Рішення
від 21.03.2024 по справі 212/2350/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 212/2350/24

2/212/1593/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 березня 2024 року м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Козлова Д. О.,

при секретарі Пижик В. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу № 212/2350/24 за позовом Криворізького міського відділу Управління поліції охорони в Дніпропетровській області до ОСОБА_1 про стягнення матеріальних збитків, третя особа: Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг»,

за участі представника позивача Єршової О. Ю.,

представника відповідача Кудлюк О. І., -

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача звернувся до суду із вказаним позовом, посилаючись у його обґрунтування на те, що 29 травня 2023 року об 9-40 год. в м. Кривий Ріг на перехресті вулиць Степана Тільги та Мистецької водій ОСОБА_1 , керуючи автомобілем КІА STONIC н/з НОМЕР_1 , проявила неуважність до зміни дорожньої обстановки, не виконала вимоги дорожнього знаку 2.1, не надала перевагу транспортному засобу, що рухався по головній дорозі, внаслідок xого допустила зіткнення з автомобілем RENAULT ARKANA, який належить Криворізькому міському відділу Управління поліції охорони в Дніпропетровській області (далі - КМВ УПО), під керуванням водія ОСОБА_2 . Внаслідок ДТП службовий автомобіль RENAULT ARKANA отримав механічні пошкодження, чим завдано матеріальні збитки позивачу. Постановою Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 21.06.2023 року, яка набула законної сили, ОСОБА_1 визнана винною у вказаному ДТП. Згодом пошкоджений службовий автомобіль RENAULT ARKANA був відремонтований 31.10.2023 року, а вартість ремонту склала 216610,84 грн. Цивільна відповідальність ОСОБА_1 була застрахована в ТДВ «Страхова група «Оберіг» (далі - ТДВ «СГ «Оберіг»). Також за звітом про оцінку майна, складеного суб`єктом оціночної діяльності, вартість матеріального збитку внаслідок пошкодження автомобіля RF.NAULT ARKANA склала 120342,78 грн. 28.07.2023 року КМВ УПО отримав страхове відшкодування за страховим актом від 18.07.2023 року в розмірі 51400 грн. від ТДВ «СГ «Оберіг». Однак дана сума страхового відшкодування не відповідає сумі реальних збитків позивача. Тому оскільки вина відповідача щодо пошкодження транспортного засобу позивача встановлена суду, кошти, витрачені позивачем на ремонт автомобіля RENAULT ARKANA підтверджені, а страхове відшкодування не в повній мірі покрило понесені витрати, то просив суд саме з відповідача стягнути різницю між отриманими страховими виплатами позивачем та оціночною вартістю матеріального збитку, визначеною експертом, тобто в розмірі 68942,78 грн., які відповідач у добровільному порядку відшкодовувати відмовився. Таким чином просив суд стягнути з ОСОБА_1 на користь Криворізького міського відділу Управління поліції охорони в Дніпропетровській області 68942,78 грн. матеріальної шкоди та витрати з оплати судового збору в сумі 3028 грн.

Не погоджуючись із даним позовом представник відповідача, адвокат Кудлюк О. І., подав відзив, де вказував, що на час події ДТП, яка мала місце 29.05.2023 року, цивільно-правова відповідальність ОСОБА_1 була застрахована в Товаристві з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг» з 23.05.2023 року по 22.05.2024 року включно за шкоду заподіяну майну на загальну суму 260000 грн. відповідно до полісу № ЕР-214718598 та електронного сертифікату до договору 42-232793. Однак позивачем не пред`являються вимоги до ТДВ «Страхова група «Оберіг», тому відповідач вважає, що позовні вимоги про стягнення з неї шкоди, завданої внаслідок ДТП, в сумі 68942,78 грн. задоволенню не підлягають. Так за звітом про оцінку майна, складеного суб`єктом оціночної діяльності ОСОБА_3 , оціночна вартість матеріального збитку внаслідок пошкодження автомобіля позивача склала 120342,78 грн. При цьому цивільно-правова відповідальність на момент настання ДТП була застрахована відповідачем на суму, що вдвічі перекриває завдану шкоду та повністю покривається страховою сумою за полісом обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, внаслідок чого сума заявлених позивачем вимог повинна бути сплачена саме ТДВ «СГ «Оберіг». Отже, посилаючись на правовий висновок, викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 4 липня 2018 року по справі № 755/18006/15-ц, на підставі переліченого просив суд у задоволені позову КМВ УПО відмовити повністю. Також додавав, що ОСОБА_1 була змушена понести витрати на правничу допомогу адвоката в сумі 10000 грн., які слід стягнути з позивача на користь відповідача.

На відзив адвоката Кудлюк О. І. від представника позивача надійшла відповідь, де було зазначено, що шкода, завдана майну КМВ УПО, на підставі ст. 1194 ЦК України повинна бути відшкодована в даному випадку ОСОБА_1 на суму 68942,78 грн., яка її безпосередньо завдала. Отже, представкни позивача просив суд задовольнити позовні вимоги до ОСОБА_1 в повному обсязі.

Представник позивача, ОСОБА_4 , у судовому засіданні, підтримуючи заявлені позовні вимоги, надала пояснення аналогічні тим, що викладені у позовній заяві до суду, та просила суд задовольнити позов КМВ УПО до ОСОБА_1 повністю.

Представник відповідача, адвокат Кудлюк О. І., у судовому засіданні, заперечуючи проти задоволення позову КМВ УПО, підтримав доводи, викладені ним у відзиві на позов, на підставі чого просив суд відмовити у задоволенні заявлених до ОСОБА_1 вимог повністю.

Відповідачка, ОСОБА_1 , до суду не з`явилась, будучи належним чином повідомленою про час та місце розгляду справи.

Представники третьої особи, ТДВ «СГ «Оберіг» до суду також не з`явилась, будучи належним чином повідомленими про час та місце розгляду справи, від яких не надходило до суду жодних заяв чи клопотань.

Суд вказує, що за ч. 1 ст. 223 ЦПК неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

При цьому в даному випадку підстави для відкладення розгляду справи, передбачені ч. 2 ст. 223 ЦПК, в суду відсутні.

Таким чином суд, вирішивши справу за відсутності осіб, які не з`явились, дослідивши письмові матеріали, вважає поданий позов КМВ УПО таким, що не підлягає задоволенню, виходячи з наступних міркувань.

Суд встановив, що відповідно до постанови Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 21.06.2023 р. по справі № 210/3079/23, яка набула чинності, вбачається, що ОСОБА_1 визнано винною у вчинені адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, з накладенням на неї стягнення в межах санкції ст. 124 КУпАП.

При цьому в даній постанові Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 21.06.2023 р. суд встановив, що 29 травня 2023 року об 9-40 год. в м. Кривий Ріг на перехресті вулиць Степана Тільги та Мистецької водій ОСОБА_1 , керуючи автомобілем КІA STON1C н/з НОМЕР_1 , проявила неуважність до зміни дорожньої обстановки, не виконала вимоги дорожнього знаку 2.1, не надала перевагу транспортному засобу, що рухався по головній дорозі, внаслідок чого допустила зіткнення із автомобілем RENAULT ARKANA під керуванням водія ОСОБА_2 .

На підставі змісту ч. 6 ст. 82 ЦПК постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, що набрала законної сили, є обов`язковою для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої вона ухвалена, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Отже, є такими що не потребують доказування факт наявності провини ОСОБА_1 у спричинені нею ДТП, що сталась 29 травня 2023 року між автомобілями КІА STONIC н/з НОМЕР_1 та RENAULT ARKANA.

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу України (далі - ЦК) майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

На підставі ч. 2 ст. 1187 ЦК шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Згідно із ч. 1 ст. 1188 ЦК шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме: 1) шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою; 2) за наявності вини лише особи, якій завдано шкоди, вона їй не відшкодовується; 3) за наявності вини всіх осіб, діяльністю яких було завдано шкоди, розмір відшкодування визначається у відповідній частці залежно від обставин, що мають істотне значення.

Згідно із ст. 3 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (далі Спеціальний Закон) обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів здійснюється, зокрема, з метою забезпечення відшкодування шкоди майну потерпілих внаслідок ДТП та захисту майнових інтересів страхувальників.

На підставі ст. 5 Спеціального Закону об`єктом обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності є майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов`язані з відшкодуванням особою, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, шкоди, заподіяної життю, здоров`ю, майну потерпілих унаслідок експлуатації забезпеченого транспортного засобу.

Відповідно до п. 22.1 ст. 22 Закону України Спеціального Закону при настанні страхового випадку страховик відповідно до лімітів відповідальності страховика відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи.

Згідно із ст. 6 Спеціального Закону страховим випадком є подія, внаслідок якої заподіяна шкода третім особам під час дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася за участю забезпеченого транспортного засобу і внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована за договором.

За п. 1.3 ст. 1 Спеціального Закону потерпілими є юридичні та фізичні особи, життю, здоров`ю та/або майну яких заподіяна шкода внаслідок дорожньо-транспортної пригоди з використанням транспортного засобу.

Відповідно до п. 1.7 ст. 1 Спеціального Закону забезпечений транспортний засіб - транспортний засіб, зазначений у чинному договорі обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності, за умови його експлуатації особами, відповідальність яких застрахована.

Згідно із п. 1.4 ст. 1 Спеціального Закону особи, відповідальність яких застрахована, - страхувальник та інші особи, які експлуатують забезпечений транспортний засіб на законних підставах.

За п. 9.1 ст. 9 Спеціального Закону страхова сума - це грошова сума, у межах якої страховик зобов`язаний здійснити виплату страхового відшкодування відповідно до умов договору страхування.

Суд також зазначає, що відповідно до ст. 2 Спеціального Закону зазначено, якщо норми цього Закону передбачають інше, ніж положення інших актів цивільного законодавства України, то застосовуються норми саме Спеціального Закону.

На підставі ст. 1194 ЦК особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов`язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Таким чином суд зазначає, що відшкодування шкоди особою, яка її завдала, можливе лише за умови, що згідно із Спеціальним Законом в страховика не виник обов`язок з виплати страхового відшкодування, чи розмір завданої шкоди перевищує ліміт відповідальності страховика. В останньому випадку обсяг відповідальності страхувальника обмежений різницею між фактичним розміром завданої шкоди і сумою страхового відшкодування.

Аналогічна правова позиція була викладена неодноразово Великою Палатою Верховного Суду, зокрема, у постановах від 3 жовтня 2018 року по справі № 760/15471/15-ц, від 9 листопада 2021 року по справі № 147/66/17.

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу ( НОМЕР_2 ) вбачається, що власником автомобіля RENAULT ARKANA н/з 043038 є позивач, Криворізький міський відділ Управління поліції охорони в Дніпропетровській області.

З полісу обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № ЕР-214718598 від 23.05.2023 року вбачається, що цивільно-правова відповідальність ОСОБА_1 відносно автомобіля КІА STONIC н/з НОМЕР_1 була застрахована у ТДВ «СГ «Оберіг», яким було визначено 160 000 грн. ліміту страхової суми на шкоду, заподіяну майну.

При цьому відповідно до електронного сертифікату № 42-232793 від 23.05.2023 року до договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № ЕР-214718598, укладеного між ТДВ «СГ «Оберіг» та ОСОБА_1 , вбачається, що сторонами було узгоджено встановлення додаткового ліміту страхових виплат страховика по майну на суму 100 000 грн. відносно автомобіля КІА STONIC н/з НОМЕР_1 .

За ст. 29 Спеціального закону у зв`язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов`язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроблених навмисно з метою порятунку потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транспортного засобу, який керував транспортним засобом у момент дорожньо-транспортної пригоди, чи до місця здійснення ремонту на території України.

Згідно із звітом суб`єкта оціночної діяльності від 16.06.2023 року № 077/МЗ-23 вбачається, що вартість матеріальних збитків КМВ УПО внаслідок пошкодження автомобіля RENAULT ARKANA н/з 043038 становить 120 342,78 грн.

При цьому суд зазначає, що ТДВ «СГ «Оберіг» 28 липня 2023 року на підставі страхового акту № 43349/1 від 18.07.2023 року здійснило страхове відшкодування на користь позивача, КМВ УПО, в сумі 51400 грн. за пошкодження автомобіля RENAULT ARKANA, що визнавалось в суді представником позивача, ОСОБА_4 .

Таким чином на підставі наведених правових норм та встановлених обставин справи суд дійшов висновку, що відповідати за завдану КМВ УПО шкоду внаслідок ДТП з боку ОСОБА_1 в межах ліміту страхованого відшкодування по даній справі повинен саме страховик відповідачки, ТДВ «СГ «Оберіг», а вже за його межами відповідно страхувальник, відповідачка ОСОБА_1 , оскільки завдані останньою матеріальні збитки КМВ УПО не перевищують ліміту страхованого відшкодування, визначеного полісом обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № ЕР-214718598.

Отже, оскільки позовні вимоги були заявлені КМВ УПО по даній справі не до страховика, ТДВ «СГ «Оберіг», а до страхувальника, відповідачки, то в задоволені вимог Криворізького міського відділу Управління поліції охорони в Дніпропетровській області до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди в сумі 68942,78 грн. та оплату судового збору в сумі 3028 грн. слід відмовити повністю.

Керуючись ст.4-5,13,19,76-81,89, 133-141, 258-259,263,265 ЦПК, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні позову Криворізького міського відділу Управління поліції охорони в Дніпропетровській області до ОСОБА_1 про стягнення матеріальних збитків, третя особа: Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг», відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення суду складено та підписано 21 березня 2024 року.

Позивач: Криворізький міський відділ Управління поліції охорони в Дніпропетровській області, ЄДРПОУ: 40109126, розташований в м. Кривому Розі по вул. Свято-Миколаївській 60 прим. 3.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН: НОМЕР_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя: Д. О. Козлов

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117811247
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення матеріальних збитків,

Судовий реєстр по справі —212/2350/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Козлов Д. О.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Козлов Д. О.

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Козлов Д. О.

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Козлов Д. О.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Козлов Д. О.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Козлов Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні