Ухвала
від 19.03.2024 по справі 2а-28748/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

19 березня 2024 року Справа №2а-28748/10/0570

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Ушенко С.В., розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони у виконавчому провадженні, відкритому з примусового виконання виконавчого листа, виданого у справі № 2а-28748/10/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Єнакієве Донецької області до Державного підприємства «Орджонікідзевугілля» про стягнення пені у сумі 193747,85 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 31 листопада 2011 року позовну заяву Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Єнакієве Донецької області до Державного підприємства «Орджонікідзевугілля» про стягнення пені у сумі 193 747,85 грн. задоволено.

Стягнуто з Державного підприємства «Орджонікідзевугілля» на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Єнакієве Донецької області пеню за порушення строків сплати страхових внесків у сумі 193747,85 грн.

16 червня 2011 року на виконання постанови суду у даній справі видано виконавчий лист про стягнення з Державного підприємства «Орджонікідзевугілля» на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Єнакієве Донецької області пені за порушення строків сплати страхових внесків у сумі 193 747, 85 коп.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 10 серпня 2015 року у справі № 2а-28748/10/0570 заяву Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Артемівську Донецької області про заміну сторони виконавчого провадження задоволено.

Замінено стягувача у виконавчому провадженні, відкритому з примусового виконання виконавчого листа, виданого Донецьким окружним адміністративним судом у справі № 2а-28748/10/0570, з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Єнакієве Донецької області (ЄДРПОУ 25969015) на Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Артемівську Донецької області. (ЄДРПОУ 25968984).

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 12.10.2017 у справі № 2а-28748/10/0570 заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про заміну сторони у виконавчому провадженні, відкритому з примусового виконання виконавчого листа, виданого Донецьким окружним адміністративним судом у справі № 2а-28748/10/0570, задоволено.

Замінено стягувача у виконавчому провадженні, відкритому з примусового виконання виконавчого листа, виданого Донецьким окружним адміністративним судом у справі № 2а-28748/10/0570, а саме Відділення дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Артемівську Донецької області, на його правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області.

Постановою державного виконавця Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 27.03.2019 відкрито виконавче провадження (ВП № 58732872) з примусового виконання виконавчого листа № 2а-28748/10/0570, виданого Донецьким окружним адміністративним судом, про стягнення з Державного підприємства «Орджонікідзевугілля» на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Єнакієве Донецької області пені за порушення строків сплати страхових внесків у сумі 193747 (сто дев`яносто три тисячі сімсот сорок сім) грн. 85 коп.

На даний час виконавче провадження відкрите, суму боргу за виконавчим листом не сплачено.

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області через систему «Електронний суд» подано заяву про заміну сторони (стягувача) у виконавчому провадженні, відкритому з примусового виконання виконавчого листа № 2а-28748/10/0570, виданого Донецьким окружним адміністративним судом, з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231) на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (юридична адреса: 84122, Донецька область, м. Слов`янськ, площаСоборна, б. 3; ЄДРПОУ 13486010).

Підставою для звернення до суду з даною заявою стало те, що з 01 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-ХІV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування», відповідно до якої страхові виплати у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме Пенсійний фонд України.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 19 березня 2024 року заяву призначено до судового розгляду у письмовому провадженні.

Приймаючи рішення по суті заяви, суд виходить з наступного.

З 1 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-ХІV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування», відповідно до якої страхові виплати у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме Пенсійний фонд України.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку (далі - уповноважений орган управління) є Пенсійний фонд України.

Згідно з пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року.

Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Крім того, згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 22.05.2023 зроблено запис про державну реєстрацію припинення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області.

Враховуючи той факт, що з 01 січня 2023 року відбулось публічне правонаступництво, тобто, перехід прав та обов`язків Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України в Донецькій області, що є стягувачем у виконавчому провадженні, до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, суд вважає належним замінити стягувача у вищевказаному виконавчому провадженні, а саме Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно з нормами ч.ч. 1, 2, 4 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником. Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Отже, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви і необхідність заміни сторони (стягувача) у виконавчому провадженні ВП № 58732872.

Керуючись Законом України «Про виконавче провадження», ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони у виконавчому провадженні ВП № 58732872, відкритому з примусового виконання виконавчого листа, виданого Донецьким окружним адміністративним судом у справі № 2а-28748/10/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Єнакієве Донецької області до Державного підприємства «Орджонікідзевугілля» про стягнення пені у сумі 193747,85 грн., задовольнити.

Замінити сторону (стягувача) у виконавчому провадженні ВП № 58732872, відкритому з примусового виконання виконавчого листа № 2а-28748/10/0570, виданого Донецьким окружним адміністративним судом, з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231) на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (юридична адреса: 84122, Донецька область, місто Слов`янськ, площа Соборна, б. 3; ЄДРПОУ 13486010).

Апеляційну скаргу на ухвалу суду може бути подано до Першого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 КАС України.

Суддя С.В. Ушенко

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117793654
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-28748/10/0570

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С.В.

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С.В.

Ухвала від 12.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Арестова Л.В.

Ухвала від 10.08.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Ухвала від 10.08.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Ухвала від 01.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

Постанова від 31.01.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні