Ухвала
від 20.03.2024 по справі 710/177/24
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №710/177/24

Номер провадження 2-о/710/12/24

УХВАЛА

про призначення експертизи та зупинення провадження

20.03.2024 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Побережної Н.П.,

присяжних: Плетінь А.Ю., Прищепа Н.П.,

секретаря судових засіданьГегельської І.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

захисника особи стосовно, якої подана заява ОСОБА_3 ОСОБА_4 ,

особи стосовно, якої подана заява ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про призначення експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 за участю заінтересованих осіб: Орган опіки та піклування Шполянської міської ради ОТГ Черкаської області, ОСОБА_3 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

08.02.2024 до Шполянськогорайонного судуЧеркаської області, надійшла вказана заява. Предмет заяви: визнати ОСОБА_3 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна.

Свою заяву ОСОБА_1 мотивує тим, що має брата ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Починаючи з 06.10.2017 ОСОБА_3 перебуває на диспансерному обліку у лікаря психіатра. Є інвалідом ІІ групи. Діагноз: шизофренія параноїдної форми. Через хворобу, він не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Він може себе обслуговувати, про те, потребує постійного стороннього нагляду і допомоги при здійсненні соціального функціонування. У зв`язку з чим потребує постійного підтримуючого психофармакологічного лікування, психотерапії і психокорекції. У 2018 до нього застосовувалися примусові заходи медичного характеру у кримінальному провадженні за ознаками правопорушення передбаченого ч.2 ст.146 КК України.

12.02.2024 Шполянським районним судом Черкаської області було відкрито провадження по даній цивільні справі та ухвалено, розгляд проводити за правилами окремого провадження.

В судове засідання заявник з`явилася, підтримала заяву та просила призначити експертизу .

Захисник особи стосовно, якої подана заява, в судове засідання з`явився, щодо призначення експертизи не заперечує.

Особа, відносно якої розглядається справа ОСОБА_3 в судове засідання з`явився, щодо експертизи не заперечував.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Шполянської ОТГ Черкаської області в судове засідання з`явився, повідомив що щодо експертизи не заперечує.

Суд, заслухавши думку сторін та дослідивши матеріали справи приходить до наступного.

Відповідно до ч.1ст. 103 ЦПК України, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, а сторонами не надано відповідні висновки експертів із цих саме питань, суд призначає експертизу у справі.

За змістом п.2 ч.1 ст.105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно ч.1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Статтею 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» визначено, що судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Згідно частин 4, 5 ст.103 ЦПК України, питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

З огляду на наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд визнає необхідним призначити судово-психіатричну експертизу у даній справі.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

З врахуванням вимог п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України та необхідності зупинення процесуальних строків розгляду справи, суд вважає за можливе зупинити провадження у справі до отримання висновку вказаної експертизи.

Керуючись ст.ст. 83, 84, 103-105, 107, 108, ч. 4 ст. 139, 252, 258, 260, 261, п. 12, 14 ст. 353, ст. 354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання заявника задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 за участю заінтересованих осіб: Орган опіки та піклування Шполянської міської ради ОТГ Черкаської області, ОСОБА_3 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Призначити у даній цивільній справі судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 .

На вирішення експертам поставити запитання:

1. У якому психічному стані перебуває ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

2. Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням та чи мають такі захворювання стійкий та хронічний характер?

3. Чи здатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

4. Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого стану психічного здоров`я приймати участь у судових засіданнях, давати пояснення з приводу вчинення процесуальних дій за його участі та відносно нього?

Проведення експертизи доручити експертам Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (вул. Павлова, 46, м. Сміла, Черкаська обл., 20708).

Призначений експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Витребувати від Комунального некомерційного підприємства «Лікарня ім. братів М.С. та О.С. Коломійченків» Шполянської міської ради Об`єднаної територіальної громади, яке знаходиться за адресою вул. Миколи Амосова, буд.10, м. Шпола Звенигородського району Черкаської області, 20603 медичну карту стаціонарної хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати посадових осіб Комунального некомерційного підприємства «Лікарня ім. братів М.С. та О.С. Коломійченків» Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади в строк до 01.04.2024 надати суду зазначений доказ.

Роз`яснити посадовим особам Комунального некомерційного підприємства «Лікарня ім. братів М.С. та О.С. Коломійченків» Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади, що відповідно до ст.84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

В розпорядження експертів надати: цивільну справу №710/177/24 та медичну картку ОСОБА_3 .

Експертизу провести у визначений законом строк.

Провадження в цивільній справі зупинити на час проведення експертизи та до отримання висновку психіатричної експертизи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана Черкаському апеляційному суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Н.П. Побережна

Присяжні: Н.П.Прищепа

А.Ю. Плетінь

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117777502
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —710/177/24

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні