Рішення
від 20.03.2024 по справі 126/2780/23
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 126/2780/23

Провадження № 2/126/234/2024

"20" березня 2024 р.

м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Гуцола В. І.

із секретарем Шевчуком С.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за позовом АТ "Вінницяобленерго" СО "Гайсинські ЕМ" до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач АТ "Вінницяобленерго" СО "Гайсинські ЕМ" звернувся в суд з позовом до відповідача ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії з тих підстав, що як стверджує 13.01.2023 представниками позивача ОСОБА_2 , ОСОБА_3 під час проведення рейдової перевірки в домогосподарстві за адресою: АДРЕСА_1 , в присутності відповідача виявлено порушення обумовлено абз. 6 п. 5.5.5., абз. 8 п. 5.5.5. Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ), про що був складений акт про порушення Правил № 4474 від 13.01.2023 (Акт додаток № 2). Відповідачем пошкоджено прилад обліку шляхом видавлення скла віконечка корпусу електролічильника для несанкціонованого втручання в роботу рахувального механізму приладу обліка № 001550 СО-ЄА 09М2, що дає можливість використовувати електроенергію поза приладом обліку, яка невраховується останнім. Відповідно до вимог п. 2.3.1 Правил якими регламентовано, що на роздрібному ринку виробництво, передача, розподіл, постачання та споживання електричної енергії без розрахункових засобів комерційного обліку не допускається. Таким чином спожита електрична енергія не обліковувалась та не сплачувалась відповідачем. Відповідач щодо виявленого порушення заперечень не має, що підтверджується особистим підписом в акті про порушення ПРРЕЕ. 20.02.2023 за попереднім запрошенням відповідача та за його участі на засіданні комісії по розгляду актів про порушення розглянуто акт про порушення Правил № 4474 від 13.01.2023 та прийнято рішення про проведення нарахування вартості не облікованої електричної енергії згідно п.п. 3 п. 8.4.2. ПРРЕЕ, сума нарахувань складає 9139,70 грн. за період з 16.09.2022 по 13.01.2023. Рішення комісії оформлено відповідним протоколом від 20.02.2023 № 36. Копію протоколу та рахунок до оплати відповідачу надано 11.05.2023, що підтверджується особистим підписом споживача в рахунку. На даний час борг відповідачем не сплачений. Таким чином, на сьогоднішній день відповідач має заборгованість перед позивачем на суму 9139,70 грн. Просить стягнути з ОСОБА_1 на користь АТ "Вінницяобленерго" в особі СО "Гайсинські ЕМ" 9139,70 грн. завданих збитків та судовий збір в сумі 2684 грн.

В судове засідання представник позивача АТ "Вінницяобленерго" СО "Гайсинські ЕМ" Загородній О.А. не з`явився, надав суду заяву, в якій позовні вимоги підтримує, просить суд їх задоволити та розглянути справу у його відсутність.

Відповідач ОСОБА_1 надав заяву, в якій позов визнає, просить розглянути справу без його участі.

Враховуючи те, що відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та проводить його в даному судовому засіданні на підставі доказів наявних у справі.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню зі слідуючих підстав.

Судом встановлено, що 13.01.2023 представниками позивача ОСОБА_2 , ОСОБА_3 під час проведення рейдової перевірки в домогосподарстві за адресою: АДРЕСА_1 , в присутності відповідача виявлено порушення обумовлено абз. 6 п. 5.5.5., абз. 8 п. 5.5.5. Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ), про що був складений акт про порушення Правил № 4474 від 13.01.2023 (Акт додаток № 2).

Відповідачем пошкоджено прилад обліку шляхом видавлення скла віконечка корпусу електролічильника для несанкціонованого втручання в роботу рахувального механізму приладу обліка № 001550 СО-ЄА 09М2, що дає можливість використовувати електроенергію поза приладом обліку, яка невраховується останнім.

Відповідно до вимог п. 2.3.1 Правил якими регламентовано, що на роздрібному ринку виробництво, передача, розподіл, постачання та споживання електричної енергії без розрахункових засобів комерційного обліку не допускається.

Таким чином спожита електрична енергія не обліковувалась та не сплачувалась відповідачем. Відповідач щодо виявленого порушення заперечень не має, що підтверджується особистим підписом в акті про порушення ПРРЕЕ.

20.02.2023 за попереднім запрошенням відповідача та за його участі на засіданні комісії по розгляду актів про порушення розглянуто акт про порушення Правил № 4474 від 13.01.2023 та прийнято рішення про проведення нарахування вартості не облікованої електричної енергії згідно п.п. 3 п. 8.4.2. ПРРЕЕ, сума нарахувань складає 9139,70 грн. за період з 16.09.2022 по 13.01.2023.

Рішення комісії оформлено відповідним протоколом від 20.02.2023 № 36.

Копію протоколу та рахунок до оплати відповідачу надано 11.05.2023, що підтверджується особистим підписом споживача в рахунку.

На даний час борг відповідачем не сплачений. Таким чином, на сьогоднішній день відповідач має заборгованість перед позивачем на суму 9139,70 грн.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про електроенергетику» енергія - електрична чи теплова енергія, що виробляється на об`єктах електроенергетики і є товарною продукцією, призначеною для купівлі-продажу.

Вимогами ч. 4 ст. 26 Закону України «Про електроенергетику» передбачено, що споживач електроенергії несе відповідальність за шкоду, заподіяну енергопостачальнику внаслідок невідповідності технічного стану електроустановок споживача та/або схеми живлення споживача вимогам нормативно-технічних документів, згідно з умовами договору.

Частиною 1 ст. 27 Закону України «Про електроенергетику» передбачено, що правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Згідно з ч. 2 зазначеної статті відповідними правопорушеннями є, зокрема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

Згідно п. 3 ч. 3 ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії» споживач зобов`язаний дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів.

Відповідно до ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» учасники ринку, в тому числі споживачі, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Правила роздрібного ринку електричної енергії затверджені Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312.

Відповідно до п. 1.1.1 глави 1.1. ПРРЕЕ регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами.

Пунктом 8.2.5 глави 8.2. ПРРЕЕ передбачено, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

В пункті 8.2.6 глави 8.2. ПРРЕЕ зазначено, що на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Відповідно до підпункту 11 п. 5.2.1 глави 5.2. ПРРЕЕ електропостачальник має право на відшкодування збитків, які виникли через дії чи бездіяльність споживача, іншого електропостачальника, власника мереж, оператора малої системи розподілу, оператора системи, постачальника послуг комерційного обліку.

Згідно із підпунктами 4, 5, 6, 8, 20 п. 5.5.5 глави 5.5. ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний: здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору; дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів;забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електро приладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України; забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування; не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Згідно із ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

За змістом ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частина 2 статті 509 ЦК України передбачає, що зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За змістом статтей 610, 611 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. 623 ЦК України боржник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.

Згідно ст. 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоду завдано не з її вини.

Крім того, вирішуючи даний спір, суд приймає до уваги позицію відповідача, який позов визнав у повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно роз`яснення Пленуму Верхового Суду України у п. 24 постанови від 12 червня 2009 року № 2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Оскільки під час судового засідання відповідач визнав позов у повному обсязі і таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає, що визнання позову підлягає прийняттю, а позов - задоволенню.

З врахуванням встановлених обставин справи та наведених норм чинного законодавства, суд приходить до висновку, що у судовому засіданні знайшов своє підтвердження факт безоблікового користування електроенергією з боку відповідача, а відтак з останнього на користь позивача підлягають стягненню збитки, заподіяні безобліковим споживанням електроенергії в сумі 9139,70 грн.

За змістом ч.1 ст.133 ЦПК України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних із розглядом справи.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно із платіжною інструкцією № 0003405653 від 24.10.2023 позивачем сплачено судовий збір за подання позовної заяви в розмірі 2684 грн.

Таким чином, з ОСОБА_1 підлягає стягненню на користь позивача сплачений при поданні позову судовий збір в сумі 2684 грн. 00 коп.

На підставі ст. 1, ч.4 ст. 26, ч.1 ст. 27 Закону України «Про електроенергетику», п.3 ч.3 ст. 58, ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії», ст.ст. 509, 526, 610, 611, 623, 714, 1166 ЦК України, керуючись ст.ст. 2-7, 10, 141, 258, 259, 263, 268, 279, 354 ЦПК України суд,

ВИРІШИВ :

Прийняти визнання позову відповідачем.

Позов АТ "Вінницяобленерго"СО "Гайсинські ЕМ" (23700, вул. І.Богуна 122, м. Гайсин Вінницької області, ЗКПО 25509897, код ЄДРПОУ 00130694) до ОСОБА_1 (1973 року народження, РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) про стягнення вартості необлікованої електричної енергії - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь AT «Вінницяобленерго" в особі СО «Гайсинські ЕМ» на рахунок зі спеціальним режимом використання НОМЕР_2 АБ «Укргазбанк» МФО 320478, ЗКПО - 25509897 - 9139,70 грн. (дев`ять тисяч сто тридцять дев`ять грн. 70 коп.) завданих збитків.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь АТ «Вінницяобленерго» в особі СО «Гайсинські ЕМ» судовий збір в сумі 2684 грн. на поточний рахунок: НОМЕР_2 АБ «Укргазбанк», МФО 320478, ЗКПО - 25509897.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя В. І. Гуцол

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117780683
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості необлікованої електричної енергії

Судовий реєстр по справі —126/2780/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні