Рішення
від 19.03.2024 по справі 608/419/24
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

копія

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"19" березня 2024 р. Справа № 608/419/24

Номер провадження2/608/276/2024

Чортківський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Коломієць Н. З.

з участю секретаря Смаглій О. Р.,

розглянувши у відкритому судовомузасіданні взалі судув містіЧорткові справуза позовом ОСОБА_1 до Нагірянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області, третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_2 про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Нагірянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області, третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_2 про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. В позовній заяві вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її та ОСОБА_2 батько ОСОБА_3 . Після його смерті залишилося спадкове майно: земельна ділянка площею 1, 76 га, кадастровий номер 6125585800:01:001:0111, цільове призначення якої ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Мухавської сільської ради Чортківського району Тернопільської області. На момент смерті батька ОСОБА_1 перебувала в Іспанії та у травні 2019 року направила листа із заявою про прийняття спадщини до Чортківської державної нотаріальної контори. Однак, виявилося, що конверт із заявою не дійшов до адресата, внаслідок чого вона пропустила передбачений законом строк для прийняття спадщини. При житті батько склав заповіт в користь ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та вони досягли згоди, що позивачка успадкує майно померлого. Отже, у встановлений законом шестимісячний строк для подання заяви на прийняття спадщини позивачка не звернулася в нотаріальну контору, тому просить встановити додатковий строк, достатній для подання заяви на прийняття спадщини строком два місяці з моменту набрання рішенням законної сили.

Позивач ОСОБА_1 та її представник адвокат Дядик Я. Б. в судове засідання не з`явилися. Адвокат Дядик Я. Б. подав письмову заяву про слухання справи у його відсутності, позов підтримує.

Представник відповідача Нагірянської сільської ради в судове засідання не з`явився, подав письмову заяву, згідно якої позов визнає та просить розгляд справи проводити без його участі.

Третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився. Надіслав на адресу суду заяву, згідно якої просить справу розглянути у його відсутності, не заперечує проти задоволення позову.

Оскільки, учасники справи в судове засідання не з`явилися, тому суд ухвалює рішення без фіксування судового процесу, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Розглянувши позовну заяву, врахувавши думку учасників процесу, які не з`явилися в судове засідання, дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних мотивів.

За положеннями ч.1 ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

За положеннями ч.1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права (п.1 ч.2 ст.16 цього Кодексу).

За положеннями ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 263 Цивільного процесуального кодексу України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Мухавка Чортківського району Тернопільської області, що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 15.11.1993. Її батьками значаться: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

25 листопада 2016 року ОСОБА_3 склав заповітне розпорядження, яким усе своє майно у рівних частинах заповів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Спадкове майно складається, зокрема, з земельної ділянки площею 1, 76 га, кадастровий номер 6125585800:01:001:0111, цільове призначення якої ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Мухавської сільської ради Чортківського району Тернопільської області та яку ОСОБА_3 успадкував після смерті рідного брата ОСОБА_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер в с. Мухавка Чортківського району Тернопільської області, що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим Чортківським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області 03 січня 2019 року, актовий запис № 03.

На день його смерті разом з ним по АДРЕСА_1 ніхто не проживав та не був зареєстрований, що підтверджується довідкою старости Мухавського старостинського округу № 7 від 29.01.2024.

Позивачка пропустила строк звернення із заявою про прийняття спадщини, так як перебувала за кордоном. Однак, з братом ОСОБА_2 було узгоджено, що спадщину прийме саме вона, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не заперечує проти задоволення її позову.

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Відповідно до статті 63 Закону України «Про нотаріат» нотаріус або в сільських населених пунктах посадова особа органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, отримавши від спадкоємців повідомлення про відкриття спадщини, зобов`язана повідомити про це тих спадкоємців, місце проживання або роботи яких відоме.

Нотаріус або посадова особа органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, також може зробити виклик спадкоємців шляхом публічного оголошення або повідомлення у пресі.

Щоб не допустити пропуску шестимісячного строку для прийняття спадщини, нотаріус роз`яснює спадкоємцям право подачі заяви про прийняття спадщини чи про відмову від її прийняття.

Враховуючи наведене суд вважає, що причина пропуску строку є поважною та відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України необхідно визначити позивачу додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст. ст. 1270, 1272 Цивільного кодексу України, ст. ст. 76, 78, 81, 89, 263, 264, 265, 273 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , АДРЕСА_2 до Нагірянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області (код ЄДРПОУ 04393829, с-ще Нагірянка, Чортківський район, Тернопільська область), третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_2 , житель АДРЕСА_2 про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задоволити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини два місяці з моменту набрання судовим рішенням законної сили, після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Мухавка Чортківського району Тернопільської області.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги Тернопільському апеляційному суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно з оригіналом

Суддя:/підпис/

Оригінал рішення знаходиться в матеріалах справи № 608/419/24.

Рішення набирає законної сили « » 2024 р.

Суддя: Н. З. Коломієць

Копію рішення видано « » року

Секретар:

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117785453
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —608/419/24

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні