Рішення
від 18.03.2024 по справі 442/1562/24
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №442/1562/24

Провадження №2-о/442/182/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 березня 2024 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Крамара О.В.

з участю секретаря судового засідання Півали І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Дрогобича цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Меденицька селищна рада Дрогобицького району Львівської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся в суд із вищевказаною заявою, яку обгрунтовує тим, що він є власником земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на підставі державних актів про право власності на земельні ділянки Серії ЛВ № 024096, Серії ЛВ № 0031774, Серії ЛВ № 057779, Серії ЛВ № 062157 та Серії ЛВ № 072847 виданих 26 грудня 2003 року Дрогобицьким районним відділом земельних ресурсів.

У грудні 2023 року він мав намір передати дані земельні ділянки в оренду Товариству з додатковою відповідальністю "Волощанське", однак останні відмовились укладати договори оренди земельних ділянок, так як відповідно до його паспорта у нього записано ім`я ОСОБА_1 , а в державних актах ОСОБА_1 .

Як, вбачається із копії паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера в даних документах записано ОСОБА_1 .

У грудні2023року вінзвернувся доГоловного управлінняДержгеокадастру уЛьвівській областіУправління уДрогобицькому районі,щодо виправленняпомилки увідповідних державнихактах з« ОСОБА_2 » на « ОСОБА_3 », однак листом від 21.02.2024 йому повідомили про те, що вони не вправі вносити зміни у видані державні акти.

Відповідно до державних актів про право власності на земельні ділянки Серії ЛВ № 024096, Серії ЛВ № 0031774, Серії ЛВ № 057779, Серії ЛВ № 062157 та Серії ЛВ № 072847 виданих 26 грудня 2003 року Дрогобицьким районним відділом земельних ресурсів такі видані ОСОБА_1 , який проживає у АДРЕСА_1 , що повністю співпадає з реєстрацією заявника на момент видачі державних актів.

Внаслідок такої помилки, в нього виникла певна невідповідність між документом, що посвідчує його особу та правовстановлюючим документом, який був виданий на його по батькові.

На даний час наявна неточність у написанні його по батькові створює йому додаткові незручності та робить неможливим здійснення своїх прав, а саме позбавляє його можливості повноцінно розпоряджатися своїм майном - земельними ділянками.

За таких обставин, в нього виникла необхідність звернутися з даною заявою в суд

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, подав клопотання про розгляд заяви у його відсутності, заявлені вимоги підтримує з підстав викладених в заяві, просить заяву задоволити.

Заінтересована особа: Меденицька селищна об`єднання територіальна громада в особі Меденицька селищна рада Дрогобицького району Львівської області в судове засідання не з`явилася, від них надійшло клопотання про розгляд даної справи у їх відсутності, не заперечують щодо задоволення заяви..

Оскільки сторони в судове засідання не з`явилися то відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши обставини справи, дослідивши надані сторонами докази, в процесі встановлення обставин справи та перевірки їх доказами, судом встановлено наступні юридичні факти та відповідні їм правовідносини:

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.5 ч.2ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема з врахуванням: п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно ч.2ст. 315 ЦПК Україниу судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення

Згідно ч.1ст. 316 ЦПК України, заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Ст. 318 ЦПК Українивизначає, що у заяві повинно бути зазначено: який факт заявник просить встановити та з якою метою; причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; докази, що підтверджують факт.

Встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заявнику необхідне для включення строку навчання, у загальний трудовий стаж.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31 березня 1995 року, яка діє зі змінами 1998 року, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідно заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

В п. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.05.1995 року, суд може встановлювати факти належності особі документів, які не відносяться до таких, що посвідчують особу, наприклад, довідок про поранення чи перебування у госпіталі у зв`язку з пораненням, повідомлення військових частин, військкоматів і інших органів військового управління про загибель чи пропажу без вісті в зв`язку з обставинами військового часу, а також заповіту, страхового свідоцтва (полісу), ощадної книжки, трудової книжки, іншого документа про трудовий стаж. З цього слідує, що суду підвідомчий розгляд справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів.

Системний аналіз наведених вимог законодавства та зібрані по справі докази, оцінені судом належним чином кожен окремо на їх достовірність та допустимість, а також їх достатність та взаємний зв`язок у сукупності, встановлені судом обставини свідчать про те, що заява ОСОБА_1 підставна та підлягає задоволенню.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст.ст.10, 12, 81, ч. 4 ст. 206, 258, 263-265, 268 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 задоволити.

Встановити факт належності, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючих документів, а саме: державних актів на право приватної власності на землю Серії ЛВ № 024096, Серії ЛВ № 0031774, Серії ЛВ № 057779, Серії ЛВ № 062157 та Серії ЛВ № 072847 виданих 26 грудня 2003 року Дрогобицьким районним відділом земельних ресурсів.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення, а особами, які не були присутні у судовому засіданні під час його проголошення - з дня отримання такого.

Суддя О.В. Крамар

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117802890
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —442/1562/24

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Крамар О. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Крамар О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні