Рішення
від 29.02.2024 по справі 489/8432/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

29.02.2024

Справа №489/8432/23

Провадження №2/489/579/24

ЗАОЧНЕ Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 лютого 2024 м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого судді Рум`янцевої Н.О.,

із секретарем судових засідань Войтенко К.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Миколаївобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії

встановив.

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення із відповідачки вартості необлікованої електричної енергії у розмірі 25500,00 грн. та судовий збір у розмірі 2684,00 грн. Мотивуючи свої вимоги тим, що при перевірці співробітниками АТ "Миколаївобленерго" електроустановок за адресою: АДРЕСА_1 , було встановлено порушення Правил користування електричною енергієюдля населення, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушення схеми обліку, що можливо виявити під час контрольного огляду засобу обліку, що є порушенням пп. 6 п. 8.4.2 ПРРЕЕ. За фактом виявленого порушення було складено Акт про порушення № К9729 від 07.10.2021, який підписали три уповноважені представника оператора системи та представник споживача Дмитрієв О.І., який отримав другий примірник акту, де було зазначено про дату, час та місце проведення комісії з огляду актів про порушення ПРРЕЕ. Під час складання Акта, порушення було усунуто, від електроживлення електроустановку відповідача не відключено. 08.10.2021Акт був розглянутий комісією з огляду актів про порушення, яка була проведена за участю представника відповідачки. Комісією було прийнято рішення, оформлене протоколом від 08.10.2021 № 831, в якому зазначена інформація про причетність відповідачки до порушення ПРРЕЕ, а також відомості щодо обсягу та вартості не облікованої електричної енергії та сума завданих збитків склала 47913,29 грн. Станом на 06.12.2023 відповідачкою сплачено 22413,29 грн., отже, залишок заборгованості по Акту складає 25500,00 грн.

Ухвалою суду від 21.12.2023, позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, призначено справу до судового розгляду по суті в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Від представника позивача надійшла заява про розгляд справи у його відсутності. На позовних вимогах наполягає, проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідачка у судове засідання не з`явилася по невідомим суду причинам. Про дату, час та місце судового розгляду була повідомлена належним чином. Причини неявки суду не повідомила.

Згідно ч.1 ст.280 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Передбачених ч. 2 ст. 223 ЦПК України підстав для відкладення розгляду справи судом не встановлено, судом прийнято рішення про розгляд справи за відсутності сторін,на підставі доказів, поданих разом із матеріалами позовуз ухваленням заочного рішення відповідно до ст. ст. 280-283 ЦПК України.

Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, у відповідності до ч. 5 ст. 268 ЦПК України, є дата складання повного судового рішення.

Згідно вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши обставини та дослідивши надані докази, суд приходить до висновку, що встановлені наступні факти та відповідні правовідносини.

ОСОБА_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , є споживачем електричної енергії, розподіл якої здійснює АТ «Миколаївобленерго», про що свідчить відкритий на ім`я відповідачки особовий рахунок № НОМЕР_1 .

07 жовтня 2021 року представниками Акціонерного товариства «Миколаївобленерго» при проведенні технічної перевірки електроустановки відповідачки було виявлено порушення пп.6 п. 8.4.2 ПРРЕЕ, а саме «самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушення схеми обліку, що можливо виявити під час контрольного огляду засобу обліку».

За фактом виявленого порушення було складено Акт про порушення № К9729 від 07.10.2021 року, який підписали два уповноважені представники позивача та представник споживача ОСОБА_2 , який отримав другий примірник акту, де було зазначено про дату, час та місце проведення комісії з огляду актів про порушення ПРРЕЕ.

Під час складання Акта, порушення було усунуто, від електроживлення електроустановку відповідача не відключено.

Із доданих до актів пояснень контролера вбачається, що під час обстеження будинку споживача було виявлено без облікове споживання шляхом підключення на фасадні ізолятори (крокодилами) фазного і «о» кабелів будинку на розетку, яка знаходилася у будинку, таким чином електроенергія споживалася, лічильником не враховувалася.

08 жовтня 2021 року відбулося засідання комісії АТ «Миколаївобленерго» філії м. Миколаєва з розгляду вищезазначеного акту у присутності представника споживача ОСОБА_2 , про що складено протокол № 831. Рішенням комісії за результатами розгляду зазначеного акту встановлено причетність споживача до порушення ПРРЕЕ, в результаті якого відповідачем було реально спожито, але не враховано приладом обліку та не сплачено обсяг електричної енергії в сумі 47913,29 грн.

Розрахунок був здійснений відповідно за формулою № 8 положень пункту 8.4.12 ПРРЕЕ.

Правовідносини з постачання фізичним особам електричної енергії регулюютьсястаттею 714 ЦК України, статтями56-58,77 Закону України «Про ринок електричної енергії», Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Статтею 714 ЦК Українивизначено, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно частини 1статті 77 Закону України «Про ринок електричної енергії»учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Пунктом 4 частини 2 статті 77 наведеного Закону передбачено, що правопорушеннями на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Відповідно до підпункту 3 п. 5.1.1 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 за № 312 (далі ПРРЕЕ) оператор системи має право проводити обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії.

Підпунктом 6 пункту 8.4.2 ПРРЕЕ визначено, що визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушення схеми обліку, що можливо виявити під час контрольного огляду засобу обліку.

Пунктом 8.2.4 ПРРЕЕ визначено, що у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу.

Згідно пп. 6 п. 8.4.2 ПРРЕЕ визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення таких порушень, зокрема, самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку.

Відповідно до п.п. 8.4.7., 8.4.8. ПРРЕЕ розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється виходячи з: вартості середньомісячних витрат оператора системи на купівлю однієї кіловат- години (кВт год) електричної енергії на компенсацію незапланованих втрат електричної енергії, її передачі та розподілу у період порушення споживачем цих Правил (Ц, грн/кВт год); величини розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії (Wдоб, кВт год); кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил (Д, день), а саме: у разі виявлення у споживача порушення, зазначеного в підпункті 5 пункту 8.4.2 цієї глави, - з дня останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку або технічної перевірки (якщо технічну перевірку було проведено після останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку), або відключення електроустановки споживача (якщо контрольний огляд засобу комерційного обліку та/або технічна перевірка у період з дати відключення електроустановки споживача до дати виявлення порушення не були проведені) до дня виявлення порушення, але не більше загальної кількості робочих днів у шести календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення (пп. 5 п. 8.4.8. ПРРЕЕ).

Згідно ч. 1ст. 27 Закону України "Про електроенергетику"правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.

У відповідності до п. 4 ч. 2ст. 77 Закону України "Про ринок електричної енергії"порушеннями на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Відповідно до положеньст. 1166 ЦК Українимайнова шкода, завдана неправомірними діями майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Таким чином, як встановлено в ході судового розгляду, відповідачка є споживачем послуг з постачання електричної енергії, яку надає позивач, та допустила порушенняправил користування електричною енергією.

Загальна вартість не облікованої електроенергії по акту про порушення ПРРЕЕ № К9729 від 07.10.2021 становить 47913,29 грн. та станом на 06.12.2023 відповідачкою сплачено 22413,29 грн. Отже, залишок заборгованості по Акту складає 25500,00 грн., яку до цього часу відповідачка не сплатила.

Зазначені обставини відповідачка не спростувала, в судове засідання не з"явилася, відзив на позов не надала.

За змістом статей12,13,81 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Суд розглядає цивільні справи в межах заявлених фізичними або юридичними особами вимог і на підставі наданих ними доказів. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

За такого, позивачем доведено факт спричинення йому відповідачкою збитків у вигляді необлікованого споживання електричної енергії, а тому позов є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

Згідно із ч. 1 ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 2684 грн. 00 коп.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 89, 141, 259, 263-265, 282 Цивільного процесуального кодексу України, суд

вирішив:

позов Акціонерного товариства «Миколаївобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Миколаївобленерго» борг за необліковану електроенергію в розмірі 25500 грн. 00 коп..

Стягнути з ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства «Миколаївобленерго» судовий збір у розмірі 2684 грн. 00 коп.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана позивачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено скорочене судове рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи в порядку статті 355 ЦПК України безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua або за веб-адресою Судової влади України: https://court.gov.ua/fair/.

Позивач: Акціонерне товариство «Миколаївобленерго», ЄДРПОУ 24789699, юридична адреса: м. Миколаїв, вул.. Громадянська, 40.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Повний текст судового рішення складено «29» лютого 2024.

Суддя Н.О. Рум`янцева

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117781962
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості необлікованої електричної енергії

Судовий реєстр по справі —489/8432/23

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні