Ухвала
від 21.03.2024 по справі 282/412/24
ЛЮБАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 282/412/24

Провадження № 2-о/282/17/24

У Х В А Л А

Іменем України

21 березня 2024 року селище Любар

Суддя Любарського районного суду Житомирської області Вальчук В,В., вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 , зацікавлені особи орган опіки та піклування Любарської селищної ради Житомирської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , звернувся до Любарського районного суду Житомирської області із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна відносно своєї сестри ОСОБА_2 .

Вивчивши подану заяву та додані до неї матеріали вважаю, що заява підлягає залишенню без руху з таких підстав.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Заяви подані в порядку окремого провадження повинні відповідати загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, які встановлені статтями 175,177 ЦПК України.

Згідно з вимогами ч.4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання заяви у справах окремого провадження, яка подається фізичною особою встановлюється ставка у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 605,60 гривень.

Заявник, подаючи до суду заяву про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, зазначає про звільнення його від сплати судового збору та посилається на п.5 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються особи, які страждають на психічні розлади, та їх представники - у справах щодо спорів, пов`язаних з розглядом питань стосовно захисту прав і законних інтересів особи під час надання психіатричної допомоги.

Однак, заявником не долучено документів, що він, тобто заявник, є представником особи, яка страждає психічним розладом, або, що він є такою особою. Доданий до заяви Висновок органу опіки та піклування Любарської селищної ради про доцільність встановлення опіки або піклування над ОСОБА_2 та призначення їй опікуна або піклувальника ОСОБА_1 не свідчить, що останній є її представником, оскільки у зазначеному висновку вказано, що в разі визнання судом її недієздатною або обмежено дієздатною та призначити опікуном або піклувальником її брата ОСОБА_1 .

Таким чином, заявнику слід надати до суду підтвердження, що він є представником особи, яка страждає психічним розладом, або особою, яка страждає психічним розладом , або сплатити судовий збір у розмірі 605,60 гривень за реквізитами Любарського районного суду Житомирської області: Любарський районний суд, ГУК у Житомирській області/ТГ смт.Любар/22030101 р/р UA268999980313161206000006759, код ЄДРПОУ 37976485, ККД 22030101, Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), призначення платежу - судовий збір.

Вищевказані недоліки заяви унеможливлюють відкриття провадження по справі.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України заява, подана без додержання вимог, викладених у статтях175 і 177 ЦПК України, підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Таким чином, вважаю необхідним залишити заяву без руху та надати заявнику строк для усунення недоліків, у 5 днів із дня отримання копії ухвали.

Керуючись ст.ст.175,177,185,295 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , зацікавлені особи орган опіки та піклування Любарської селищної ради Житомирської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - залишити без руху.

Надати заявнику п`ятиденний строк, з дня отримання ухвали, для усунення недоліків заяви зазначених в описовій частині цієї ухвали.

Роз`яснити заявнику, що у разі невиконання ухвали суду в зазначений строк, заява буде вважатись не поданою та повернеться заявнику зі всіма доданими до неї документами.

Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя В. В. Вальчук

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117807033
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —282/412/24

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Любарський районний суд Житомирської області

Вальчук В. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Любарський районний суд Житомирської області

Вальчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні