Рішення
від 20.03.2024 по справі 172/1956/23
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/1956/23

Провадження № 2/172/567/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.03.2024 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Битяка І.Г. за участі секретаря судового засідання Лук`яненко О.В., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в сел. Васильківка у відсутність сторін, без фіксування судового засідання технічними засобами цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Гірської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В

До суду надійшла вищевказана позовна заява. В обґрунтування позовних вимог позивачка вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 і після його смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить автомобіль «ВАЗ 210990-20» номерний знак НОМЕР_1 . На час смерті спадкодавця м. Золоте Луганської області, де вона з чоловіком проживала, знаходилося близько до бойових дій, тому це суттєво перешкоджало у вирішенні питань спадкування, оскільки для цього потрібно було їхати в м. Попасна чи в м. Сєвєродонецьк і наражати себе на небезпеку потрапити під обстріли. Крім цього, були проблеми з транспортом, бензином, не на всіх блокпостах пропускали. Інших спадкоємців після смерті чоловіка немає, оскільки їх з чоловіком єдиний син ОСОБА_3 , 1984 року народження помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Просить суд визначити додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 достатній для прийняття спадщини.

Ухвалою від 30.10.2023 року провадження у справі відкрито і постановлено розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

Позивачка надала суду заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримує, згодна на заочний розгляд справи.

Відповідач надав заяву про розгляд справи у відсутність представника Гірської міської військової адміністрації, оскільки претензій майнового характеру до позивача відповідача не має, справу просить розглянути всебічно та об`єктивно, ухваливши рішення суду відповідно до чинного законодавства.

На підставі ч. 3 ст. 211, ч. 2 ст. 247 ЦПК України справа слухається у відсутність сторін без фіксування судового процесу технічними засобами.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до такого.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Золоте Попаснянського району Луганської області помер ОСОБА_2 , 1954 року народження, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 .

Рішенням Попаснянського районного суду Луганської області від 15.09.2021 року встановлений факт реєстрації шлюбу 27.09.1980 року Березівською с/с Попаснянського району Ворошиловградської області, актовий запис № 30, між ОСОБА_1 , 1958 року народження та ОСОБА_2 , 1954 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Золоте Попаснянського району Луганської області.

Листом від 18.08.2023 року приватний нотаріус Корюківського районного нотаріального округу Чернігівської області Ніколаєнко С.В. роз`яснив заявниці, що нею пропущений строк для подачі заяви про прийняття спадщини, тому вона вважається такою що не прийняла спадщину.

Відповідно до ст.ст. 1220, 1221 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, а місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця або місцезнаходження нерухомого майна чи основної його частини.

Згідно з вимогами ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу (шість місяців), він не заявив про відмову від неї.

За правилами статті 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Таким чином, закон пов`язує можливість визначення додаткового строку для прийняття спадщини лише у разі пропуску такого строку з поважної причини. При цьому поважною може бути визнана причина, пов`язана з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Суд враховує, що в період необхідності подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , позивачка не мала об`єктивної можливості у встановлений законом строк звернутися до нотаріуса, оскільки біля населеного пункту, де вона проживала і яке є місцем відкриття спадщини (м. Золоте Луганської області) у 2021 році велися активні бойові дії, які відбувалися в результаті тимчасової окупації з 2014 року частини Луганської та Донецької областей збройними силами російської федерації та іншими незаконними збройними формуваннями. Суд відносить обставини збройного вторгнення на територію України до обставин непереборної сили і такими що реально утруднили для спадкоємців померлого ОСОБА_2 вчинення необхідних дій з прийняття спадщини. Таким чином суд визнає причини пропуску позивачем строку подання заяви про прийняття спадщини поважними.

Враховуючи викладене, суд виснує про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Питання про розподіл судових витрат слід вирішити відповідно до ст. 141 ЦПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1220, 1221, 1268, 1270, 1272 ЦК України,

ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 211, 247, 259, 263-265 ЦПК України, -

У Х В А Л И В

1. Позов ОСОБА_1 до Гірської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

2. Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 додатковий строк два місяці з моменту набрання рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

3. Стягнути з Гірської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області на користь ОСОБА_1 судові витрати пов`язані зі сплатою судового збору в сумі 1073,60 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скаргана рішеннясуду можебути поданадо Дніпровськогоапеляційного судучерез Васильківськийрайонний судДніпропетровської областіпротягом тридцятиднів здня йогопроголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя І.Г. Битяк

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117778841
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —172/1956/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні