Ухвала
від 19.03.2024 по справі 552/2252/16-ц
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/2252/16-ц

Провадження № 6/552/72/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.03.2024 року м.Полтава

Київський районнийсуд м.Полтави ускладі:головуючого судді Миронець-Мельничук О.К.,за участісекретаря судовогозасідання Кумир О.О.,державного виконавця ШкурупіяЮ.Ю.,представника заявника ПетрушанкоО.Д.,розглянувши врежимі відеоконференціїзаяву ОСОБА_1 про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон

ВСТАНОВИВ:

02.01.2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, посилаючись на відсутність на теперішній час підстав обмеження його у праві виїзду за кордон, встановлених ухвалою Київського районного суду м.Полтави від 06.05.2016 року, оскільки згідно відомостей автоматизованої системи виконавчого провадження вбачається, що виконавче провадження №50927822 на суму 39639,95 грн., завершено. Вказаний борг був погашений його поручителем ОСОБА_2 , що підтверджується довідкою виданою ПрАТ «Полтавський машинобудівний завод» за №147 від 18.06.2019 року.

Заявник в судове засідання не з`явився, його інтереси представляла його представник Петрушанко О.Д., яка заяву ОСОБА_1 , підтримала та просила суд її задовольнити.

Представник заінтересованої особи- головний державний виконавець Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шкурупій Ю.Ю., в судовому засідання заперечував проти задоволення вищевказаної скарги, оскільки боржником не сплачено жодної суми для погашення заборгованості, виконавчого збору. У зв`язку з закінченням терміну зберігання виконавчі провадежння знищені.

Дослідивши матеріали заяви, оцінивши докази в їх сукупності,заслухавши представника заявника та державного виконавця, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви з огляду на наступне.

Судом встановлено,що ухвалоюКиївського районногосуду м.Полтавивід 06.05.2016року поданнядержавного виконавцязадоволено.Тимчасово обмеженоборжника ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ,громадянина України,зареєстрованого: АДРЕСА_1 ,ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) у праві виїзду за межі України до виконання зобов`язань за рішеннями суду по зведеному виконавчому провадженню №50927822 на суму 39539,95 гривень.

Відповідно дост. 33 Конституції Україникожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

За змістом п. 19 ч. 3ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження`виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Суд також наділений повноваженнями вирішити питання щодо скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України за вмотивованою заявою боржника (частина 5 статі 441 ЦПК України).

Стаття 441 ЦПК Українине визначає умов (підстав), за наявності яких суд скасовує тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України.

Аналіз вказаних норм права свідчить, що суд може скасувати тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України у разі зміни нею своєї поведінки по відношенню до виконання покладеного на неї рішенням суду обов`язку, зокрема, внесення платежів на погашення заборгованості, добросовісне виконання обов`язків боржника, які визначеніЗаконом України «Про виконавче провадження», а також прийняття необхідних мір для виконання рішення суду.

Таким чином, звертаючись в суд з заявою про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, боржник повинен довести факт зміни обставин, які стали підставою для застосування до нього відповідного заходу, у такій мірі, що втрачається необхідність для застосування такого заходу забезпечення, якщо втрачається справедливий баланс приватних інтересів боржника на свободу пересування та публічний інтерес, пов`язаний із гарантіями права кожного на розгляд справи судом у розумний строк, до якого входить також строк виконання остаточного рішення суду, що є елементом права кожного на справедливий суд.

В судовому засіданні встановлено, що на даний час зведене виконавче провадження №50927822 знищене.

За таких обставин, суд приходить до висновку про задоволення заяви ОСОБА_1 скасування заходів щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України.

Керуючись ст. ст. 260, 441 ЦПК України,суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 проскасування тимчасовогообмеження управі виїздуза кордон - задовольнити.

Скасувати тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ,РНОКПП НОМЕР_1 ), застосоване на підставі ухвали Київського районного суду м.Полтави від 06.05.2016 року у справі №552/2252/16-ц.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Миронець Мельничук О.К.

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117790381
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон

Судовий реєстр по справі —552/2252/16-ц

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець-Мельничук О. К.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець-Мельничук О. К.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні