Рішення
від 18.03.2024 по справі 398/5091/23
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/5091/23

провадження №: 2-о/398/20/24

РІШЕННЯ

Іменем України

"18" березня 2024 р. м. Олександрія

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді Стручкової Л.І.,

з участі секретаря судового засідання Дудченко О.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Олександрії цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, заінтересована особа: Аджамська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник адвокат Васильченко З.С., звернувся до суду з зазначеною вище заявою. В обґрунтування заяви вказує на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його рідна сестра ОСОБА_2 . Син останньої та племінник заявника ОСОБА_3 тяжко переніс втрату матері та захворів. Оскільки ОСОБА_3 потребував постійного догляду та піклування, заявник взяв його до себе жити. З грудня 2018 року вони почали мешкати разом, що підтверджується довідкою квартального комітету. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 помер. 25.08.2023 року ОСОБА_1 звернувся до нотаріуса з приводу надання роз`яснень щодо оформлення спадщини, яка відкрилася після смерті його племінника ОСОБА_3 . Нотаріусом наданописьмове роз`яснення,що оскільки ОСОБА_1 спадщину вустановлений закономстрок неприйняв,документальне підтвердженняспільного проживаннязі спадкодавцемвідсутнє,тому вінвважається таким,що пропустивстрок наприйняття спадщини,та роз`яснивпро необхідністьзвернутися досуду зпозовом провизначення додатковогостроку дляприйняття спадщиниабо ззаявою провстановлення фактусумісного проживанняна деньсмерті.Факт спільногопроживання ОСОБА_1 з ОСОБА_3 ,з грудня2018року по05.07.2019року,підтверджується довідкою№15від 25.08.2023року. Посилаючись на викладене, просить встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 з ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , починаючи з грудня 2018 року і до часу відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_2 . Встановлення зазначеного факту необхідно йому для оформлення своїх спадкових прав.

Ухвалою судувід 17.10.2023року,провадження позазначеній справівідкрито тасправу призначенодо судовогорозгляду(а.с.11).

Заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Васильченко З.С., в судове засідання не з`явилися. Представник подала заяву про розгляд справи без її та заявника участі, заявлені вимоги підтримують в повному обсязі, просять задовольнити (а.с.53-54, 58, 59).

Представник заінтересованої особи Аджамської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи у її відсутність, проти задоволення заяви не заперечує (а.с.41-42).

Суд на підставі ст.ст. 223, 294 ЦПК України, розглядає справу за відсутності заявника і заінтересованої особи, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи та проаналізувавши надані у справі докази, суд встановив наступне.

Відповідно до ч.7 ст.19 ЦПК України, окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно ст.ст.293, 315 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено,що ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_1 ,батьком якогоє ОСОБА_4 ,матір`ю є ОСОБА_5 , що підтверджується світлокопією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (а.с.7).

ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася ОСОБА_6 ,батьком якоїє ОСОБА_4 ,матір`ю є ОСОБА_5 , що підтверджується світлокопією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 (а.с.7).

ІНФОРМАЦІЯ_5 народився ОСОБА_3 ,батьком якогоє ОСОБА_7 ,матір`ю є ОСОБА_2 , що підтверджується світлокопією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 (а.с.6).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 у віці 75 років, що підтверджується світлокопією свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_4 (а.с.5).

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 у віці 54 роки, що підтверджується світлокопією свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_5 (а.с.4).

Після його смерті, ОСОБА_4 , будучи рідним дядьком померлого, звернулася до Кропивницької районної державної нотаріальної контори Кіровоградської області задля отримання роз`яснення щодо прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Листом №561/01-16 від 25.08.2023 року ОСОБА_1 роз`яснено, що з поданих ним документів вбачається пропущення встановленого ст.1270 ЦК України шестимісячного строку для прийняття спадщини. Оскільки документальне підтвердження спільного проживання зі спадкодавцем відсутнє, у заведенні спадкової справи було відмовлено. Спадкоємцю ОСОБА_1 запропоновано звернутися до суду із заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_8 (а.с.8).

Відповідно до ч.1 ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч.3 ст.1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

Згідно з п.23 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30.05.2008 року, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою саме про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Відповідно до довідки №15 виданої квартальним комітетом №27 Фортечного району м. Кропивницького 25.08.2023 року, ОСОБА_1 мешкає за адресою АДРЕСА_1 . Племінник ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , дійсно проживав по АДРЕСА_2 ) з грудня 2018 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.6).

З Акту про спільне проживання, складеного 12.03.2024 року, вбачається, що за адресою: АДРЕСА_1 , з грудня 2018 року по 05.07.2019 року, разом з ОСОБА_1 безперервно проживав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який потребував постійного догляду. Даний акт складено ОСОБА_9 , проживає АДРЕСА_3 , ОСОБА_10 , проживає АДРЕСА_4 (а.с.57).

Таким чином, в судовому засіданні було встановлено, що ОСОБА_1 проживав з померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 племінником ОСОБА_3 , за адресою: АДРЕСА_1 , починаючи з грудня 2018 року і до часу відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_2 . Встановлення зазначеного факту має для заявника юридичне значення, оскільки він матиме право на спадкування майна.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 223, 263-265,315-319 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, заінтересована особа: Аджамська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , починаючи з грудня 2018 року і до часу відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду через Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 18.03.2024 року.

Суддя Л.І. Стручкова

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117812256
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, заінтересована особа: Аджамська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області

Судовий реєстр по справі —398/5091/23

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні