Рішення
від 13.03.2024 по справі 756/16881/23
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

13.03.2024 Справа № 756/16881/23

Унікальний № 756/16881/23

Провадження № 2-о/756/100/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2024 року Оболонський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Белоконної І.В.,

за участі секретаря - Погорелової В.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Державний заклад «Луганський державний медичний університет», Міністерство освіти і науки України про встановлення юридичного факту, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 через свого представника звернулася до суду із зазначеною заявою та з урахуванням уточнення просила суд встановити факт здобуття ОСОБА_1 повної вищої освіти за спеціальністю «лікувальна справа» у Ворошиловградському медичному інституті з присвоєнням кваліфікації лікаря-лікувальника у період з 1982 року по 1988 рік з отриманням диплома НОМЕР_1 від 28.06.1988 рік, а також зобов`язати Державний заклад «Луганський державний медичний університет» (м. Рівне) видати ОСОБА_1 залікову відомість (додаток до диплому) про засвоєння програми навчання з відповідних дисциплін з відповідною кількістю годин і відповідними оцінками з 1982 по 1988 рік у Ворошиловградському медичному інституті.

В обґрунтування заявлених вимог заявник зазначила, що вона з 1982 по 1988 рік навчалася у Ворошиловградському медичному інституті за спеціальністю «Лікувальна справа». У 1990 році у зв`язку із перейменуванням міста Ворошиловграда у місто Луганськ інститут перейменований у Луганський медичний інститут, а у 1994 році отримав статус університету.

Зараз університет переміщений з непідконтрольної території України і знаходиться у місті Рівне, згідно з наказом Міністерства охорони здоров`я України від 26.03.2022 № 527.

З метою реалізації права на навчання на закордонних курсах перекваліфікації та підвищення кваліфікації, заявник потребує легалізації (проставляння апостилю) на дипломі та заліковій відомості до диплому (додатку) про вищу медичну освіту.

Проте, додаток до диплому заявника НОМЕР_1 від 28.06.1988 (залікова відомість з оцінками) на час завершення навчання у 1988 році разом з дипломом за загальним правилом не видавався, а видавався тільки за окремою вимогою.

До теперішнього часу для роботи в Україні, в арабській державі Лівія, де заявник працювала і працює зараз, додаток до диплому не вимагався, проте для здобуття перекваліфікації в Європі вимагається надання додатку до диплому з проставленням оцінок із проставленим апостилем на дипломі та додатку.

Для отримання додатку до диплому ОСОБА_1 звернулася до Луганського державного медичного університету (м. Рівне) з відповідною заявою, проте отримала відповідь, що університет не може видати дублікат додатку до диплому у зв`язку із відсутністю архіву університету, який залишився на тимчасово непідконтрольній Україні території у м. Луганськ.

З метою отримання довідки з архіву заявник звернулася за місцезнаходженням медичного університету у м. Луганськ і отримала архівну довідку про пройдену програму навчання і отримані оцінки зі створеного державою-агресором рф на базі Луганського державного медичного університету медичного закладу.

30 жовтня 2023 року ОСОБА_1 звернулася до Міністерства освіти і науки України щодо роз`яснення порядку виготовлення дубліката додатку до диплому про вищу освіту і отримала роз`яснення про те, що у разі, якщо архіви закладу вищої освіти недоступні, втрачені, знищені, юридичний факт здобуття особою відповідної освіти встановлюється рішенням суду.

У судовому засіданні представник заявника заявлені вимоги підтримала у повному обсязі та просила їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Державного закладу «Луганський державний медичний університет» в судове засідання не з`явився, про час та місце повідомлявся належним чином, надав до суду клопотання про розгляд справи без його участі, в якому також зазначив, щозгідно наказу Міністерства охорони здоров`я «Про організацію діяльності Державного закладу «Луганський державний медичний університет» від 26.03.2022 № 527 установлено, що у зв`язку з пошкодженням інфраструктури міста Рубіжне Луганської області та будівель Державного закладу «Луганський державний медичний університет» внаслідок масованих обстрілів і бойових дій, та з метою організації його діяльності до завершення дії воєнного стану Державний заклад «Луганський державний медичний університет» тимчасово проводить свою діяльність за адресою: АДРЕСА_1 . Інформація про зміну юридичної адреси було опубліковано на офіційному сайті Університету та відповідно внесено зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Внаслідок другої релокації закладу вищої освіти було втрачено значний обсяг документів і відповідно триває процес відновлення.

Представник заінтересованої особи Міністерства освіти і науки України в судове засідання не з`явився, про час та місце повідомлявся належним чином, надав до суду клопотання про розгляд справи без його участі.

Заслухавши пояснення представника заявника, дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Факт, що просить встановити заявник, має юридичне значення. Спору про право не існує.

Заявник ОСОБА_1 з 1982 по 1988 рік навчалася у Ворошиловградському медичному інституті за спеціальністю «Лікувальна справа», що підтверджується дипломом НОМЕР_1 від 28.06.1988.

У 1990 році у зв`язку із перейменуванням міста Ворошиловграда у місто Луганськ інститут перейменований у Луганський медичний інститут, а у 1994 році отримав статус університету.

Станом на день розгляду справи Державний заклад «Луганський державний медичний університет» переміщений з непідконтрольної території України і знаходиться у місті Рівне, згідно з наказом Міністерства охорони здоров`я України від 26.03.2022 № 527.

Суд установив, що додаток до диплому заявника НОМЕР_1 від 28.06.1988 (залікова відомість з оцінками) на час завершення навчання у 1988 році разом з дипломом за загальним правилом не видавався, а видавався тільки за окремою вимогою.

Для отримання додатку до диплому 14.09.2023 ОСОБА_1 звернулася до Луганського державного медичного університету (м. Рівне) з відповідною заявою, проте отримала відповідь від 26.09.2023, що університет не може видати дублікат додатку до диплому у зв`язку із відсутністю архіву університету, який залишився на тимчасово непідконтрольній Україні території у м. Луганськ.

З метою отримання довідки з архіву заявник звернулася за місцезнаходженням медичного університету у м. Луганськ і 16.10.2023 отримала архівну довідку про пройдену програму навчання і отримані оцінки зі створеного окупаційною владою на базі Луганського державного медичного університету медичного закладу.

30 жовтня 2023 року ОСОБА_1 звернулася до Міністерства освіти і науки України щодо роз`яснення порядку виготовлення дубліката додатку до диплому про вищу освіту і отримала роз`яснення про те, що у разі, якщо архіви закладу вищої освіти недоступні, втрачені, знищені, юридичний факт здобуття особою відповідної освіти встановлюється рішенням суду.

Згідно з Порядком замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту та додатків до дипломів європейського зразка, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 06.03.2015 № 249, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05 травня 2015 року за № 493/26938, дублікат документа про вищу освіту виготовляє заклад освіти у разі: втрати, викрадення документа про вищу освіту; пошкодження документа про вищу освіту, що призвело до порушення цілісності інформації; якщо після внесення до Єдиної державної електронної бази з питань освіти (далі - ЄДЕБО) інформації про видачу документа про вищу освіту виявлено помилки в інформації, що відтворюється в документі про вищу освіту; невідповідності документа про вищу освіту формі (зразку), встановленій (встановленому) на дату його видачі; зміни прізвища, імені, по батькові (за наявності) у зв`язку зі зміною (корекцією) статевої належності особи, на ім`я якої було видано документ про вищу освіту; неможливості встановити інформацію, що необхідна, зокрема, для підготовки документа про вищу освіту до міжнародного обігу, проставлення апостиля та/або його легалізації, через втрату, знищення чи недоступність архівів закладу освіти.

З наведеного слідує, що Міністерство освіти і науки України здійснює лише організаційні та наглядові функції у сфері освіти і науки, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності та не має повноважень щодо встановлення факту належності документа про освіту, окрім того, до засвоєння програми навчання з відповідних дисциплін, з відповідною кількістю годин і відповідними оцінками з 1982 по 1988 рік у Ворошиловградському медичному інституті ОСОБА_1.

У п. 19 Порядку замовлення на створення інформації, що відтворюється в документах про вищу освіту, та обліку документів про вищу освіту в Єдиній державній електронній базі з питань освіти передбачено, що у разі якщо інформація про факт видачі первинного документа про вищу освіту відсутня в ЄДЕБО та недоступні, втрачені, знищені (частково знищені) архіви вищого навчального закладу (відокремленого структурного підрозділу), відповідальна особа вищого навчального закладу завантажує в ЄДЕБО скановану копію рішення суду про встановлення відповідного юридичного факту здобуття особою відповідного ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) вищої освіти або скановану копію офіційного листа відповідного компетентного органу, у якому підтверджено факт проставлення штампа «Apostille» Міністерства освіти і науки України або вчинення консульської легалізації, та у разі наявності - скановану копію первинного документа про вищу освіту, дублікат якого замовляється.

Відповідно до виписки із залікової відомості (додаток до диплому НОМЕР_1 від 28.06.1988) ОСОБА_1 за час навчання у Ворошиловградському медичному інституті з присвоєнням кваліфікації лікаря-лікувальника за спеціальністю «лікувальна справа» у період з 1982 року по 1988 рік здала екзамени та заліки за наступними дисциплінами: акушерство і гінекологія, 226 годин; анестезіологія і реанімація, 68 годин; анатомія людини, 294 години; біологія із загальною генетикою, 176 годин; біологічна хімія, 180 годин; біологічна фізика, 20 годин; діалектичний матеріалізм, 82 години; госпітальна терапія з профпатологією, 176 годин; госпітальна хірургія зі стоматологією, 170 годин; інфекційні хвороби, 112 годин; дитяча хірургія, 72 години; лікувальний контроль і лікувальна фізкультура, 52 години; ендокринологія, 60 годин; ЦО і МСЦО, 50 годин; гігієна, 126 годин; гістологія з ембріологією, 285 годин; дерматовенерологія, 90 годин; історичний матеріалізм, 78 годин; іноземна мова, 210 годин; історія КПСС, 120 годин; латинська мова, 72 години; мікробіологія з вірусологією, 196 годин; неврологія з курсом нейрохірургії, 70 годин; неорганічна хімія, 164 години; нормальна фізіологія, 214 годин; науковий атеїзм, 28 годин; загальна хірургія, 194 години; науковий комунізм, 80 годин; офтальмологія, 74 години; органічна хімія, 60 годин; оториноларингологія, 72 години; патологічна анатомія із секційним курсом, 166 годин; патологічна фізіологія, 166 годин; педіатрія, 170 годин; пропедевтика внутрішніх хвороб, 228 годин; політична економія капіталізму, 86 годин; політична економія соціалізму, 86 годин; психіатрія, 94 години; рентгенологія з медрадіологією, 108 годин; судова медицина, 90 годин; спеціальна підготовка, 254 години; соціальна гігієна, 86 годин; туберкульоз, 70 годин; топографічна анатомія з оперативною хірургією, 126 годин; травматологія з ортопедією, 82 години; фармакологія, 180 годин; факультативна хірургія, 120 годин; фізичне виховання, 140 годин; фізколоїдна хімія, 72 години; факультативна терапія з фізіотерапією, 152 години; фізика, 102 години; урологія, 68 годин. Спеціалізація 6 курс: акушерство і гінекологія, 792 годин; дерматовенерологія, 54 години; неонатологія, 108 годин; реанімація, 54 години; хірургічні хвороби, 54 години; онкологія, 30 годин; внутрішні хвороби, 42 години; урологія, 42 години; алергологія, 54 години. Виробнича практика: медсестринська, 192 години; загальнолікарська, 384 години; поліклінічна, 192 години. Державні іспити: науковий комунізм, відмінно; внутрішні хвороби, відмінно; соціальна гігієна ОЗО загальна гігієна, добре.

Виходячи із наведеного, суд уважає, що обставини, викладені в заяві, знайшли своє підтвердження в судовому засіданні і є всі підстави задовольнити заяву про встановлення юридичного факту.

На підставі ст. 81, 315, 316, 319 ЦПК України, -

в и р і ш и в:

Заяву - задовольнити.

Встановити факт здобуття ОСОБА_1 повної вищої освіти за спеціальністю «лікувальна справа» у Ворошиловградському медичному інституті з присвоєнням кваліфікації лікаря-лікувальника у період з 1982 року по 1988 рік з отриманням диплома НОМЕР_1 від 28.06.1988 рік.

Зобов`язати Державний заклад «Луганський державний медичний університет» (м. Рівне) видати ОСОБА_1 залікову відомість (додаток до диплому) про засвоєння програми навчання з відповідних дисциплін з відповідною кількістю годин і відповідними оцінками з 1982 по 1988 рік у Ворошиловградському медичному інституті.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя,- Белоконна І.В.

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117791971
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення юридичного факту

Судовий реєстр по справі —756/16881/23

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Белоконна І. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Белоконна І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні