Рішення
від 30.01.2024 по справі 766/3678/23
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №766/3678/23

Пров. №2/766/7807/24

30.01.2024

Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Черниш О.Л.

за участю секретаря судових засідань Кошевої А.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні Херсонського міського суду Херсонської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дар`ївської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з вищевказаним позовом, в обґрунтування якого зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . 03 серпня 2021 року ОСОБА_2 на випадок своєї смерті склала заповіт, яким заповіла своє майно, де б воно не заходилося та з чого б воно не складалося, і що буде належати на момент її смерті, позивачу ОСОБА_1 . Після смерті ОСОБА_2 інших спадкоємців немає. Позивач зазначив, що після початку збройної агресії рф проти України 24.02.2022 ОСОБА_2 передала правовстановлюючі документи та заповіт на зберігання дружині позивача - ОСОБА_3 . 19.05.2022 ОСОБА_1 був призваний до лав Збройних Сил України, де проходить службу і на сьогодні, тому тривалий час не міг приїхати та отримати довідку про місце проживання спадкодавця на час відкриття спадщини та написати заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 . Після надання позивачу відпустки, він звернувся до нотаріуса з питанням щодо оформлення спадкових справ, однак на день звернення пропустив строк подання заяви про прийняття спадщини. Наразі позивач продовжує службу в лавах ЗСУ. Позивач вважає, що пропустив такий строк для подання заяви з поважних причин, у зв`язку з чим, просить суд визначити йому додатковий строк - чотири місяці з дня набрання рішенням законної сили, для подачі в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Свередюк Ю.А. у судове засідання не з`явилися, представник позивача подала до суду заяву про розгляд справи у відсутність її та позивача, позовні вимоги підтримали та просили суд їх задовольнити.

Від представника відповідача Дар`ївської сільської ради надійшла заява про розгляд справи у його відсутності, з приводу позовних вимог під час прийняття рішення покладався на розсуд суду

Відповідно до ч.1 ст.223 ЦПК України, суд вирішив розглянути справу за відсутності сторін.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовна заява обґрунтована та підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 08.06.2023 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є спадкоємцем всього належного ОСОБА_2 майна, з чого б воно не складалося та де б воно не знаходилося на день її смерті, а також все те, що згідно з законодавством України може бути успадкованим, у повному обсязі, що підтверджується заповітом, посвідченим 03.08.2021 приватним нотаріусом Херсонського районного нотаріального округу Херсонської області Товстоноженко Анною Володимирівною.

На момент смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується договором купівлі-продажу нерухомого майна № 1559, посвідчений 13.05.2003 Херсонською регіональною біржею нерухомості, та витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 19.05.2003.

Зазначені позивачем обставини та факти щодо поважності пропуску ним строку для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 повністю підтверджуються наданими до позовної заяви документами.

Згідно ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється термін у 6 місяців, який починається у відповідності зі ч.2 ст.1220 ЦК України з дня смерті особи.

На підставі ч.1 ст.1221 ЦК України позивач повинен був звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , до 02.07.2023 включно.

Відповідно до положень ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Частиною першою статті 1269, частиною першою статті 1270 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пленум Верховного Суду України в пункті 24 постанови від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснив, що, вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити із того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку, що причини, які перешкоджали позивачу у визначений законом строк подати заяву, є такими, що дають підстави вважати їх об`єктивними, пов`язаними з непереборними та істотними труднощами для вчинення таких дій, крім того, на території України з 24.02.2022 введено військовий стан, що об`єктивно свідчить про певні труднощі із оформленням спадкових прав, внаслідок чого позовні вимоги є такими, що засновані на законі, знайшли своє підтвердження в ході судового розгляду, в зв`язку з чим підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.2, 4, 7, 9, 10, 76-81, 133, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 ) до Дар`ївської сільської ради (ЄДРПОУ: 44732846, місцезнаходження: 75032, Херсонська область, Херсонський район, с. Дар`ївка, вул. Соборна, 68-а) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк - 4 (чотири) місяці (з дня набрання законної сили даним судовим рішенням) для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення може бути оскаржено до Херсонського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СуддяО. Л. Черниш

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117803563
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —766/3678/23

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Рішення від 30.01.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні