Рішення
від 22.02.2024 по справі 650/2735/23
ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Справа № 650/2735/23

Провадження № 2-о/650/7/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 лютого 2024 року смт. Велика Олександрівка

Великоолександрівський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого - судді Хомик І.І.

за участі секретаря судового засідання - Ткаченко І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Калинівська об`єднана територіальна громада Бериславського району Херсонській області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Великоолександрівського районного суду Херсонської області із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа, заінтересована особа: Калинівська об`єднана територіальна громада Бериславського району Херсонській області обґрунтовуючи її тим, що на підставі договору купівлі-продажу житлового будинку від 08.10.1992 року йому належить на праві власності житловий будинок АДРЕСА_1 .

13.11.2023року ОСОБА_1 звернувся до державного реєстратора прав на нерухоме майно з заявою проведення державної реєстрації права власності на житловий будинок розташований за адресою: АДРЕСА_1 , але отримав відмову про вчинення реєстраційних дій № 70178699 з підстави того що у вищезазначеному договорі купівлі-продажу житлового будинку покупцем вказано громадянина ОСОБА_1 , а по паспорту заявник ОСОБА_1 , тобто є відмінність в написанні ім`я та по батькові заявника в договорі купівлі - продажу та в паспорті громадянина України, що в свою чергу не дає змоги встановити факт набуття права власності на житловий будинок саме ним ОСОБА_1 .

В договорі купівлі-продажу була допущена помилка в результаті якої у заявника існують перешкоди які йому заважають володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власність на свій розсуд.

В зв`язку з розбіжностями в написанні ім`я та по батькові заявника в договорі купівлі-продажу житлового будинку, виникли ускладнення у вільному розпорядженні своїм майном, які можливо усунути лише у судовому порядку, в зв`язку з чим заявник змушений звернутися до суду з даною заявою.

Заявник у судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, вимоги, викладені в заяві просить задовольнити.

Заінтересована особа: Калинівська об`єднана територіальна громада Бериславського району Херсонській області в судове засідання не з`явилася, хоча була належно повідомлена про час та місце розгляду даної заяви.

Відповідно до ч. 2 ст.247ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, надавши відповідну правову оцінку зібраним у матеріалах справи доказам, суд приходить до таких висновків.

За ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободвизнається право людини на доступ до правосуддя, а за її ст. 13, - на ефективний спосіб захисту прав, і це означає, що особа має право пред`явити в суді таку вимогу на захист цивільного права, яка відповідає змісту порушеного права та характеру правопорушення.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 6 ч.1ст.315ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Пунктом 12Постанови пленуму ВСУ №5 від 31.03.95 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»передбачено, що суд при розгляді справи про встановлення відповідно до п.6ст.273 ЦПКфакту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по-батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу житлового будинку від 08.10.1992 року посвідченого 08.10.1992 року Благодатівською сільською Радою народних депутатів Великоолександрівського району Херсонської області належить на праві власності житловий будинок АДРЕСА_1 .

13.11.2023 року заявник звернувся до державного реєстратора прав на нерухоме майно з заявою проведення державної реєстрації права власності на житловий будинок розташований за адресою: АДРЕСА_1 , але отримав відмову про вчинення реєстраційних дій № 70178699 з підстави того що у вищезазначеному договорі купівлі-продажу житлового будинку покупцем вказано громадянина ОСОБА_1 , тоді як згідно особистого паспорту серії НОМЕР_1 , а по паспорту він ОСОБА_1 , тобто є відмінність в написанні його ім`я та по батькові в договорі купівлі - продажу та в паспорті громадянина України, що в свою чергу не дає змоги встановити факт набуття права власності на житловий будинок саме ним ОСОБА_1 .

Допущена в договорі купівлі-продажу помилка унеможливлює реалізацію його права володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власність на свій розсуд.

У зв`язку з вищевикладеним, приймаючи до уваги, що встановлення вказаного факту необхідно заявнику для реалізації своїх прав на майно, а встановити цей факт в позасудовому порядку неможливо, тому суд приходить до висновку про необхідність задоволення вимог.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд враховує ч. 7ст. 294 ЦПК України, п. 51 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №10 від 17.10.2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати в цивільних справах», у зв`язку з чим понесені заявником судові витрати у справі відшкодуванню не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4,5,12,76-78,81,258,263,268,272,293,294,315 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Калинівська об`єднана територіальна громада Бериславського району Херсонській області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу - задовольнити.

Встановити факт належності договору купівлі-продажу житлового будинку АДРЕСА_1 , посвідченого 08.10.1992 року Благодатівською сільською радою народних депутатів Великоолександрівського району Херсонської області громадянину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Херсонського апеляційного суду безпосередньо або через Великоолександрівський районний суд Херсонської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Ірина ХОМИК

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117803548
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —650/2735/23

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні