Рішення
від 20.03.2024 по справі 703/1212/24
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/1212/24

2-о/703/66/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2024 року Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Прилуцького В.О.

присяжних: Примак Кулішова О.В., Нікітенко Ю.І.

секретаря судового засідання Дегтярь Л.В.

за участі:

прокурора Сокольвяк О.І.

лікаря психіатра Ніколаєнка Л.О.

особи відносно якої розглядається заява ОСОБА_1

адвоката Вакуленка О.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сміла цивільну справу за заявою директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна психіатрична лікарня» Черкаської обласної ради Косенкової І.В. про примусову госпіталізацію ОСОБА_1 у психіатричний стаціонар без його згоди,-

встановив:

Директор КНП «Черкаська обласна психіатрична лікарня» Черкаської обласної ради Косенкова І.В. звернулась до Смілянського міськрайонного суду Черкаської області із заявою про примусову госпіталізацію ОСОБА_1 у психіатричний стаціонар без його згоди, який 18 березня 2024 року був госпіталізований до комунального закладу за направленням КНП «Звенигородська районна багатопрофільна лікарня".

ОСОБА_1 оглянутий комісією лікарів, відповідно до висновку зазначеної комісії, він виявляє ознаки тяжкого психічного розладу як «параноїдна шизофренія, афективно маячний синдром з агресивною поведінкою і виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безосередню небезпеку для оточуючих, а тому потребує госпіталізації у примусовому порядку для лікування в стаціонарі в КНП «ЧОПЛ ЧОР».

В судовому засіданні, представник заявника, лікар психіатр Ніколаєнко Л.О. підтримала доводи викладені в заяві та пояснив, що ОСОБА_1 поступив до КПН ЧОП ЧОР о 23 год. 30 хв. 18 березня 2024 року за направленням КНП «Звенигородської КНП».

З медичних документів відомо, що ОСОБА_2 психічно хворіє з 2016 року, лікувався 6 разів в «ЧОПНД». Останній раз проходив лікування з 24 травня 2022 року по 28 червня 2022 року. Після виписки відмовився від підтримуючого лікування. Останній тиждень став вкрай злісним, дратівливим, висловлював маячні ідеї стосунку на адресу батьків, виносив речі з дому став вкрай неадекватним, почав проявляти агресію до батьків.

Був госпіталізований в примусовому порядку за направлення лікаря психіатра КНП «Звенигородська районна багатопрофільна лікарня» в кайданках та супроводі поліції до ЧОПНД без згоди пацієнта.

Вказала на те, що ОСОБА_1 хворим себе не вважає, лікування проходити не бажає, через це схильний до дій, що створюють небезпеку для оточуючих, а тому просила суд надати дозвіл на примусову його госпіталізацію до КНП «Черкаська обласна психіатрична лікарня» в умовах стаціонару без його згоди.

ОСОБА_1 в судовому засіданні пояснив, що він не вважає себе хворим, але не заперечує проти проходження ним лікуванні в КНП «ЧОПЛ ЧОР», однак не більше 21 дня.

Прокурор надав згоду на примусову госпіталізацію ОСОБА_1 .

Адвокат Вакуленко О.П. в судовому засіданні поклався на розсуд суду.

Суд вислухавши пояснення учасників процесу, вивчивши матеріали справи, надані сторонами докази, дослідивши їх всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у сукупності, з`ясувавши усі обставини справи вважає заяву КНП «Черкаська обласна психіатрична лікарня» обґрунтованою та такою, що підлягає до задоволення, виходячи із наступного.

Статтею 76 ЦПК України визначено, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Письмовими доказами є документи, які містять відомості про обставини, які мають значення для справи (ч. 1 ст. 95 ЦПК України).

Судом встановлено, що ОСОБА_1 о 23 год. 30 хв. 18 березня 2024 року за направленням червгового лікаря «КНП» Звенигородської районної багатопрофільної лікарні» ОСОБА_1 був госпіталізований до комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна психіатрична лікарня Черкаської обласної ради».

19 березня 2024 року ОСОБА_1 був оглянутий комісією лікарів - психіатрів в складі голови ЛКК Шевчука В.І., завідуючого 1 відділенням Шворак Л.О. та лікаря психіатра Ніколаєнка Л.О., які відповідно до висновку № 1693/02 від 19 березня 2024 року підтвердили, що ОСОБА_1 виявляє ознаки тяжкого психічного розладу як «параноїдна шизофренія, афективно маячний синдром з агресивною поведінкою та виявленням реальних намірів вчинити дії, що являють собою безосередню небезпеку для оточуючих», а тому потребує госпіталізації у примусовому порядку для лікування в стаціонарі в КНП «ЧОПЛ ЧОР».

Відповідно до ч.3 ст. 13 Закону України «Про психіатричну допомогу» особа може бути госпіталізована до психіатричного закладу в примусовому порядку на підставах, передбачених ст.14 цього закону. Порядок примусової госпіталізації визначено ст.16 цього ж Закону в якій зазначено, що особа, яку було госпіталізовано до психіатричного закладу за рішенням лікаря-психіатра на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону, підлягає обов`язковому протягом 24 годин з часу госпіталізації огляду комісією лікарів-психіатрів психіатричного закладу для прийняття рішення про доцільність госпіталізації. У випадках, коли госпіталізація особи до психіатричного закладу в примусовому порядку визнається доцільною, представник психіатричного закладу в якому перебуває особа протягом 24 годин направляє до суду за місцем знаходження психіатричного закладу заяву про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону. До заяви, в якій повинні бути викладені підстави госпіталізації особи до психіатричного закладу в примусовому порядку, передбачені статтею 14 цього Закону додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність такої госпіталізації.

Відповідно до ч.4 ст.340 ЦПК України у випадках коли відповідно до закону госпіталізація у примусовому порядку була проведена за рішенням лікаря-психіатра і визнана доцільною комісією лікарів-психіатрів, психіатричний заклад, в якому перебуває особа, направляє до суду заяву про її госпіталізацію у примусовому порядку протягом 24 годин.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе застосувати у відношенні ОСОБА_1 примусову стаціонарну госпіталізацію.

На підставі викладеного, керуючись ст.14 ЗУ "Про психіатричну допомогу", ст. 341, 342 ЦПК України, суд -

вирішив:

Застосувати до ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 виданий Звенигородським РВ УМВС України в Черкаській області 01 листопада 2006 року примусову госпіталізацію в умовах психіатричного стаціонару КНП «Черкаська обласна психіатрична лікарня» Черкаської обласної ради (м. Сміла вул. Павлова 46 код.02004841).

Рішення підлягає негайному виконанню, але може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення рішення. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Головуючий: В. О. Прилуцький

Присяжні: О.В. Примак - Кулішової

Ю.І. Нікітенко

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117777340
СудочинствоЦивільне
Сутьпримусову госпіталізацію ОСОБА_1 у психіатричний стаціонар без його згоди

Судовий реєстр по справі —703/1212/24

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні