Рішення
від 20.03.2024 по справі 559/458/24
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/458/24

Провадження № 2-о/559/47/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2024 року Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого судді Ралець Р.В.,

секретаря судового засідання Рижко С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дубно цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , представник заявників - адвокат Бондарчук Віта Юріївна, заінтересована особа: Смизька селищна рада Дубенського району Рівненської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

І. Стислий виклад позиції заявників.

Представник заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - адвокат Бондарчук Віта Юріївна звернулась до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є чоловіком ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , та відповідно є батьком ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

В обґрунтування заяви покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько заявників ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилась спадщина, до складу якої увійшов житловий будинок з господарськими будівлями, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , та земельна ділянка площею 0,25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. За життя спадкодавець не залишив заповіту та не зробив відповідного розпорядження на випадок своєї смерті щодо належного йому майна.

25.01.2024 заявники звернулися із заявою про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Дубенського районного нотаріального округу Рівненської області Альошиної Анни Олексіївни. Нотаріусом була заведена спадкова справа за № 71903130 (№ у нотаріуса 11/2024) після смерті ОСОБА_3 . Проте, виникла перешкода для отримання ними свідоцтва про право на спадщину, адже у них відсутні документи, які могли б підтвердити факт того, що ОСОБА_3 , є їхнім батьком, а також те, що їхня мати, ОСОБА_4 є дружиною ОСОБА_3 , а саме у ОСОБА_2 та ОСОБА_1 існує невідповідність у написанні імені померлого в свідоцтві про смерть, де його ім`я вказане як « ОСОБА_3 », а в свідоцтвах про народження заявників, а також свідоцтві про шлюб їхніх батьків, ім`я померлого батька зазначено як « ОСОБА_3 ».

За таких розбіжностей у написанні імені померлого, у зв`язку з неможливістю встановлення родинних відносин померлого (батька) та спадкоємців (дочки, сина та дружини) нотаріус відмовив заявникам у вчиненні вище вказаної нотаріальної дії та запропонував звернутися до суду.

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою Дубенського міськрайонного суду від 16 лютого 2024 року відкрито провадження у справі та призначено до судового розгляду.

Представник заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - адвокат Бондарчук Віта Юріївна, згідно поданої заяви, просить провести розгляд справи за її відсутності, заявлені вимоги підтримує.

Представник заінтересованої особи: Смизької селищної ради Дубенського району Рівненської області, згідно поданої заяви, просить розгляд справи провести у відсутності їхнього представника, не заперечують щодо задоволення заяви.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Згідно ч. 4 ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені судом.

Дослідивши матеріали справи, докази по справі, суд дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що свідчить свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 (а.с. 12).

ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що свідчить свідоцтво про смерть серія НОМЕР_2 (а.с. 20).

Згідно свідоцтва про народження (виданого повторно) серії НОМЕР_3 від 13.10.1959 року, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Студянка Дубнівського району Ровенської області (а.с. 15).

Згідно свідоцтва про народження (виданого повторно) серії НОМЕР_4 від 15.12.1951 року, ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Залісці Шумського району Тернопільської області (а.с. 16)

Відповідно до свідоцтва про одруження серії НОМЕР_5 , яке видане Шепетинською сільською радою Дубнівського району Ровенської області 01.11.1964 року, ОСОБА_3 , 1933 року народження, який народився в с. Студянка Дубнівського району Ровенської області та ОСОБА_4 , 1937 року народження, яка народилась в с. Залісці Шумського району Тернопільської області, одружились ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с. 15).

У свідоцтві про народження ОСОБА_2 , серії НОМЕР_6 від 23.02.1968 року, його по-батькові вказано як « ОСОБА_2 », відповідно в графі батько зазначено « ОСОБА_3 », а в графі мати зазначено « ОСОБА_4 » (а.с. 14).

У свідоцтва про народження ОСОБА_1 , серії НОМЕР_7 від 19.08.1970 року, її по-батькові вказано як « ОСОБА_1 », відповідно в графі батько зазначено « ОСОБА_3 », а в графі мати зазначено « ОСОБА_4 ». Після укладенню шлюбу її прізвище « ОСОБА_1 » було змінено на « ОСОБА_1 » (свідоцтво про укладення шлюбу серії НОМЕР_8 від 11.11.1989 року) (а.с. 13).

Згідно довідки Смизької селищної ради Дубейського району Рівненської області № 230/02-19 від 24.01.2024 року ОСОБА_3 на день смерті проживав та був зареєстрований у АДРЕСА_1 . На день смерті спадкодавця з ним постійно проживали та були зареєстровані такі особи: дружина спадкодавця ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , син спадкодавця ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 та дочка спадкодавця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 (а.с. 19).

Як свідчить довідка видана виконавчим комітетом Смизької селищної ради, згідно виписки з погосподарської книги №10 с. Студянка Дубенського району Рівненської області, за ОСОБА_3 рахується житловий будинок з господарськими будівлями, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 та розташований на земельній ділянці площею 0,25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (а.с. 18).

Після смерті ОСОБА_4 заведено спадкову справу №71903080 (номер у нотаріуса 10/2024, про що свідчить витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 25.01.2024 (а.с. 21).

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 29.01.2024 приватного нотаріуса Дубенського районного нотаріального округу Альошиної А.О. №54/02-31 від 29.01.2024, у зв`язку із розбіжностями у написанні імені спадкодавця у правовстановлюючих документах, відмовлено заявникам у видачі свідоцтва про право на спадщину (а.с. 22).

Як свідчать матеріали спадкової справи №11/2024 (номер у Спадковому реєстрі 71903130), заведеної після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , його спадкоємцями є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

IV. Норми права, які застосував суд.

Згідно ст. ст. 293, 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. За ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, із якого вона оголошується померлою.

Частиною 2 ст. 256 ЦПК України визначено, що в судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено інший порядок їх встановлення.

У відповідності з п.п. 1, 6 ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України суди розглядають справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі не збігаються з ім`я, по батькові прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику у справах встановлення фактів, що мають юридичне значення» із змінами та доповненнями від 25.05.1998, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

V. Мотивована оцінка і висновки суду.

Задовольняючи заяву про встановлення факту родинних відносин, суд бере до уваги, що заявники є спадкоємцем майна померлого батька ОСОБА_3 , проте через розбіжності у написанні імені спадкодавця у правовстановлюючих документах не мають змоги довести родинні відносини із спадкодавцем, а отже не можуть належним чином оформити свої спадкові права. Метою встановлення даного факту є необхідність реалізації права на спадщину, отже такий факт породжує юридичні наслідки, чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту родинних відносин, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Керуючись ст. ст. 10, 60, 293, 294, 315, 263-265 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , представник заявників - адвокат Бондарчук Віта Юріївна, заінтересована особа: Смизька селищна рада Дубенського району Рівненської області, про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , є чоловіком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , та є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , РНОКПП НОМЕР_9 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , РНОКПП НОМЕР_10 .

Апеляційна скарга подається до Рівненського Апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявники: ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_10 )

ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_9 )

Заінтересована особа: Смизька селищна рада Дубенського району Рівненської області (адреса: вул. Заводська, 1б, смт. Смига, Дубенського району, Рівненської області, код ЄДРПОУ 04385391).

Суддя:

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117808609
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —559/458/24

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні