Ухвала
від 18.03.2024 по справі 932/2251/24
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа №932/2251/24

Провадження № 6/932/137/24

У Х В А Л А

18 березня 2024 року м. Дніпро

суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Цитульський В.І. розглянувши заяву ТОВ «Дебт Форс», первісний стягувач: ТОВ «Вердикт Капітал», приватний виконавець Юхименко Ольга Леонідівна, боржник: ОСОБА_1 , заінтересована особа: ТОВ «Кампсіс Лігал» про заміну стягувача у виконавчому провадженні, відкритому на підставі виконавчого напису нотаріуса,-

ВСТАНОВИВ:

14 березня 2024 року заявник звернувся до суду із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні.

Дослідивши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» про заміну стягувача у виконавчому провадженні, відкритому на підставі виконавчого напису нотаріуса, суддя приходить до висновку про необхідність направлення заяви за підсудністю, виходячи з такого.

Товариство з обмеженою відповідальністю«Дебт Форс» звернулося до суду із заявою про заміну стягувача у виконавчому провадженні №59801323 за виконавчим написом нотаріуса №802 від 25.09.2019 року з первісного стягувача: ТОВ «Вердикт Капітал» на ТОВ «Дебт Форс» у зв`язку з переходом, на підставі договорів про відступлення праввимоги №15-02/23 від 15.02.2023 до ТОВ «КАМПСІС ФІНАНС» та №12-05/23 від 12.05.2023 рокудо TOB «Дебт Форс» прав кредитора в тому числі і за кредитним договором №0380\00074536.

Дану заяву представник заявника подав до суду, з посиланням на висновки, викладені у постанові Великої Палати Верховного Суду від 12.10.2022 у справі № 183/4196/21, в якій зазначено, що вирішення питання щодо заміни сторони виконавчого провадження, з примусового виконання виконавчих написів нотаріусів, відбувається за правилами цивільного судочинства.

Проте, зазначена заява підлягає передачі на розгляд іншому суду, на підставі такого.

Підсудністю у цивільному судочинстві визначено розмежування компетенції між окремими ланками судової системи і між судами однієї ланки щодо розгляду і вирішення підвідомчих їм цивільних справ.

Згідно ч.2ст.446ЦПК України процесуальні питання, пов`язані з виконанням рішень не судів, а інших органів (посадових осіб), вирішуються судом за місцем виконання відповідного рішення.

Так, згідно положень п. 3 ч. 1ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження», відповідно до цьогоЗакону, серед іншого, примусовому виконанню підлягають рішення, на підставі виконавчих написів нотаріусів.

Відповідно до положень статті 24 «Місце виконання рішення» Закону України «Про виконавче провадження», виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належить стягувачу. Приватний виконавець приймає до виконання виконавчі документи за місцем проживання, перебування боржника - фізичної особи, за місцезнаходженням боржника - юридичної особи або за місцезнаходженням майна боржника. Виконавчі дії у виконавчих провадженнях, відкритих приватним виконавцем у виконавчому окрузі, можуть вчинятися ним на всій території України.

Виходячи зі змісту статті 24 Закону України «Про виконавче провадження», місцем виконання судового рішення є місце провадження виконавчих дій з його примусового виконання. Такі виконавчі дії провадяться за місцем проживання боржника, місцем його перебування, роботи або за місцем знаходження його майна. Отже, місце виконання рішення та місце прийняття до виконання виконавчих документів уповноваженим виконавцем можуть не співпадати та є відмінними правовими категоріями. Законодавець пов`язує місце виконання рішення не з місцем знаходження кабінету/офісу приватного виконавця, а з місцем вчинення виконавчих дій.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у постанові від 29.10.2020 року по справі №263/14171/19.

Таким чином, з урахуванням вищенаведеного, заява сторони (заінтересованої особи), державного або приватного виконавця про заміну сторони виконавчого провадження, у разі виконання рішень інших органів (посадових осіб), а в даному випадку виконавчого напису нотаріуса, вирішуються судом за місцем виконання відповідного рішення, оскільки інше не передбаченоРозділом VIЦПК України- «Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у цивільних справах та рішень інших органів (посадових осіб)».

З матеріалів справи з`ясовано, що 14 серпня 2019 року приватним виконавцем Юхименко О.Л. було відкрито виконавче провадження №59801323 з виконання виконавчого напису №802 від 25.09.2019.

Своєю постановою від 14 квітня 2020 року приватний виконавець звернув стягнення на доходи боржника ОСОБА_1 , що отримує дохід від особи, якою є: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО "РЕМЕНЕРГОКОМПЛЕКТ", ЄДРПОУ/ІПН: 24479421, адреса місця реєстрації: 61128, Харківська обл., місто Харків, Фрунзенський район, ПРОСПЕКТ ЛАНДАУ ЛЬВА, будинок 151.

Таким чином, місцем виконання виконавчого напису є місце роботи боржника, що за адміністративно-територіальним розташуванням відноситься до Фрунзенського району міста Харкова.

Враховуючи викладене, вбачається, що заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс», не підсудна Бабушкінському районному суду м. Дніпропетровська, що зумовлює вирішення питання про передачу заяви, для подальшого розгляду до відповідного місцевого загального суду за місцем виконання відповідного рішення в порядкуст. 446 ЦПК України.

Відповідно п. 1 ч. 1ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

У відповідності до положень ч. ч. 1, 2ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються і справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Таким чином, враховуючи вищенаведене, оскільки судом встановлено, що в даному випадку відсутні законом передбачені підстави для розгляду справи Бабушкінським районним судом м. Дніпропетровська, матеріали заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні необхідно направити за підсудністю до Фрунзенського районного суду м. Харкова, за місцем виконання відповідного рішення (виконавчого напису).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.31,32,260-261,354,442,446 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Направити матеріали заяви ТОВ «Дебт Форс», первісний стягувач: ТОВ «Вердикт Капітал», приватний виконавець Юхименко Ольга Леонідівна, боржник: ОСОБА_1 , заінтересована особа: ТОВ «Кампсіс Лігал» про заміну стягувача у виконавчому провадженні, відкритому на підставі виконавчого напису нотаріуса за підсудністю до Фрунзенського районного суду м. Харкова.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею. На ухвалу може бути подано апеляцію протягом 15 днів до Дніпровського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя В.І.Цитульський

СудБабушкінський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117811002
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —932/2251/24

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Сілантьєва Е. Є.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Цитульський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні