Рішення
від 20.03.2024 по справі 594/24/24
БОРЩІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 594/24/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2024 року м.Борщів

Борщівський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Губіш О.А.

з участю:

секретаря - Окулянко У.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 в особі представника адвоката Денисової Тамари Степанівни до Скала Подільської селищної ради про визнання права власності на спадкове майно, -

в с т а н о в и в :

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина, до складу якої, крім іншого, входить житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що в АДРЕСА_1 .

Поряд з тим зазначила, що на спадщину після смерті матері, вона претендує як спадкоємець за заповітом, оскільки ще за життя, мати зробила заповітне розпорядження, відповідно до якого, належний їй житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 та все інше майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що буде належати їй на день смерті і на що вона за законом матиме право, заповіла їй.

Однак через відсутність правовстановлюючих документів на спірне будинковолодіння, свої спадкові права після смерті матері оформити не може.

А тому, просила суд визнати за нею право власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що розташований в АДРЕСА_1 , як за спадкоємцем за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 .

В судове засідання сторони не з`явилися.

Представник позивачки адвокат Денисова Т.С. подала до суду клопотання, в якому просила розгляд справи проводити у її відсутності та відсутності позивачки, а позовні вимоги задовольнити.

Представник відповідача Скала Подільської селищної ради селищний голова Лобода І.Г. подав до суду заяву, в якій просив справу слухати у відсутності представника ради, при цьому зазначив, що позов визнає.

За таких обставин, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази, надані сторонами, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Як встановлено судом, ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Іванків Борщівського району Тернопільської області помер батько позивачки ОСОБА_3 , що стверджено копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 , виданого 29 вересня 2006 року Іванківською сільською радою Борщівського району Тернопільської області.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої, окрім іншого, входить частина житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, що в АДРЕСА_1 , та яку прийняла його дружина ОСОБА_2 , оскільки проживала разом з ним на день смерті. Наведене підтверджується довідкою Скала Подільської селищної ради №1097 від 30.09.2021.

Крім того, ОСОБА_2 11 липня 2007 року звернулася із заявою в Борщівську державну нотаріальну контору із заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті чоловіка на спадкове майно, яке складається із земельної ділянки площею 2, 59 га, що знаходиться на території Іванківської сільської ради та грошових вкладів, що знаходяться у філії Борщівського відділення ВАТ «Державний ощадний банк України» №6353/016. На підставі вказаної заяви до мана померлого було відкрито спадкову справу за №585/2007, та ОСОБА_2 нотаріальною конторою були видані свідоцтва про право на спадщину за законом на грошові вклади та на земельну ділянку площею 2, 59 га. Наведене зокрема підтверджується копією заяви від 11.07.2007, копіями свідоцтв про право на спадщину за законом від 11.07.2007, інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №70521224 від 03.11.2022.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Іванікв Борщівського району Тернопільської області померла мати позивачки ОСОБА_2 , що стверджено копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 , виданого 08 лютого 2016 року Скала Подільською селищною радою Борщівського району Тернопільської області.

Те, що позивачка є дочкою померлої, підтверджується рішенням Борщівського районного суду Тернопільської області від 22.11.2022 (цивільна справа 594/1073/22), яким визнано позивачку дочкою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Іванків Борщівського району Тернопільської області.

Поряд з тим встановлено, що за життя ОСОБА_2 зробила заповітне розпорядження, відповідно до якого, належний їй житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 та все інше майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що буде належати їй на день смерті і на що вона за законом матиме право, заповіла позивачці.

Зазначене сторонами не оспорювалось, крім того, стверджено заповітом від 12 липня 2007 року, посвідченим секретарем виконкому Іванківської сільської ради Борщівського району Тернопільської області, зареєстрованим в реєстрі за № 74. Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) №44634731 від 02.08.2016, заповіт є чинний.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої, окрім іншого, входить частина житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, що в АДРЕСА_1 , та яку позивачка прийняла, подавши 02 серпня 2016 року до приватного нотаріуса Чортківського районного нотаріального округу Прокопович Л.П. заяву про прийняття спадщини після смерті матері. На підставі вказаної заяви до майна померлої, приватним нотаріусом було відкрито спадкову справу за №79/2016. 03 листопада 2022 року позивачка звернулася до нотаріуса із заявою щодо видачі їй свідоцтва про право на спадщину за заповітом на майно, яке складається із земельної ділянки площею 2,5855 га, що розташована на території Іванківської сільської ради Чортківського (Борщівського) району Тернопільської області, та надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, 1/2 частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель і надвірних споруд, що знаходиться в АДРЕСА_1 , а також 1/2 частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель і надвірних споруд, що знаходиться в АДРЕСА_1 , що належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 , після смерті якого спадщину прийняла його дружина ОСОБА_2 , але не оформила своїх спадкових прав. 28.04.2023 позивачці видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 2,5855 га, що розташована на території Іванківської сільської ради Чортківського (Борщівського) району Тернопільської області, та надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Однак у видачі свідоцтва на житловий будинок з відповідною часткою господарських будівель і надвірних споруд, що знаходиться в АДРЕСА_1 , позивачці було відмовлено в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спірне будинковолодіння і в зв`язку з чим, їй було рекомендовано звернутися до суду для визначення належності вказаного нерухомого майна померлій матері та наступної належності їй, як спадкоємцеві згідно заповіту. Наведене вбачається з довідки Скала Подільської селищної ради №743 від 28.12.2023, листа приватного нотаріуса Чортківського районного нотаріального округу Прокопович Л.П. №148/02-14 від 28.04.2024, матеріалів спадкової справи №79/2016, відкритої до майна померлої ОСОБА_2 .

Судом встановлено, що спірне будинковолодіння АДРЕСА_1 , відносилося до колгоспного двору, і станом на 15 квітня 1991 року (тобто на момент набрання законної сили Законом України Про власність) ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , були його членами, що стверджено довідкою Скала Подільської селищної ради №1095 від 30.09.2021, копіями погосподарської книги Іванківської сільської ради за 1986-1990, 1991-1995 роки.

Відповідно до норм статтей 120, 123 Цивільного кодексу (в редакції 1963 р.) майно колгоспного двору належало його членам на праві спільної власності, розмір долі члена двору встановлювався виходячи з рівності долей всіх членів двору.

Відповідно до п.6 а) постанови Пленуму Верховного суду України від 22.12.1995 року Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні. Такими, що втратили це право, вважаються працездатні члени двору, які не менше трьох років підряд до цієї дати не брали участі своєю працею і коштами у веденні спільного господарства двору (в цей строк не включаються перебування на дійсній строковій військовій службі, навчання в учбовому закладі, хвороба).

А отже, ОСОБА_3 та ОСОБА_2 на відповідній правовій основі, набули право, кожен зокрема на 1/2 частину будинковолодіння, розташованого в АДРЕСА_1 , однак за життя померлі спадкових прав на належні їм частини будинковолодіння на себе не оформили.

Крім того встановлено, що ОСОБА_2 яка прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_3 , фактично набула право на ціле будинковолодіння, що в АДРЕСА_1 , однак за життя, спадкових прав на себе не оформила.

Згідно виписки з рішення 18 сесії 21 скликання Іванківської сільської ради від 02.03.1994, ОСОБА_3 передано безоплатно у приватну власність земельну ділянку площею 0, 45 га, з них 0, 25 га для обслуговування житлового будинку, 0, 20 га для ведення особистого підсобного господарства.

Згідно довідки Скала Подільської селищної ради №1103 від 30.03.2021, земельна ділянка передана у власність ОСОБА_3 для обслуговування житлового будинку, знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Судом також встановлено, що окрім позивачки, інші особи щодо своїх прав на майно померлих не заявляли.

Зазначене випливає з матеріалів спадкової справи №79/2016, відкритої до майна померлої ОСОБА_2 .

Відповідно до ст.ст.1216-1218 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно характеристики будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами від 26 листопада 2021 року, виготовленої техніком з інвентаризації нерухомого майна ФОП ОСОБА_4 та інформаційної довідки про технічний стан нерухомого майна №530-21 від 26 листопада 2021 року, виданої техніком з інвентаризації нерухомого майна ФОП ОСОБА_4 , інвентаризаційна вартість будинковолодіння АДРЕСА_1 , становить 190687 грн.

Аналізуючи всі досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, враховуючи те, що відповідачем заперечень щодо задоволення позову надано не було, суд приходить до висновку, що вимоги позивачки є обґрунтованими, підставними, грунтуються на вимогах закону, а тому, підлягають задоволенню в повному об`ємі.

Виходячи з наведеного вище, на підставі ст.ст. 328, 392, 1217, 1218, 1220, 1223, 1268 ЦК України та керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 263, 265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , як за спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Іванків Борщівського району Тернопільської області, право власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що в АДРЕСА_1 .

Судові витрати по справі покласти на сторони в тих межах, в яких вони їх понесли.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі такої скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Реквізити сторіні:

позивачка: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ;

відповідач: Скала-Подільська селищна рада, місцезнаходження: смт Скала Подільська вул.Івана Франка, 2 Чортківського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04396383.

Суддя:

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117785237
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —594/24/24

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні