Рішення
від 19.03.2024 по справі 564/689/24
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 564/689/24

19 березня 2024 року м. Костопіль

Костопільський районний суд Рівненської області в складі:

головуючий суддя Цвіркун О. С.

з участю секретаря Забейди А.В.

предстанвика заявника - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Костопіль справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Головинська сільська рада Рівненського району Рівненської області про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

Заявниця ОСОБА_2 , звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, в якій просила суд встановити факт, що ОСОБА_3 є її батьком.

В обґрунтування заяви зазначає, що її батько ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 помер, та після його смерті залишилися земельні ділянки, земельні паї, які необхідно перереєструвати до кінця року. Зазначає, що її батьки ОСОБА_4 та ОСОБА_3 проживали разом, одна з невідомих їй причин шлюб не зареєстрували. Вказує, що у її свідоцтві про народження відомості про батька відсутні. Зазначає, що звернулася в нотаріальну контору з метою оформлення спадщини, однак їй повідомили, що необхідно встановити факт родинних відносин між нею та ОСОБА_3 .

Представник заявниці в судовому засіданні заявлені вимоги підтримали та просили суд задоволити заяву.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлений належним чином у встановленому законом порядку, про причини своєї неявки суд не повідомив.

Суд, заслухавши пояснення сторін, всебічно та об`єктивно дослідивши матеріали справи, приходить до таких висновків.

Відповідно до статті 293 Цивільного процесуального кодексу України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.7).

Встановлено, що заявниця ОСОБА_2 звернулася до приватного нотаріуса Гладиш О.В. з метою отримання свідоцтва на право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 , однак нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва, оскільки встановити родинні зв`язки між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 немає можливості, так як відсутній запис про батька заявниці у реєстрі актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження, що підтверджується повідомленням №17/01-16 від 02.02.2024 (а.с.15).

Судом встановлено, що заявниця при одруженні змінила своє прізвище з « ОСОБА_2 » на « ОСОБА_2 », що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 (а.с.10).

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , встановлено, що матір`ю заявниці є ОСОБА_4 , а у графа відомості про батька - порожня (а.с.9).

Встановлено, що з ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на день її смерті постійно проживали, були зареєстровані та вели спільне господарство: чоловік - ОСОБА_3 , 1933 року народження, дочка - ОСОБА_2 , 1964 року народження, що підтверджується випискою з погосподарської книги виконкому Головинської сільської ради Рівненського району Рівненської області №131 від 15.02.2024, №130 від 15.02.2024 (а.с.11-12).

Судом встановлено, ОСОБА_4 та ОСОБА_3 не перебували у зареєстрованому шлюбі, що підтверджується матеріалами справи.

В судовому засіданні був допитаний свідок ОСОБА_7 , який є сусідом заявниці показав, що ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , не перебували у зареєстрованому шлюбі, і є рідними батьками заявниці ОСОБА_2 .

Судом встановлено, що встановлення факту родинних відносин заявниці потрібно для оформлення спадщини за законом після смерті батька ОСОБА_3 .

Згідно п.7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Оскільки, зібрані по справі докази та їх належна оцінка, свідчать про те, що ОСОБА_3 є батьком заявниці ОСОБА_2 , суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин підлягає до задоволення.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.12, 13, 81, 293, 315 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа: Головинська сільська рада Рівненського району Рівненської області про встановлення факту родинних відносин - задоволити.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду через Костопільський районний суд Рівненської області шляхом подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Головинська сільська рада Рівненського району Рівненської області, с.Головин, вул.Вишнева 1, код ЄДРПОУ 04526590.

Повне судове рішення складено 21.03.2024.

СуддяО. С. Цвіркун

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117808684
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —564/689/24

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні