Ухвала
від 19.03.2024 по справі 698/221/24
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/221/24

Провадження № 2-о/698/16/24

УХВАЛА

19 березня 2024 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Баранова О.І.,

за участю секретаря Пугачовської Т.І.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні у залі суду у селищі Катеринопіль цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Опікунська рада виконавчого комітету Мокрокалигірської сільської ради Звенигородського району Черкаської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з вищевказаною заявою в обґрунтування якої зазначив, що його рідний брат ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом першої групи з дитинства (перша підгрупа А), недієздатною особою, яка потребує постійного стороннього догляду. У зв`язку із цим заявник просить юридично встановити недієздатність ОСОБА_3 та призначити його опікуном над останнім. Для підтвердження вказаних обставин заявник просить суд призначити по справі судово-психіатричну експертизу та витребувати медичні відомості необхідні для її проведення. На вирішення експертизи просить поставити питання: чи страждає ОСОБА_3 у теперішній час на будь-який хронічний, стійкий, психічний розлад та чи здатний ОСОБА_3 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та його представник - адвокат Василенко Т.В. підтримали клопотання щодо призначення судово-психіатричної експертизи з підстав, що були наведені у заяві.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Враховуючи викладене, з урахуванням відомостей щодо стану психічного здоров`я ОСОБА_3 , який згідно довідки МСЕК від 19.08.2011 року серії 10ААА має інвалідність І групи (перша підгрупа А) та є особою, яка потребує постійного стороннього догляду, суд призначає у справі судово-психіатричну експертизу, оскільки визнає, що визначення психічного стану особи, вимагає спеціальних медичних знань в галузі психіатрії та є обов`язковим згідно п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України.

Крім того, з урахуванням фізичних можливостей ОСОБА_3 , суд покладає обов`язок на заявника забезпечити доставлення ОСОБА_3 до експертної установи для огляду експертами у визначений день та час.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 103-105, п.12 ст.353 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Призначити судово-психіатричну експертизу у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Опікунська рада виконавчого комітету Мокрокалигірської сільської ради Звенигородського району Черкаської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Виконання експертизи доручити Черкаській філії ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (адреса: вул. Павлова, 46 м. Сміла, 20708, еmail:aspekzhopl@ukr.net).

На вирішення експертам поставити запитання:

1.Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у теперішній час на будь-який хронічний, стійкий, психічний розлад?

2. Чи здатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 забезпечити доставлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , для проведення експертизи до Черкаської філії ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» у визначений експертом день та час.

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи №698/221/24 та медичну карту.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384,385 КК України.

Провадження в цивільній справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга може бути подана до Черкаського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення повної ухвали суду.

Суддя Баранов О.І.

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117791124
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —698/221/24

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні