Ухвала
від 20.03.2024 по справі 203/1344/24
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/1344/24

2-д/0203/3/2024

УХВАЛА

20 березня 2024 року суддя Кіровського районного суду м.Дніпропетровська Казак С.Ю., розглянувши матеріали цивільної справи щодо виконання доручення іноземного суду про вручення судових документів,-

ВСТАНОВИВ:

19 березня 2024 року до Кіровського районного суду м.Дніпропетровська зі Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції надійшло для виконання доручення 2-го Комерційного суду першої інстанції м.Стамбула (Туреччина) щодо вручення судових документів представнику Приватного акціонерного товариства «Єнакієвський металургійний завод».

Відповідно до ч.1 ст.497 ЦПК України підсудність судам України цивільних справ з іноземним елементом визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно ч.ч.1,2 ст.500 ЦПК України суди України виконують доручення іноземних судів про надання правової допомоги щодо вручення викликів до суду чи інших документів, допиту сторін чи свідків, проведення експертизи чи огляду на місці, вчинення інших процесуальних дій, переданих їм у порядку, встановленому міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - дипломатичними каналами.

Судове доручення не приймається до виконання, у разі якщо воно: 1) може призвести до порушення суверенітету України або створити загрозу її національній безпеці; 2) не належить до юрисдикції цього суду; 3) суперечить законам або міжнародному договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Частиною 1 ст.501 ЦПК України передбачено, що доручення іноземного суду про вручення виклику до суду чи інших документів виконується у судовому засіданні або уповноваженим працівником суду за місцем проживання (перебування, місцем роботи) фізичної особи чи місцезнаходженням юридичної особи.

Згідно пп.3.5.4,3.5.5п.3.5розділу ІІІІнструкції пропорядок виконанняміжнародних договорівз питаньнадання правовоїдопомоги вцивільних справахщодо врученнядокументів,отримання доказівта визнанняі виконаннясудових рішень,затвердженої наказомМіністерстваюстиції України,Державноїсудової адміністраціїУкраїнивід 27.06.2008року №1092/5/54,зареєстрованої вМіністерствіюстиції України02.07.2008року за№573/15264,визначено,що у разі відсутності особи, якої стосується доручення, за адресою, зазначеною у дорученні, суд України самостійно чи за сприянням головного територіального управління юстиції вживає заходів для встановлення фактичного місця перебування особи. У випадках, передбачених законодавством, суд України вживає заходів процесуального примусу щодо особи, якої стосується доручення.

Якщо заходами, зазначеними в підпункті 3.5.4, установлено місце проживання особи, що перебуває поза юрисдикцією суду України, яким отримано доручення, цей суд у межах відповідної області, міст Києва та Севастополя чи Автономної Республіки Крим пересилає доручення для виконання до відповідного суду України, інформуючи про це головне територіальне управління юстиції, від якого надійшло доручення. Якщо ж нове місце проживання розташоване поза межами відповідної області, міст Києва та Севастополя чи Автономної Республіки Крим, - доручення спрямовується через головні територіальні управління юстиції з повідомленням Мін`юсту.

Пунктом 1 ч.1 ст.31 ЦПК України встановлено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

В листі управління юстиції підставами спрямування доручення до Кіровського районного суду м.Дніпропетровська зазначено те, що місцезнаходженням Приватного акціонерного товариства «Єнакіївський металургійний завод», вказаним в доручені суду, є адреса: 87504, Донецька область, м.Маріуополь, пр.Ілліча,54, блок 4, що відноситься до територіальної підсудності Іллічівського районного суду м.Дніпропетровська, територіальна підсудність справ якого була змінено на Кіровський районний суд м.Дніпропетровська на підставі ч.7 ст.147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» згідно розпорядження Верховного Суду №1/0/9-22 від 06.03.2022 року.

Поряд з цим, зазначена вище адреса знаходиться на тимчасово окупованій території, що виключає можливість доставки на цю адресу судової кореспонденції та зазначених в дорученні документів.

Крім того, з метою перевірки реєстрації та фактичного знаходження підприємства, судом було отримано інформацію з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідно до якої встановлено, що зареєстрованим місцезнаходженням юридичної особи - Приватного акціонерного товариства «Єнакієвський металургійний завод (код ЄДРПОУ 00191193), є адреса: 50000, Дніпропетровська область, м.Кривий Ріг, Центрально-міський район, вул.Свято-Миколаївська, буд.93А, каб.301.

Таким чином, оскільки в дорученні іноземного суду ставиться питання щодо вручення процесуальних документів юридичній особі, зареєстрованим місцезнаходженням якої є адреса, що знаходиться поза межами територіальної юрисдикції Кіровського районного суду м.Дніпропетровська, справа відповідно до п.1 ч.1 ст.31, ч.1 ст.501 ЦПК України, пп.3.5.5 п.3.5 розділу ІІІ зазначеної вище Інструкції, підлягає передачі за підсудністю до Центрально-Міського районного суду м.Кривого Рогу.

Керуючись пп.3.5.4,3.5.5 п.3.5 розділу ІІІ Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерстваюстиції України,Державної судової адміністрації Українивід 27.06.2008 року №1092/5/54, зареєстрованої в Міністерствіюстиції України02.07.2008 року за №573/15264, ст.ст.31,258-260,497,500,501 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Цивільну справу щодо виконання доручення іноземного суду про вручення судових документів передати для розгляду за підсудністю до Центрально-Міського районного суду м.Кривого Рогу.

Копію ухвали направити для відома до Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена учасниками справи до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складання ухвали.

Суддя С.Ю.Казак

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117779168
СудочинствоЦивільне
Сутьвручення судових документів

Судовий реєстр по справі —203/1344/24

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні