Рішення
від 21.03.2024 по справі 706/949/23
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/949/23

2-о/706/4/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 березня 2024 року Христинівський районний суд Черкаської області

в складі:

головуючого - судді Орендарчука М.П.,

за участі секретаря судового засіданні Рибчинецької Я.А.,

представниці заявників ОСОБА_1 , представниці заінтересованої особи Лабюк А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Христинівці Черкаської області цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , представниця заявників ОСОБА_1 , заінтересована особа: Христинівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), про встановлення факту народження,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 , ОСОБА_3 через свою представницю ОСОБА_1 звернулись до суду із заявою про встановлення факту народження.

Просили встановити факт народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мати - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України, місце народження -м. Христинівка Уманського району Черкаської області, відомості про батька записати зі слів матері згідно положень ст. 135 СК України.

В обґрунтування заяви покликались на такі обставини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у заявниці ОСОБА_2 народилася донька - ОСОБА_3 (далі - ОСОБА_5 або заявниця-2), яка проживає за адресою АДРЕСА_1 . Народження доньки заявниці ОСОБА_2 не булозареєстроване,адже уматері новонародженоїне булодокументів,які бідентифікували їїособу. ОСОБА_5 виросла,і всесвоє життяпроживала ум.Христинівці,за межікраїни,не виїжджала.У зв`язкуіз тим,що народження ОСОБА_5 незареєстровано,реєстрація їїмісця проживанняпо містуХристинівці тагромаді незначиться.Водночас їїпроживання завказаною адресоюможуть підтвердитисусіди таслужба усправах дітейХристинівської міськоїради.З батьком ОСОБА_5 заявниця ОСОБА_2 одружена не була, адже не мала документів. Згодом розірвала стосунки із ним і інформації про його долю не знає. Бажання брати участь у вихованні дитини чи документуванні її народження батько ОСОБА_5 не виявляв. У вихованні всіх дітей заявниці ОСОБА_2 допомагав її власний батько (дідусь ОСОБА_5 ) - ОСОБА_6 . ОСОБА_3 є представником ромської національної меншини, в силу традицій ніколи не відвідувала дитячий садочок, не навчалася у школі і професійному училищі. На обліку в поліклініці не перебуває. В силу відсутності документів, у тому числі про народження та тих, що ідентифікують її особу, не може укласти декларацію з лікарем, отримувати медичну допомогу. В державному реєстрі актів цивільного стана інформація про ОСОБА_3 відсутня, що підтверджується відповіддю на адвокатський запит. Паспортом громадянина України чи громадянина України для виїзду за кордон ОСОБА_3 не документувалася. Реєстраційного номера облікової картки платника податків ОСОБА_5 не отримувала в силу відсутності документів, на підставі яких згідно з ОСОБА_7 кодексом України оформляється картка. Разом з тим, факт вагітності, народження ОСОБА_2 дитини жіночої статі ІНФОРМАЦІЯ_1 та факт виховання заявницею ОСОБА_2 - ОСОБА_5 і факт спільного проживання можуть підтвердити свідки.На сьогодні заявниця не може зареєструвати народження донькичерез відсутність медичних документів, які є підставою для державної реєстрації народження. Сама дитина - ОСОБА_3 не може зареєструвати своє народження та отримати паспорт. Встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту народження дитини ОСОБА_3 потрібно заявниці для реєстрації факту народження дитини та отримання свідоцтва про її народження. З огляду на те, що ОСОБА_5 вже 30 років, підтвердити факт народження дитини іншим шляхом, аніж зверненням до суду, не вбачається можливим. Запису про народження ОСОБА_3 в державному реєстрі актів цивільного стану немає. Відтак, немає і запису про матір. Жодна особа, окрім заявниці, не претендує на материнство відносно цієї дитини.

Заявники ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у судове засідання не з`явились, однак їх інтереси у судовому засіданні представляла адвокат Сібільова О.В.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності заявників ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Представниця заявників ОСОБА_1 у судовому засіданні заяву підтримала, покликаючись на обставини, зазначені у ній.

Представниця заінтересованої особи ОСОБА_8 у судовому засіданні не заперечувала проти задоволення заяви.

Заслухавши пояснення вказаних осіб, дослідивши письмові докази: копії відповіді КНП «Христинівська багатопрофільна лікарня» Христинівської міської ради від 15.08.2023 за № 505, відповіді виконавчого комітету Христинівської міської ради від 15.08.2023 за № 03-10-12-3022 про місце проживання ОСОБА_3 , акта обстеження умов проживання, відповіді Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 14.08.2023 за № 2619/32.17-04-05 про надання інформації, інші письмові докази, суд вважає, що заява підлягає задоволенню повністю з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у заявниці ОСОБА_2 народилася донька - ОСОБА_3 . ОСОБА_2 в пологовому будинку не перебувала, інформації щодо народження заявницею ОСОБА_2 дитини жіночої стані в КНП «Христинівська багатопрофільна лікарня» Христинівської міської ради немає.

Державна реєстрація народження дитини не була проведена та на сьогодні заявниця не може зареєструвати народження доньки через відсутність медичних документів, які є підставою для державної реєстрації народження.

Провести державну реєстрацію народження на сьогодні без звернення до суду неможливо.

Факт відсутності реєстрації народження заявниці ОСОБА_3 підтверджується копією відповіді Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 14.08.2023 за № 2619/32.17-04-05.

Відповідно до Конвенції про права дитини від 20.11.1989, ратифікованою постановою Верховної Ради України № 789-ХІІ від 27.02.1991, дитина має бути зареєстрована зразу ж після народження і з моменту народження має право на ім`я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування. Держави-учасниці забезпечують здійснення цих прав згідно з їх національним законодавством та виконання їх зобов`язань за відповідними міжнародними документами у цій галузі, зокрема, у випадку, коли б інакше дитина не мала громадянства.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

У даному випадку орган державної реєстрації актів цивільного стану не може зареєструвати факт народження у зв`язку з відсутністю підтверджуючих медичних документів.

За клопотанням представниці заявників ОСОБА_1 ухвалою суду від 15.09.2023 у справі була призначена судово-генетична експертиза, на вирішення якої було поставлене запитання: «чи є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , біологічною матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Відповідно до висновку експертизи № 103-213-2023 від 12.12.2023, проведеної експертами Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи, молекулярно-генетичним дослідженням встановлено: вірогідність підтвердження біологічного материнства ОСОБА_2 відносно ОСОБА_3 складає величину не менш ніж 99, 9 %; за вимогами Другого Міжнародного Симпозіуму з Ідентифікації людини біологічне материнство вважається доведеним.

Факт народження підтверджується письмовими доказами, наявними у матеріалах справи.

Встановлення факту народження потрібно заявниці ОСОБА_2 для реєстрації факту народження дитини - ОСОБА_3 та отримання свідоцтва про її народження.

Відповідно до п. 18 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» рішення суду

про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Враховуючи зазначені обставини, заява підлягає задоволенню повністю.

Керуючись ст. 315 ч.1 п.7, 319 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ), ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 ), представниця заявників ОСОБА_1 ( АДРЕСА_4 ), заінтересована особа: Христинівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) (20001, Черкаська область, Уманський район, м. Христинівка, вул. Шевченка, 9, код ЄДРПОУ 04060989), про встановлення факту народження задовольнити повністю.

Встановити факт народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мати - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України, місце народження - м. Христинівка Уманського району Черкаської області, відомості про батька записати зі слів матері, згідно з положеннями ст. 135 СК України.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Суддя М. П. Орендарчук

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117809687
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту народження

Судовий реєстр по справі —706/949/23

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні