Ухвала
від 21.03.2024 по справі 712/3454/24
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/8685/20

Провадження № 2/712/2211/20

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

21 березня 2024 року м. Черкаси

Суддя Соснівського районного суду м.Черкаси Троян Т.Є., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , КП «Соснівська служба утримання будинків» про виділ майна в натурі, визнання права власності на майно, припинення спільної часткової власності, встановлення порядку користування земельною ділянкою, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , КП «Соснівська служба утримання будинків» про виділ майна в натурі, визнання права власності на майно, припинення спільної часткової власності, встановлення порядку користування земельною ділянкою.

Позовна заява подана без додержання вимог, встановленихст. 175, 176 ЦПК Україниі підлягає залишенню без руху за таких підстав:

Відповідно до ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

- зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

- виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

- відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Вимоги ст.175 ЦПК України позивачем виконані не в повному обсязі, зокрема до позовної заяви не додані додатки докази, якими позивач обґрунтовує свої позовні вимоги (правовстановлюючи документи на земельну ділянку за наявності, технічний паспорт на будинок, виданий ЧООБТІ, відомості про фактичний порядок користування земельною ділянкою).

Виділ майна в натурі може мати місце при наявності технічної можливості переобладнати приміщення в ізольовані квартири.

В даному випадку, до матеріалів долучений технічний паспорт станом 20.02.2024 року, виготовлений приватною компанією (ТОВ «ЮФ «Лігал Констракт»). Водночас, як видно з матеріалів справи, рік побудови будівлі 1917, тобто факт відсутності суттєвих реконструкцій або змін даної будівлі, внаслідок яких створюється новий об`єкт нерухомості, який підлягає введенню в експлуатацію, необхідно дослідити в судовому засіданні.

Крім того, відповідно до п.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

До позовної заяви долучена квитанція про сплату судового збору в розмірі 3212, 20 грн., за майнову вимогу про виділ в натурі частки та немайнову припинення спільної часткової власності на 13/100 частин житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Однак додатково, позивачем ставиться питання про встановлення порядку користування земельною ділянкою, тому необхідно сплатити судовий збір за вказану немайнову вимогу.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно із ст. 7 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2024 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2024 року складає 3028 гривні.

Відповідно до пп. 2, п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання заяви немайнового характеру фізичною особою складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто судовий збір складає 1211,20 грн.

Тому, позивачу необхідно надати до суду оригінал квитанції про сплату судового збору за позовну вимогу немайнового характеру щодо встановлення порядку користування земельною ділянкою в розмірі 1211,20 грн.

За таких умов вважаю за необхідне залишити позовну заяву без руху та запропонуватипозивачу усунути зазначені недоліки, а саме:

-сплатити судовий збір у розмірі 1211, 20 грн. за подання заяви немайнового характеру щодо встановлення порядку користування земельною ділянкою;

- надати правовстановлюючи документи на земельну ділянку рішення виконкому про виділення земельної ділянки за вказаною адресою тощо, технічний паспорт на будинок, виданий ЧООБТІ, відомості про фактичний порядок користування земельною ділянкою (заяви співвласників, акти погодження меж тощо);

- клопотання про витребуванняуКП ЧООБТІ копію інвентаризаційної справи домоволодіння, розташованого за адресою АДРЕСА_1 для дослідження в судовому засіданні.

Відповідно дост. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

На підставі викладеного, керуючисьст. 185 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , КП «Соснівська служба утримання будинків» про виділ майна в натурі, визнання права власності на майно, припинення спільної часткової власності, встановлення порядку користування земельною ділянкою - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків протягом десяти днів з моменту отримання ухвали суду.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Соснівського

районного суду м. Черкаси Т.Є. Троян

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117809625
СудочинствоЦивільне
Сутьвиділ майна в натурі, визнання права власності на майно, припинення спільної часткової власності, встановлення порядку користування земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —712/3454/24

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні