Рішення
від 21.03.2024 по справі 166/376/24
РАТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 166/376/24

провадження № 2/166/99/24

категорія: 59

РІШЕННЯ

іменем України

смт. Ратне 21 березня 2023 року

Ратнівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Ляха В.І.

за участю секретаря Омелько Н.І.

розглянувши в підготовчому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Забродівської сівльської ради Ковельського району Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Забродівської сільської ради Ковельського району Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви на прийняття спадщини за законом, після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За твердженням позивачки, вона з поважних причин пропустила шестимісячний строк для подання заяви на прийняття спадщини за законом, після смерті спадкодавця.

Оскільки вона, після смерті матері зберігала в себе документи на спадкове майно, доглядала за спадковим будинком, а тому вважала, що прийняла спадщину.

Позивачка ОСОБА_1 в поданій до суду письмовій заяві позовні вимоги підтримала, просить них задовольнити, з підстав викладених в поданій до суду заяві, справу розглянути по суті у її відсутності.

Відповідач Забродівська сільська рада Ковельського району Волинської області в скеровані до суду письмовій заяві позов визнала, просить справу розглянути по суту у відсутності їхнього представника.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши зібрані по справі письмові докази, суд приходить до наступного.

Згідно ч.1 ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини - ч. 5 вказаної статті.

З досліджених письмових доказів встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Заповіт нею не складався.

Частиною 1 ст.1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини в встановлений ч.1 ст.1270 ЦК України строк, у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, тобто з дня смерті спадкодавця.

З довідки виданої приватним нотаріусом слідує, що позивачка в установлений законом строк не подала заяви про прийняття спадщини, після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , спадкова справа не відкривалась.

Відповідно до ч.2 ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви для прийняття спадщини.

Оцінивши зібрані в справі докази, в їх сукупності, суд вважає, що наведені позивачкою причини по несвоєчасній подачі заяви в нотаріальну контору про прийняття спадщини за законом, є поважними, а тому позовні вимоги слід задовольнити.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81. 198-200, 263-265 ЦПК України, на підставі ч.1 ч.5 ст. 1268, ч.1 ст.1269, ч.1, ч.2 ст. 1270, ч.2 ст.1272 ЦК України, суд, -

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання нею заяви про прийняття спадщини за законом, після смерті матері ОСОБА_2 , що померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , терміном в один місяць, після набрання рішення суду законної сили.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Ратнівський районний суд на протязі 30 днів з дня його проголошення, а для сторін в той же строк здня отримання копії судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивачка: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Забродівська сільська рада Ковельського району Волинської області, 44160, с. Заброди вул. Лесі Українки,2 Ковельського району Волинської області, ЄРДПОУ- 04334583.

Суддя Лях В.І.

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117805800
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини за законом

Судовий реєстр по справі —166/376/24

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні