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ.

Між тим, суд першої інстанції пояснює наступне.

Поняття розумних строків розгляду справи в контекстіст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободнетотожне (неідентичне) поняттю процесуальних строків в національних системах права. Право Європейського Суду з прав людини є «автономним» і його тлумачення Судом Конвенції не пов`язане з тлумаченням права національними судами.

Європейський Суд з прав людини оцінює «розумність» тривалості провадження з огляду на обставини справи та з урахуванням таких критеріїв: складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також важливість предмета спору для заявника та інші.

В пункті 1.6. Європейської хартії про статус суддів (Рада Європи, 1998 р.) з урахуванням положеньстатті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якою передбачено, що «кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом» зазначено, що на державу покладається обов`язок забезпечувати суддів всіма засобами, необхідними для належного виконання їхніх завдань, і зокрема, для розгляду справ в межах розумного періоду часу.

У пункті 33, 35 Рекомендації СМ/Rec (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов`язки, ухваленою Комітетом Міністрів Ради Європи 17 листопада 2010 року, підкреслено, що кожна держава повинна виділяти судам достатньо ресурсів, приміщень та устаткування, щоб вони могли функціонувати відповідно до стандартів, викладених у ст.6 Конвенції, а також щоб судді могли ефективно працювати.

У судах має працювати достатня кількість суддів та кваліфікований допоміжний персонал.

Тому, незабезпечення належного функціонування судової системи через відсутність достатньої кількості суддів, у зв`язку з надмірним навантаженням, унеможливлює розгляд справ у строки, передбачені національним законодавством. Суд звертає увагу на те, що з 01.01.2019 року по 31.12.2019 року внаслідок автоматизованого розподілу до судді Должко С.Р. надійшло 1241 справа, а з 01.01.2020 по 31.12.2020 внаслідок автоматизованого розподілу до судді Должко С.Р. надійшло 909 справ, з 01.01.2021 по 31.12.2021 року внаслідок автоматизованого розподілу до судді Должко С.Р. надійшло 1397 справ, з 01.01.2022 по 31.12.2022 року внаслідок автоматизованого розподілу до судді Должко С.Р. надійшло 1319 справ, з 01.01.2023 по 31.12.2023 року внаслідок автоматизованого розподілу до судді Должко С.Р. надійшло 1557 справ, з 01.01.2024 по 18.03.2024 року внаслідок автоматизованого розподілу до судді Должко С.Р. надійшло 240 справ.

З урахуванням надмірного навантаження, яке виходить за межі фізичних можливостей, недостатньої кількості суддів, щодо яких здійснюється автоматизований розподіл справ, суд першої інстанції позбавлений можливості вирішити питання щодо відкриття провадження у справі, призначити справу до розгляду та розглянути у строки, передбачені національним законом.

Керуючись ст.ст. 196-198 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ :

Відкласти судове засідання за заявою ОСОБА_1 , мешканця: с.Шилівка, Полтавського району, Полтавської області; заінтересовані особи: Зіньківський відділ державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, службова адреса: м.Зіньків, вул.Воздвиженська, 64, Полтавського району, Полтавської області; ОСОБА_2 , (стягувач), місце реєстрації: с.Шилівка, Полтавського району, Полтавської області про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником та призначити справу на 17.04.2024 року о 08 год. 45 хвилин.

Виклик заінтересованоїособи ОСОБА_4 ,місце реєстрації:с.Шилівка,Полтавського району,Полтавської області здійснити в порядку ч.11ст.128 ЦПК Україничерез оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України на 08 годину 45 хвилин 17.04.2024 року.

Виклик заінтересованоїособи ОСОБА_4 на 08 годину 45 хвилин 17.04.2024 року здійснити через СМС повідомлення на її номер мобільного телефону.

Викликати учасників судового процесу по справі.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Суддя Зіньківського районного суду

Полтавської області С.Р. Должко

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117776103
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником

Судовий реєстр по справі —530/1538/23

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні