Рішення
від 01.03.2024 по справі 182/34/23
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/34/23

Провадження № 2/0182/999/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем УКРАЇНИ

01.03.2024 м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Рунчевої О.В.,

за участю секретаря судового засідання Власенко Ю.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нікополя за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , третя особа Виконавчий комітет Нікопольської міської ради, Служба у справах дітей Покровської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області про позбавлення батьківських прав.

Заяви по суті справи.

Позивач звернулася до суду з позовним вимогами до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та просить позбавити відповідачів батьківських прав відносно їх малолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та стягнення аліментів (а.с.2-5).

В обґрунтування позовної заяви позивач зазначає, що вона є рідною бабусею ОСОБА_4 . Від шлюбу між її сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , народилась донька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . З жовтня 2017 року позивачка разом з онукою ОСОБА_4 проживають разом, оскільки її батьки вживаючи алкогольні напої та не турбуються про дитину. ОСОБА_3 та ОСОБА_2 ведуть асоціальний спосіб життя, вживають алкогольні напої та не працюють, ніяким чином не піклуються про дитину, не проявляють зацікавленості в її подальшої долі, не цікавляться станом здоров`я, не піклуються про фізичний і духовний розвиток доньки, зокрема - не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не цікавляться розвитком дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; взагалі не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для нормального зростання, навчання, а навпаки створились умови, які шкодять інтересам дитини. Всі питання щодо виховання дитини вирішуються позивачкою самостійно без участі та підтримки з боку Відповідачів. Відповідно до листа - попередження про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов`язків по утриманню та вихованню дитини мати дитини ОСОБА_3 власноруч написали, що вживає алкоголь разом з чоловікам в присутності дитини. Також в наданої характеристики з місця проживання ОСОБА_3 та ОСОБА_2 характеризуються як особи які не працюють та в громадських місцях з`являються рідко. Такий спосіб життя негативно може вплинути на майбутнє дитини, тому позивачка звернулася до органу опіки та піклування Нікопольської міської ради Дніпропетровської області з проханням позбавити Відповідачів батьківських прав, на що їй було рекомендовано звернутися до суду та пояснено, що в рамках судової справи ними буде проведена перевірка та надано висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав. Вона любить онуку та переживає за її долю, тому і звернувся до суду з позовом в інтересах дитини.

Відповідачі відзиву на позов не подавали.

Інших заяв та клопотань по суті справи учасниками не подавалось.

Процесуальні дії у справі.

19.01.2023 року по справі відкрито провадження та постановлено розглянути справу за правилами загального позовного провадження (а.с. 30-32).

Ухвалою суду від 08.08.2023 року по справі закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті (а.с.81-82).

Позивач подала заяву про розгляд справи без її участі, на задоволенні позовних вимог наполягає (а.с. 90).

Представник органу опіки та піклування виконавчого комітету Нікопольської міської ради подав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги позивача просить задовольнити в повному обсязі (а.с.91).

Відповідачі в судове засідання в черговий раз не з`явилися, повідомлялися належним чином про дату, час та місце судового засідання, причини неявки суду не відомі.

Враховуючи, що учасники справи у судове засіданні не з`явилися, розгляд справи проводиться без фіксування судового засідання звукозаписувальними технічними засобами, що передбачено ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Судом встановлено.

Між сторонами виникли правовідносини щодо позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 7).

З жовтня 2017 року у зв`язкуз веденнямаморального способужиття батьками,малолітня ОСОБА_4 , почала проживати разом з рідною бабусею ОСОБА_1 .

На підставі наданих матеріалів позивачем Службою у справах дітей Покровської сільської ради 01.12.2022 року, було обстежено умови проживання малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою мешкання батьків - АДРЕСА_1 , на підставі якого було складено акт обстеження умов проживання № 217, та надано висновок, що для виховання та проживання дитини умови створені не в повному обсязі (а.с.8-13, 15, 16).

Покровською сільською радою Нікопольського району Дніпропетровської області до суду 31.03.2023 року надано подання органу опіки і піклування при виконкомі Покровської сільської рада, щодо доцільності підстав позбавлення ОСОБА_2 батьківських права по відношенню до малолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до подання долучено висновок в якому зазначено що 30 листопада 2022 року на телефон Служби у справах дітей Покровської сільської ради надійшло повідомлення від небайдужих громадян села про те, що ОСОБА_2 разом з дружиною ОСОБА_3 тривалий час вживають спиртні напої та не виконують батьківські обов`язки по відношенню до малолітньої доньки ОСОБА_4 . Тому, 01 грудня 2022 року, фахівці Служби у справах дітей сумісно із фахівцями відділу соціальної роботи КЗ «Покровський сільський центр надання соціальних послуг» та поліцейським офіцером громади СВГ ВП Нікопольського РУП ГУНП в Дніпропетровської області, відвідали вищезгадану родину за адресою мешкання - АДРЕСА_1 . На час перевірки, батьки дитини перебували у стані алкогольного сп`яніння, малолітньої ОСОБА_4 вдома не було, зі слів матері ОСОБА_3 , дівчинку до себе забрала її свекруха ОСОБА_1 та на даний час дитина знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 . Під час перевірки встановлено, що санітарно-гігієнічні умови у будинку незадовільні. Того ж дня, фахівцями Служби у справах дітей був складений акт обстеження умов проживання (№ 217) та виписано матері попередження про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов`язків по утриманню та вихованню дитини. У попереджені ОСОБА_3 підтверджує, що разом із чоловіком ОСОБА_2 , вживають спиртні напої у присутності доньки. Відповідно до інформації наданої начальником Нікопольського РУП ГУНП в Дніпропетровській області було з`ясовано що ОСОБА_2 притягався до адміністративної та кримінальної відповідальності (а.с.39-44).

Також, Покровською сільською радою Нікопольського району Дніпропетровської області до суду 12.04.2023 року надано подання органу опіки і піклування при виконкомі Покровської сільської ради, щодо доцільності підстав позбавлення ОСОБА_3 батьківських права по відношенню до малолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до подання долучено висновок в якому зазначено що на обліку дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах в службі у справах дітей Нікопольської міської ради перебуває малолітня дитина ОСОБА_4 , підставою для взяття дитини на облік є ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків, до постановки на облік родина ОСОБА_3 та ОСОБА_2 знаходилася на контролі служби у справах дітей НМР у зв`язку з залишенням без догляду та утримання малолітньої дитини, з сім`єю проводилися профілактична та роз`яснювальна робота з приводу належного догляду за життям дитини, та ведення здорового способу життя. 22 листопада 2022 року до служби у справах дітей Нікопольської міської ради надійшла заява від ОСОБА_1 про те, що малолітня дитина ОСОБА_4 , проживає разом з нею за адресою: АДРЕСА_2 , у зв`язку з залишенням дитини без догляду та зловживанням алкоголем батьками дитини. Спеціалістами служби у справах дітей Нікопольської міської ради здійснено вихід за місцем проживання дитини. В результаті обстеження умов проживання з`ясовано, що у родині ОСОБА_1 проживає її онука ОСОБА_5 без батьків. Наказом служби у справах дітей Нікопольської міської ради від 20 травня 2022 року № 130, малолітня ОСОБА_4 тимчасово влаштована до сім`ї баби ОСОБА_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 . Батьки дитини, у телефонній розмові з фахівцем соціальної роботи повідомили, що вони проживають разом за адресою: АДРЕСА_1 . З фахівцем соціальної роботи зустрітись відмовились, посилаючись на брак часу. Зі слів ОСОБА_1 батьки дитини довготривалий час ніде не працюють, зловживають алкоголем, ведуть безвідповідальний спосіб життя, єдиним джерелом доходу є виплати ВПО. Батьки дитини з донькою не проживають, матеріально не забезпечують, не лікують, не залучають до освіти, ухиляються від виконання батьківських обов`язків, працівниками поліції складений адміністративний протокол за ухилення від виконання батьківських обов`язків та зловживають алкоголем.

Згідно із ст. 19 ч. ч. 4, 5 СК України при розгляді судом спорів щодо позбавлення чи поновлення батьківських прав орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору.

Рішенням Виконавчого комітету Покровської сільської ради № 55 від 22.03.2023 року про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 по відношенню до малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.39-44), рішенням Виконавчого комітету Нікопольської міської ради № 189 від 12.04.2023 року про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 по відношенню до малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд вважає обґрунтованим та належно мотивованим, який підтверджує встановлені судом обставини.

В Рішенні Європейського суду з прав людини від 18 грудня 2008 року у справі "Савіни проти України" встановлено, що вирішуючи справи про позбавлення батьківських прав, суд зобов`язаний дотримуватися вимог ст. 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у частині права заявників на повагу до сімейного життя, зокрема, судове рішення має бути побудоване на з`ясованих обставинах: чи були мотиви для позбавлення батьківських прав доречними і достатніми, чи здатне рішення про позбавлення батьківських прав забезпечити належний захист дитини, чи ґрунтується висновок органу опіки на достатній доказовій базі, чи мали батьки достатні можливості брати участь у вирішенні такого питання.

Враховуючи, що відповідачі свідомо без будь - яких наявних причин нехтує своїми батьківськими обов`язками, не займається вихованням та матеріальним утриманням малолітньої дитини, не створює умов для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку, і зазначені обставини підтверджуються сукупністю досліджених в судовому засіданні доказів, що мають значення для справи, суд відповідно до свого внутрішнього переконання вважає доцільним позбавити ОСОБА_2 , ОСОБА_3 батьківських прав відносно малолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч. 3 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над малолітньою особою та піклування над неповнолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вони позбавлені батьківського піклування. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна або піклувальника (ч. 4 ст. 63 ЦК України).

Оскільки суд позбавляє батьківських прав обох батьків малолітньої ОСОБА_4 , то виникла необхідність у призначенні дитині опікуна.

Сукупністю зібраних у справі доказів суд вважає доведеним, що ОСОБА_1 займається вихованням, утриманням, лікуванням та навчанням свої онуки ОСОБА_4 , за станом здоров`я, матеріальним забезпеченням, житлово-побутовими умовами, ставленням до виконання своїх обов`язків може нею опікуватися, за місцем проживання характеризується позитивно (а.с. 17, 18, 19, 59, 60).

Тому,взявши доуваги актобстеження умовпроживання,а такожбажання позивачавиховувати тапіклуватися рідноюонукою,суд вважаєпризначення опікуном ОСОБА_1 своєїонуки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 доцільним татаким,що відповідаєінтересам дитини(а.с.61,64).

Згідно зч.3ст.166СК Українипри задоволенніпозову щодопозбавлення батьківськихправ судодночасно приймаєрішення простягнення аліментівна дитину.

Таким чином, суд зазначає, що позбавлення батьківських прав, не звільняє батьків від обов`язку по утриманню дитини, відносно якої його позбавлено батьківських прав, а тому з кожного з відповідачів окремо слід стягнути аліменти на утримання їхньої дитини в розмірі 1/4 частина від заробітку та доходів щомісячно до досягнення нею повноліття, що відповідає інтересам дитини та не порушує права відповідачів.

Керуючись ст. ст. 10, 12, 13, 76-81, 258, 259,263,265, 280-282, 354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав по відношенню до малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити опікуном над малолітньою дитиною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ( ІПН НОМЕР_1 , проживає: АДРЕСА_3 ).

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на користь малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на ім`я одержувача законного представника опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у розмірі частина з усіх видів заробітку та доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму на одну дитину відповідного віку, щомісячно з 03.01.2023 року та до досягнення дитиною повноліття.

Рішення у частині місячного платежу коштів на утримання дитини підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , аліменти на користь малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на ім`я одержувача законного представника опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у розмірі частина з усіх видів заробітку та доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму на одну дитину відповідного віку, щомісячно з 03.01.2023 року та до досягнення дитиною повноліття.

Рішення у частині місячного платежу коштів на утримання дитини підлягає негайному виконанню.

Заочне рішення може бути переглянуто судом за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

На рішення може бути подана апеляція до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його повного складення.

Суддя: О. В. Рунчева

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117806500
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав забезпечити належний захист дитини, чи ґрунтується висновок органу опіки на достатній доказовій базі, чи мали батьки достатні можливості брати участь у вирішенні такого питання. Враховуючи, що відповідачі свідомо без будь - яких наявних причин нехтує своїми батьківськими обов`язками, не займається вихованням та матеріальним утриманням малолітньої дитини, не створює умов для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку, і зазначені обставини підтверджуються сукупністю досліджених в судовому засіданні доказів, що мають значення для справи, суд відповідно до свого внутрішнього переконання вважає доцільним позбавити ОСОБА_2 , ОСОБА_3 батьківських прав відносно малолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідно до ч. 3 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над малолітньою особою та піклування над неповнолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вони позбавлені батьківського піклування. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна або піклувальника (ч. 4 ст. 63 ЦК України). Оскільки суд позбавляє батьківських прав обох батьків малолітньої ОСОБА_4 , то виникла необхідність у призначенні дитині опікуна. Сукупністю зібраних у справі доказів суд вважає доведеним, що ОСОБА_1 займається вихованням, утриманням, лікуванням та навчанням свої онуки ОСОБА_4 , за станом здоров`я, матеріальним забезпеченням, житлово-побутовими умовами, ставленням до виконання своїх обов`язків може нею опікуватися, за місцем проживання характеризується позитивно (а.с. 17, 18, 19, 59, 60). Тому,взявши доуваги актобстеження умовпроживання,а такожбажання позивачавиховувати тапіклуватися рідноюонукою,суд вважаєпризначення опікуном ОСОБА_1 своєїонуки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 доцільним татаким,що відповідаєінтересам дитини(а.с.61,64). Згідно зч.3ст.166СК Українипри задоволенніпозову щодопозбавлення батьківськихправ судодночасно приймаєрішення простягнення аліментівна дитину. Таким чином, суд зазначає, що позбавлення батьківських прав, не звільняє батьків від обов`язку по утриманню дитини, відносно якої його позбавлено батьківських прав, а тому з кожного з відповідачів окремо слід стягнути аліменти на утримання їхньої дитини в розмірі 1/4 частина від заробітку та доходів щомісячно до досягнення нею повноліття, що відповідає інтересам дитини та не порушує права відповідачів. Керуючись ст. ст. 10, 12, 13, 76-81, 258, 259,263,265, 280-282, 354 ЦПК України, суд

Судовий реєстр по справі —182/34/23

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 19.01.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні