Ухвала
від 15.03.2024 по справі 726/1259/17
САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІВЦІ

Справа № 726/1259/17

Провадження №1-в/726/12/24

Категорія

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.03.2024 м. Чернівці

Садгірський районний суд м. Чернівці у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю:

інспектора ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання фахівця Шевченківського районного відділу філії ДУ «Центр пробації» у Чернівецькій області ОСОБА_3 про звільнення від покарання в зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , засудженого 15.08.2017 року Садгірським районним судом м. Чернівці за ч. 1, ч. 4 ст. 358 КК України до штрафу у розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень,-

ВСТАНОВИВ :

До Садгірського районного суду м. Чернівці надійшло подання фахівця Шевченківського районного відділу філії ДУ «Центр пробації» у Чернівецькій області ОСОБА_3 про звільнення від покарання в зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У поданні вказано, що 20.09.2017 до Шевченківського районного відділу філії ДУ «Центр пробації» у Чернівецькій області надійшов та був прийнятий на виконання вирок Садгірського районного суду м. Чернівці від 15.08.2017 щодо засудженого ОСОБА_5 .

У встановлений місячний термін засуджений не надав до служби пробації документ, який підтверджує факт сплати штрафу. Також вказано, що ухвалами Садгірського районного суду м.Чернівці від 13.02.2018, 27.11.2018, 14.03.2019 повернуто на доопрацювання клопотання про розстрочку штрафу чи заміну його іншим видом покарання.

Оскільки станом на 09.02.2024 гр. ОСОБА_5 призначений штраф не сплатив, перебіг строків давності виконання вироку Садгірського районного суду м. Чернівці від 15.08.2017 р. відносно останнього не зупинявся , керуючись ст. 80 КК України, вважають за необхідне звернутися до суду із цим клопотанням.

Розгляд вказаного подання призначено на 15.03.2024, про що повідомлено учасників провадження.

Засуджений ОСОБА_5 повідомлявся про розгляд подання, однак у судове засідання не з`явився, про поважні причини неявки суд не повідомив.

При цьому, відповідно до абзацу другого частини 4 статті 539 КПК України неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду клопотання (подання), не перешкоджає проведенню судового розгляду, крім випадків, коли їх участь визнана судом обов`язковою або особа повідомила про поважні причини неприбуття.

У судовому засіданні представник Шевченківського районного відділу філії ДУ «Центр пробації» у Чернівецькій області ОСОБА_3 підтримала скероване подання, яке просила задовольнити. Не заперечувала щодо можливості розгляду подання за відсутності засудженого. Вказала, зо засуджений ОСОБА_5 штраф не сплатив, однак засуджений до покарання менш суворого ніж обмеження волі, нового злочину не скоїв, не ухиляється від призначеного покарання, про що свідчить відсутність обвинувального вироку суду, а з дня вступу вироку в законну силу минуло два роки.

Прокурор ОСОБА_4 у судовому засіданні у задоволенні подання не заперечувала.

Суд, заслухавши думку представника служби пробації та прокурора, перевіривши доводи і обґрунтованість внесеного на розгляд подання, матеріали особової справи щодо засудженого ОСОБА_5 та матеріали кримінального провадження, доходить таких висновків.

Так, вироком Садгірського районного суду м. Чернівці від 15.08.2017 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1, 4 ст. 385 КК України та призначено йому покарання, у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень.

Вказаний вирок набрав законної сили 15.09.2017 р. та направлений до виконання, згідно з розпорядженням про виконання вироку, що набрав законної сили.

Крім того, ухвалами Садгірського районного суду м. Чернівці від 13.02.2018, 27.11.2018 р., 14.03.2019 подання про розстрочку штрафу або його заміну іншим видом покарання щодо засудженого ОСОБА_5 були повернгуті на доопрацювання, у зв`язку із неявкою засудженого.

Відповідно до даних наявного у особовій справі подання про притягнення до кримінальної відповідальності від 06.05.2019 Шевченківський районний віддвід філії ДУ «Центр пробації» у Чернівецькій області звертався до Чернівецької місцевої прокуратури із поданням для вирішення питання про притягнення ОСОБА_5 до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати штрафу.

Згідно з даними відповіді ЗМУМЮ ПВДРАЦС у м. Чернівці від 24.02.2024 р. №617/36.10-13 вбачається, що відносно гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 актового запису про державну реєстрацію смерті не виявлено.

З даних відповіді ЧОТЦ від 23.02.2024 р. № 487 ПУ вбачається, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на військову службу не призивався.

Також до матеріалів особової справи долучено Вимогу УІАП ГУНП в Чернівецькій області щодо ОСОБА_5 , відповідно до якої відсутні відомості про вчинення останнім іншого кримінального правопорушення чи притягнення його до кримінальної відповідальності.

Згідно з положеннями ст. 539 КПК України, питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 80 КК України особа звільняється від відбування покарання, якщо з дня набрання чинності обвинувальним вироком його не було виконано в строк два роки - у разі засудження до покарання менш суворого, ніж обмеження волі.

Відповідно до правової позиції, викладеної в постанові Верховного Суду України від 24 грудня 2015 року (справа № 5-324кс15), стаття 80 КК України окреслює нормативне регулювання інституту звільнення від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку та встановлює імперативні строки, сплив яких є безумовною підставою для звільнення засудженого від відбування призначеного йому покарання.

Правова природа вказаного виду звільнення від відбування призначеного покарання зумовлюється одностороннім обов`язком держави примусово реалізувати через спеціально уповноважені нею органи призначене особі покарання протягом певних строків. Особа, засуджена до певного виду покарання, не несе правового обов`язку застосовувати правообмеження, які входять до його змісту, сама до себе - це виключна одностороння компетенція спеціальних державних органів, які виконують покарання.

Водночас засуджена до певного виду покарання особа не може перебувати в потенційному очікуванні виконання покарання невизначений проміжок часу, у зв`язку із чим законодавчо встановлюються імперативні строки, сплив яких припиняє наявні між державою і засудженою особою кримінальні правовідносини, а отже, унеможливлює виконання покарання.

Окрім того, частиною третьою статті 80 КК України передбачено положення щодо зупинення перебігу строку давності у разі, якщо засуджений ухиляється від відбування покарання. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення засудженого для відбування покарання або з дня його затримання, а строки давності, передбачені пунктами 1-3 частини першої цієї статті, подвоюються.

У частині четвертій статті 80 КК України передбачено положення про те, що перебіг давності переривається, якщо до закінчення строків, зазначених у частинах першій та третій цієї статті, засуджений вчинить новий злочин. Обчислення строку давності в цьому разі починається з дня вчинення нового злочину.

За таких обставин застосування статті 80 КК передбачає дослідження та встановлення судом терміну, протягом якого обвинувальний вирок не виконувався, збігу строку давності його виконання та факту ухилення засудженим від його відбування, що є підставою для зупинення перебігу такого строку давності.

Отже, строк давності виконання обвинувального вироку починає спливати з моменту набрання вироком законної сили і триває весь час, доки вирок не виконується з причин, не пов`язаних з ухиленням особи від його виконання.

Вирок Садгірського районного суду м. Чернівці від 15.08.2017, яким ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1, 4 ст.358 КК України та призначено йому покарання, у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень, - набрав законної сили 15.09.2017.

ОСОБА_5 засуджений до покарання менш суворого ніж обмеження волі, а тому відповідно до ст. 80 КК України може бути звільнений від відбування покарання, якщо з дня набрання чинності обвинувальним вироком його не було виконано в строк два роки .

Відомостей про те, що ОСОБА_5 добровільно сплатив суму штрафу, матеріали провадження не містять, таким чином до цього часу вирок не виконаний.

Вирішуючи питання про наявність чи відсутність в діях ОСОБА_5 факту ухилення від виконання вироку суду, суд виходить із такого.

Ухилення від відбування покарання як підстава для зупинення строків давності виконання обвинувального вироку є особливим юридичним фактом, питання вирішення якого належить до компетенції суду, а отже, цей факт слід встановлювати з дотриманням вимог процесуальної форми.

Ухилення від відбування покарання як підстава для зупинення строків давності виконання обвинувального вироку встановлюється за чітко регламентованою законодавством процедурою, та вирішується виключно судом, оскільки ухилення від відбування покарання у виді штрафу, відповідно до ч. 1 ст. 389 КК України, є кримінальним правопорушенням (проступком). Отже, особа, визнається такою, що ухиляється від відбування покарання лише за наявності обвинувального вироку. Під ухиленням від відбування покарання розуміють умисні дія або бездіяльність засудженого, спрямовані на невиконання покарання.

Таким чином, вирішувати питання про зупинення строків давності виконання обвинувального вироку суду можливо лише після набрання законної сили обвинувальним вироком суду, яким особа буде визнана винною в ухиленні від відбування покарання, про що також наголошено у Постанові Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України від 24 грудня 2015 року у справі № 5-324кс15.

В той же час, відомостей щодо притягнення ОСОБА_5 до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 389 КК України (ухилення від відбування покарання у виді штрафу), матеріали провадження не містять.

Суду не надано доказів того, що компетентними органами по виконанню покарання у виді штрафу вживалися заходи щодо з`ясування підстав, з яких засуджений не сплачував штраф (чи не міг сплатити штраф з об`єктивних причин, чи в його діях був прямий умисел на несплату штрафу).

Існування в Кримінальному кодексі України звільнення від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків виконання покарання за вироком суду обумовлюється недоцільністю виконання обвинувального вироку, оскільки після спливу вказаних строків його виконання не може мати належного карального і превентивного впливу, а також тим, що невчинення засудженим у цей період нового злочину, як правило, свідчить про втрату ним суспільної небезпечності.

Враховуючи, що строк давності виконання обвинувального вироку починає спливати з моменту набрання вироком законної сили і триває весь час, доки вирок не виконується з причин, не пов`язаних з ухиленням особи від його виконання, протягом двох років після набрання вироком чинності засуджений ОСОБА_5 не вчинив нового злочину та не ухилявся від відбування призначеного покарання (оскільки не долучено докази про наявність обвинувального вироку суду), а тому суд вважає, що наявні законні підстави для задоволення подання Шевченківського районного відділу філії ДУ «Центр пробації» у Чернівецькій області про звільнення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

На підставі викладеного, п. 1 ч. 1 ст. 80 Кримінального кодексу України, керуючись ст.ст. 369-372, 376, 537, 539 КПК України, суд

УХВАЛИВ :

Подання Шевченківського районного відділу філії ДУ «Центр пробації» у Чернівецькій області про звільнення від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого вироком Садгірського районного суду м. Чернівці від 15.08.2017 за ч.1,4 ст. 358 КК України - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від відбуття призначеного вироком Садгірського районного суду м. Чернівці від 15.08.2017 за ч.1, 4 ст.358 КК України покарання у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень, на підставі п.1 ч.1 ст.80 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

Ухвала може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду через Садгірський районний суд м. Чернівці протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не буде скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117809882
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях інші

Судовий реєстр по справі —726/1259/17

Ухвала від 15.03.2024

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 15.03.2024

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 14.03.2019

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 05.03.2019

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 14.02.2019

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 13.02.2018

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Вирок від 15.08.2017

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 01.08.2017

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні