Рішення
від 19.03.2024 по справі 594/1646/23
БОРЩІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 594/1646/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2024 року м.Борщів

Борщівський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої-судді: Губіш О.А.

з участю:

секретаря: Окулянко У.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 , в особі представника адвоката Денисової Тамари Степанівни, до ОСОБА_2 , треті особи без самостійних вимог: ОСОБА_3 , Борщівський відділ державної виконавчої служби у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про звільнення від сплати заборгованості по аліментам, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 , в особі представника адвоката Денисової Т.С., звернулася до суду з даним позовом, посилаючись на те, що з відповідачкою по справі перебував у зареєстрованому шлюбі, який було між ними розірвано у відділі реєстрації актів цивільного стану Борщівського районного управління юстиції Тернопільської області 29 листопада 2000 року. В шлюбі у них народилися двоє дітей, дочка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дочка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після розірвання шлюбу, він залишився проживати в сім`ї разом із відповідачкою та дітьми. Проживаючи разом, у них народилися ще двоє дітей, син ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та дочка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Поряд з тим зазначив, що він із сім`єю проживав в АДРЕСА_1 , там були зареєстровані дружина та діти, а сам він був зареєстрвоаний в м.Борщеві, місце його реєстрації під час шлюбу не змінювалося.

У вересні 2010 року залишив постійне місце проживання сім`ї.

Рішенням Борщівського районного суду від 14.10.2008 ухвалено стягувати з нього на користь відповідачки аліменти на утримання чотирьох дітей в розмірі 120 грн на кожного, починаючи з 15.09.2008 і до досягнення ними повноліття. 04.11.2008 відкрито виконавче провадження ВП № 9910112.

З 07.06.2012 одинадцятирічний син ОСОБА_6 перейшов жити до нього, а саме в АДРЕСА_2 , у зв`язку з тим, що вирішив жити із ним. Не знаючи діючого законодавства, в липні 2012 року звертався у відділ ДВС з проханням припинити стягнення аліментів на утримання сина ОСОБА_6 , який ще тоді вирішив жити з ним, на що відповідач надала свою згоду.

З вересня 2013 року син ОСОБА_6 пішов у 3-й клас Борщівської ЗОШ, де навчався по 9-й клас включно.

Також, в той час звернувся із заявою до органу опіки та піклування Борщівської міської ради і розпорядженням голови Борщівської РДА від 17 червня 2015 року № 184-од. визначено місце проживання сина ОСОБА_6 за місцем реєстрації/проживання батька - АДРЕСА_2 .

Далі, з 1 вересня 2020 року по 4 липня 2023 року, син навчався в Борщівському агротехнічному фаховому коледжі за денною формою навчання за спеціальністю 208 «Агроінженерія».

Отже, починаючи з вересня 2013 року син ОСОБА_6 проживав разом із ним, він повністю виховував та утримував сина, а відповідачка ОСОБА_2 безпідставно претендує на виплату їй заборгованості по аліментах на утримання сина ОСОБА_6 .

ІНФОРМАЦІЯ_5 синові ОСОБА_6 виповнилося 18 років.

На сьогодні по виконавчому провадженні про стягнення аліментів на утримання дітей залишається не сплачена ним заборгованість. По розрахунку, ця сума складає 107485, 96 грн. Сума заборгованості по сплаті аліментів виключно на утримання сина ОСОБА_6 починаючи з 1 вересня 2013 року по 11 січня 2023 року становить 68663, 12 грн.

Державний виконавець звертається до нього з листами та вимогами щодо погашення боргу по сплаті аліментів, попереджує про кримінальну відповідальність за умисне ухилення від сплати аліментів. Щомісячно з його пенсії по інвалідності, державним виконавцем здійснюються відрахування на сплату аліментів на утримання неповнолітньої дочки ОСОБА_7 та на сплату заборгованості по аліментам на утримання сина ОСОБА_6 .

З огляду на наведене вважає, що його права та інтереси, як батька, з яким з вересня 2013 року і до повноліття проживав син ОСОБА_6 , порушені. Саме він є тим з батьків, згідно ст. 181 СК України, з яким проживав син ОСОБА_6 , а тому аліменти, які нараховувалися і стягуються з нього на користь відповідачки, втратили цільове призначення. Відповідно, він не може бути тим з батьків, з кого за рішенням суду стягуються аліменти на утримання сина ОСОБА_6 , а виконання рішення суду, за яким щомісячно державним виконавцем нараховувалися до стягнення аліменти: по серпень 2018 року у сумі 120 грн, а з вересня 2018 року у розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, порушує його права та інтереси, як батька дитини, з яким ця дитина проживала і повністю утримувалася. Відповідачка ОСОБА_2 не хоче розуміти його порушеного права, не бажає відмовитися від сплати їй суми заборгованості по аліментах на утримання сина ОСОБА_6 .

А тому, просив звільнити його від сплати заборгованості за аліментами, що стягувалися за виконавчим листом ВП № 9910112 на підставі рішення Борщівського районного суду від 14 жовтня 2008 року, справа № 2-664/08, в користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , жительки с.Гермаківка Чортківського району Тернопільської області, на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , сума якої за період з 01 вересня 2013 року по 11 січня 2023 року становить 68663, 12 грн, крім того просив стягнути з відповідачки в його користь понесені судові витрати на сплату судового збору.

Ухвалою Борщівського районного суду Тернопільської області від 11 грудня 2023 року відкрито провадження у даній справі та постановлено розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін та запропоновано відповідачці протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання копії ухвали надіслати відзив на позовну заяву.

Як слідує з поштових повідомлень, наявних в матеріалах справи, відповідачка повідомлення про відкриття провадження у справі, копію позовної заяви та додані до такої документи не отримала, оскільки останні, направлені відповідачці за місцем фактичного проживання та місцем реєстрації, було повернено на адресу суду з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою», що в свою чергу, відповідно до норм ст. 128 ЦПК України, дає суду право дійти висновку про належне повідомлення сторони відповідача про надходження позову до суду, відкриття провадження у справі, час та місце судового розгляду справи.

Крім того, з метою недопущення порушення прав та законних інтересів відповідачки, така 11 січня та 27 лютого 2024 року про надходження позову та розгляд справи була повідомлена через офіційний веб-сайт Борщівського районного суду.

Ухвалою суду від 26 лютого 2024 року справу призначено до розгляду по суті.

В судове засідання сторони не з`явилися.

Представник позивача адвокат Денисова Т.С. подала до суду клопотання, в якому просила розгляд справи проводити у її відсутності, та відсутності позивача, при цьому зазначила, що позовні вимоги підтримує.

Відповідачка ОСОБА_2 причини неявки не повідомила, заяви про відкладення розгляду справи чи розгляд такої у її відсутності до суду не подала, як і відзиву на позов.

Третя особа ОСОБА_3 подав до суду заяву, в якій просив розгляд справи проводити у його відсутності, при цьому зазначив, що не заперечує щодо задоволення позовних вимог позивача.

Представник третьої особи Борщівського відділу державної виконавчої служби у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Фаринюк Т.В. подала до суду заяву, в якій просила розгляд справи проводити у її відсутності, при цьому зазначила, що заперечень щодо позову немає.

За таких обставин, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази, надані сторонами, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Згідно зі статтею 13ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

В силу ст. ст. 12, 81ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Відповідно до частин першої та другої статті 27 Конвенції ООН про права дитини від 20.11.1989, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789 ХІІ(78912) від 27.02.1991 та набула чинності для України 27.09.1991, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умови життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно з частиною першою статті 3 Конвенції про права дитини, частинами сьомою, восьмою статті 7СК України при вирішенні будь-яких питань щодо дітей суд повинен виходити з найкращого забезпечення інтересів дітей. В усіх діях щодо дітей незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом.

У статті 18 Конвенції про права дитини зазначено про необхідність докладання всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної і однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Відповідно до статті 141Сімейного кодексуУкраїни мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язку щодо дитини.

За змістом статті 180СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються в частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі (частина третя статті 181 СК України).

Відповідно до статті 182СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв`язку з ухиленням останнього від їх сплати (статті 191 СК).

Згідно частиною другою статті 197 Сімейного кодексу України, за позовом платника аліментів суд може повністю або частково звільнити його від сплати заборгованості за аліментами, якщо вона виникла у зв`язку з його тяжкою хворобою або іншою обставиною, що має істотне значення.

Дана норма не встановлює конкретного, вичерпного переліку обставин, які можуть бути підставою для звільнення від сплати заборгованості за аліментами.

Питання про те, чи мають обставини, на які посилається платник аліментів, істотне значення, у кожному конкретному випадку вирішує суд.

Лише за наявності обставин, що мають істотне значення, платник аліментів може бути повністю або частково звільнений від сплати заборгованості за ними на підставі судового рішення.

Повне або часткове звільнення платника аліментів від сплати заборгованості за аліментами можливе лише за його позовом і лише тоді, коли заборгованість виникла у зв`язку із його тяжкою хворобою або іншою обставиною, що має істотне значення (наприклад, у зв`язку із перебуванням платника аліментів у лавах Збройних Сил України, тяжким матеріальним становищем тощо). Питання про те, чи мають обставини, на які посилається платник аліментів, істотне значення, у кожному конкретному випадку вирішує суд (постанова Верховного Суду від 27.02.2019 у справі №307/1186/17).

Відповідно до статті 273 СК України, якщо матеріальний або сімейний стан особи, яка сплачує аліменти, чи особи, яка їх одержує, змінився, суд може за позовом будь-кого з них змінити встановлений розмір аліментів або звільнити від їх сплати.

Згідно частини четвертої статті 273 ЦПК України, якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Зазначена норма не визначає чіткого переліку обставин, що впливають на припинення платежів, а тому ними можуть бути будь які обставини, що з урахуванням інтересів дитини змінюють обов`язок щодо сплати цих платежів.

За своєю суттю аліменти це кошти покликані забезпечити дитину усім необхідним для повноцінного розвитку, тому вони можуть бути стягнуті лише на користь того з батьків хто проживає із дитиною та бере більш активну участь у її вихованні (відповідна правова позиція викладена у постанові Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 03.02.2021 у справі № 520/21069/18, провадження № 61-1347св20).

Як встановлено судом, сторони по справі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що сторонами не оспорювалося, стверджено свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим 07 лютого 2005 року Гермаківською сільською радою Борщівського району Тернопільської області.

Поряд з тим встановлено, що рішенням Борщівського районного суду Тернопільської області від 14 жовтня 2008 року у цивільній справі №2-664/08 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про стягнення аліментів, вирішено стягувати з позивача в користь відповідачки аліменти на утримання дітей, дочки ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дочки ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та дочки ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_7 в розмірі 120 грн на кожного, щомісячно, починаючи з 15 вересня 2008 року і до досягнення ними повноліття.

Також встановлено, що на виконання вказаного рішення суду, Борщівським районним судом Тернопільської області 14 жовтня 2008 року видано виконавчий лист №2-664, на підставі якого, Відділом державної виконавчої служби Борщівського районного управління юстиції 04 листопада 2008 року відкрито виконавче провадження, що вбачається з копії постанови про відкриття виконавчого провадження ВП №9910112.

Поряд з тим, судом встановлено, що син сторін ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з вересня 2013 року проживав без реєстрації разом з батьком - позивачем за адресою АДРЕСА_2 , що підтверджується актом обстеження житлових умов заявника №431 від 30.11.2023, складеного комісією Борщівської міської ради.

Згідно акту обстеження житлових умов заявника від 18.07.2012, складеного комісією Борщівської міської ради, вбачається, що ОСОБА_3 , якому на той час було 7 років, та дочка ОСОБА_9 , якій було 15 років, проживали разом з батьком ОСОБА_3 за адресою АДРЕСА_2 ще з 07 червня 2012 року. Останні були під опікою батька та баби.

Як зазначив позивач, не знаючи діючого законодавства, він в липні 2012 року звертався у відділ ДВС з проханням припинити стягнення аліментів на утримання сина ОСОБА_6 , який ще тоді вирішив жити з ним.

З приводу його звернення, Відділом державної виконавчої служби Борщівського районного управління юстиції його 18.07.2012 було повідомлено, що аліменти державним виконавцем нараховуються в сумі, що визначена рішенням суду, і згідно своїх посадових обов`язків, державний виконавець не вправі визначати місце проживання дітей, а також змінювати розмір аліментів, визначений судом. Факт звернення позивача, підтверджується повідомленням Відділу державної виконавчої служби Борщівського районного управління юстиції №4151/07-37/2 від 18.07.2012.

В подальшому, розпорядженням голови Борщівської районної державної адміністрації №184-од від 17.06.2015, за заявою позивача, визначено місцем проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адресу проживання батька: АДРЕСА_2 .

Згідно довідки Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 Тернопільської області №03-17/309 від 26.09.2023, ОСОБА_3 навчався з 2013 року (з 3 по 9 клас), закінчив її в 2020 році та проживав за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно характеристики Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 виданої на ОСОБА_3 , такий навчався у школі з третього класу. Батько ОСОБА_1 приділяв належну увагу вихованню сина, так як вони проживали разом. Мати участі у вихованні сина не брала.

Згідно довідки №01-08/622, виданої Борщівським агротехнічним фаховим коледжом 26.09.2023, ОСОБА_3 навчався в коледжі за денною формою навчання з 01.09.2020 по 04.07.2023 за спеціальністю 208 «Агроінженерія». Наказ на зарахування №90-с від 28.07.2020, наказ про відрахування з коледжу за невиконання вимог навчального плану №165-с від 04.07.2023.

Згідно характеристики Борщівського агротехнічного фахового коледжу №01-05/28 від 27.09.2023, виданої на студента відділення «Агроінженерія» ОСОБА_3 , останній навчався в коледжі з вересня 2020 року по червень 2023 року. За період навчання проживав без реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 з батьком. Батько цікавився успішністю сина в коледжі, відвідував батьківські збори.

Таким чином, судом встановлено, що ОСОБА_3 з 01 вересня 2013 року до свого повноліття проживав разом із батьком, який займався його утриманням і вихованням.

Вирішуючи спір у справі, суд виходить із того, що у період з 01.09.2023 по 11.01.2023 року змінилися певні обставини, тобто мало місце фактичне проживання дитини з особою, яка зобов`язана сплачувати аліменти на утримання цієї ж дитини на користь особи, з якою дитина на час винесення рішення суду про стягнення аліментів проживала, і настання цих обставин впливає на припинення позивачем сплати періодичних платежів (аліментів) на утримання дитини у вказаний період.

Відтак, оскільки за цей період змінилися обставини, за яких позивач повинен був сплачувати аліменти на утримання на той час неповнолітньої дитини сина ОСОБА_3 , а тому суд вважає, що є всі підстави для звільнення позивача від заборгованості за аліментами, починаючи з 01.09.2023 по 11.01.2023.

Згідно розрахунку заборгованості зі сплати аліментів по виконавчому провадженні №9910112 про стягнення з ОСОБА_1 в користь ОСОБА_2 аліментів на утримання дочки ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дочки ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та дочки ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_7 в розмірі 120 грн на кожного, щомісячно, починаючи з 15 вересня 2008 року і до повноліття, наданого Борщівським відділом державної виконавчої служби у Чортківському районі Тернопільської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ), загальний розмір заборгованості позивача по сплаті аліментів становить 107485, 96 грн.

При цьому, суд враховує, що з 01.09.2013 ОСОБА_3 проживав з батьком, знаходився на його повному утриманні до досягнення повноліття, і повністю погоджується з наведеним позивачем у позовній заяві розрахунком, згідно якого розмір його заборгованості по сплаті аліментів в користь відповідачки на утримання сина ОСОБА_6 за період з 01.09.2013 по 11.01.2023 становить 68663, 12 грн.

З огляду на наведене, враховуючи обставини справи, суд вважає, що позивачем належними і допустимими доказами доведено підстави звільнення від сплати заборгованості по аліментах, тому суд приходить до висновку, що його слід звільнити від плати заборгованості за аліментами, що стягувалися за виконавчим листом ВП № 9910112 на підставі рішення Борщівського районного суду від 14 жовтня 2008 року, справа № 2-664/08, в користь відповідачки на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , сума якої за період з 01 вересня 2013 року по 11 січня 2023 року становить 68663, 12 грн.

Крім того, суд вважає за необхідне стягнути з відповідачки на користь позивача суму понесених ним судових витрат у виді судового збору.

Виходячи з наведеного вище, на підставі Конвенції ООН про права дитини, ст. ст. 7, 179, 180, 197, 273 Сімейного кодексу України, керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 263, 265, 279, 280-284 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задоволити.

Звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , жителя АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , від сплати заборгованості за аліментами, що стягувалися за виконавчим листом ВП № 9910112 на підставі рішення Борщівського районного суду від 14 жовтня 2008 року, справа № 2-664/08, в користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , жительки с.Гермаківка Чортківського району Тернопільської області, на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , сума якої за період з 01 вересня 2013 року по 11 січня 2023 року становить 68663, 12 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 в користь ОСОБА_1 - 1073 (одну тисячу сімдесят три) грн 60 коп. понесених судових витрат.

Відповідачкою може бути подано заяву до Борщівського районного суду Тернопільської області про перегляд заочного рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі такої скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Реквізити сторін:

позивач: ОСОБА_1 , житель АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ;

відповідачка: ОСОБА_2 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ;

треті особи без самостійних вимог:

ОСОБА_3 , житель АДРЕСА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 ;

Борщівський відділ державної виконавчої служби у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, місцезнаходження: м.Борщів вул.Шевченка, 20А Чортківського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 35027136.

Головуюча:

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117785240
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від сплати заборгованості по аліментам

Судовий реєстр по справі —594/1646/23

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні