Ухвала
від 19.03.2024 по справі 638/13891/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/13891/23

Провадження № 2/638/1853/24

УХВАЛА

Іменем України

19 березня 2024 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді: Агапова Р.О.,

за участю секретаря судового засідання: Гасан М.С.,

позивача: ОСОБА_1 ,

представника Харківської міської ради: Замніус М.В.,

представника Департаменту містобудування та архітектури Харківської міської ради: Руденко Д.Ю.,

представника Комунального підприємства «Благоустрій м. Харкова»: Ісаєвої К.О.,

Комунального підприємства Харківблагоустрій: Пономарьової А.О.,

розглянувши клопотання Комунального підприємства «Жилкомсервіс» та Харківської міської ради про передачу справи до господарського суду Харківської області у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Харківської міської ради, Комунального підприємства «Жилкомсервіс», Комунального підприємства Харківблагоустрій» Комунального підприємства «Благоустрій м. Харкова», Спеціалізованого комунального підприємства «Харківзеленбуд» Харківської міської ради», Департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради, Департаменту містобудування та архітектури Харківської міської ради, Департаменту земельних відносин Харківської міської ради про стягнення моральної та матеріальної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Дзержинського районного суду м. Харкова з позовом до Харківської міської ради про стягнення 62 988, 80грн., у тому числі:

-42 988, 80 грн. матеріальної шкоди;

-20 000,00грн. моральної шкоди.

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 11.10.2023 відкрито провадження у справі та призначено судовий розгляд.

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 17.01.2024 залучено Комунальне підприємство «Жилкомсервіс» до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 22.02.2024 виключено Комунальне підприємство «Жилкомсервіс» із числа третіх осіб на стороні відповідача та залучено до участі у справі у якості співвідповідачів: Комунальне підприємство «Жилкомсервіс», Комунальне підприємство Харківблагоустрій», Комунальне підприємство «Благоустрій м. Харкова, Спеціалізоване комунальне підприємство «Харківзеленбуд» Харківської міської ради», Департамент житлово-комунального господарства Харківської міської ради, Департамент містобудування та архітектури Харківської міської ради, Департамент земельних відносин Харківської міської ради.

28.02.2024 від Комунального підприємства «Жилкомсервіс» та 07.02.2024 від Харківської міської ради до канцелярії Дзержинського районного суду м. Харкова надійшли клопотання про надіслання до господарського суду Харківської області матеріалів справи №638/1389/23 для подальшого розгляду в межах справи про банкрутство Комунального підприємства «Жилкомсервіс».

В підготовчому судовому засіданні представники Харківської міської ради, Департаменту містобудування та архітектури Харківської міської ради, Комунального підприємства «Благоустрій м. Харкова» та Комунального підприємства Харківблагоустрій» клопотання підтримали та просили задовольнити.

Позивач у судовому засіданні в вирішенні клопотання поклався на розсуд суду.

Суд, дослідивши матеріали позовної заяви, прийшов до наступних висновків.

В провадженні Господарського суду Харківської області на даний час перебуває справа № 922/831/23 про визнання банкрутом Комунальне підприємство «Жилкомсервіс».

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 21.03.2023 року у справі №922/831/23 відкрито провадження у справі про банкрутство КП «Жилкомсервіс», введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Артюха Ю.В., здійснено публікацію оголошення про відкриття провадження у справі на офіційному веб-сайті ВГСУ.

Частиною 1ст. 19 ЦПК Українивстановлено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

21.10.2019 року набрав чинностіКодекс України з процедур банкрутства. Пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень якого передбачено, що з дня введення в дію цьогоКодексу, визнано таким, що втратив чинність, зокрема,Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

У пункті 4Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутствавстановлено, що з дня введення в дію цьогоКодексуподальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цьогоКодексунезалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цьогоКодексуперебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно доЗакону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цьогоКодексу.

Відповідно до ч.1ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутстваспори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченимиГосподарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

За змістом ч. 2ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутствагосподарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність),в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків, завданих боржнику; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника;спори щодо інших вимог до боржника (абзац перший частини другої статті 7 із змінами, внесеними згідно ізЗаконами№ 2971-IX від 20.03.2023,№ 3249-IX від 13.07.2023).

Відповідно до ч.3ст.7 Кодексу України з процедур банкрутстваматеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо спорів, зазначених у частині другій цієї статті, провадження в якій відкрито до або після відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), за ініціативою учасника справи або суду невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів, надсилаються до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

Вказана частина 3ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, викладена в редакції Закону№ 2971-IXвід 20.03.2023 року, є спеціальною нормою, яка визначає юрисдикцію господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), і на даний час не обмежує категорію таких спорів лише майновими вимогами до боржника, оскільки містить посилання на перелік спорів, зазначених у частині другій цієї статті, в тому числі спорів щодо інших вимог до боржника.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 11 травня 2021 року у справі № 759/9008/19 (провадження № 14-35цс21) зазначено, що в частині другій та третійстатті 7 КУзПБпередбачено, що господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник. Матеріали справи, в якій стороною є боржник, провадження в якій відкрито до відкриття провадження у справі про банкрутство, надсилаються до господарського суду, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство, який розглядає спір по суті в межах цієї справи. Отже, вказаними нормами врегульовано, що господарським судам підвідомчі справи про банкрутство та справи у спорах з майновими та з немайновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство.

Предметом позову у цій справі є стягнення моральної та матеріальної шкоди, у тому числі, з Комунального підприємства «Жилкомсервіс».

Отже на спірні правовідносини, розповсюджується дія ч. 2ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, а тому спір належить до юрисдикції господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство відповідно до спеціальної норми, закріпленоїст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно доп.1ч.1ст.31ЦПКУкраїни суд передає справу на розгляд іншомусуду, якщо: 1) справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

В постанові Великої Палати Верховного Суду від 15.01.2020 року у справі №607/6254/15-ц (провадження № 14-404цс19) зазначено, що захист осіб, які мають вимоги до банкрута полягає у тому, що інші суди, незалежно від юрисдикції, які розглядали справи за позовами до відповідача, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство після відкриття провадження в інших справах, не закривають таке провадження, а передають справу до належного суду для розгляду по суті. При цьому таким належним судом є виключно суд господарської юрисдикції, який відкрив справу про банкрутство відповідача.

У вказаній справі Велика Палата Верховного Суду погодилась із висновками судів першої та апеляційної інстанції, що спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а належить до господарської юрисдикції. Однак не погодилася з висновками про закриття провадження у справі, оскільки такі дії перешкоджають позивачу у доступі до правосуддя та унеможливлюють захист його прав у господарському процесі у повному обсязі з урахуванням визначених строків звернення, встановлених статтею 45 Кодексу № 2597-VIII, а до цього -статтею 23 Закону № 2343-XII, та направила справу до господарського суду, на розгляді якого перебуває справа про банкрутство.

З огляду на вищевикладене, суд прийшов до висновку про те, що цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Харківської міської ради, Комунального підприємства «Жилкомсервіс», Комунального підприємства Харківблагоустрій» Комунального підприємства «Благоустрій м. Харкова», Спеціалізованого комунального підприємства «Харківзеленбуд» Харківської міської ради», Департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради, Департаменту містобудування та архітектури Харківської міської ради, Департаменту земельних відносин Харківської міської ради про стягнення моральної та матеріальної шкоди відноситься до юрисдикції Господарського суду Харківської області, який ухвалою від 21.03.2023 року порушив провадження у справі №922/831/23 про визнання банкрутом КП «Жилкомсервіс», що виходячи із правових висновків Великої Палати Верховного Суду у подібних правовідносинах, має процесуальним наслідком передання справи на розгляд належному суду і не суперечить положеннямст.31 ЦПК України, яка передбачає передачу справи з одного суду до іншого.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст.19,31,43,49,51,247,255-256,260,261,353 ЦПК України,Кодексом України з процедур банкрутства, суд,-

УХВАЛИВ:

Цивільну справу №638/13891/23 за позовом ОСОБА_1 до Харківської міської ради, Комунального підприємства «Жилкомсервіс», Комунального підприємства Харківблагоустрій» Комунального підприємства «Благоустрій м. Харкова», Спеціалізованого комунального підприємства «Харківзеленбуд» Харківської міської ради», Департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради, Департаменту містобудування та архітектури Харківської міської ради, Департаменту земельних відносин Харківської міської ради про стягнення моральної та матеріальної шкоди - передати на розгляд до Господарського суду Харківської області, в провадженні якого перебуває справа №922/831/23 про визнання банкрутом Комунального підприємства «Жилкомсервіс».

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Р.О. Агапов

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117799723
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення моральної та матеріальної шкоди

Судовий реєстр по справі —638/13891/23

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні