Ухвала
від 18.03.2024 по справі 130/775/24
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/130/539/2024

130/775/24

У Х В А Л А

18.03.2024 р. м. Жмеринка

Суддя Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області Порощук П.П., отримавши позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Височанська Альона Володимирівна до Станіславчицької сільської ради Жмеринського району Вінницької області про встановлення факту родинних відносин та визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування,-

у с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Височанська А.В. звернувся до суду з позовом про встановлення факту родинних відносин та визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

При вирішенні питання щодо відкриття провадження у справі суддею установлено, що зазначена позовна заява не відповідає вимогам ст.ст.175,177 ЦПК України.

Однак, дана позовна заява не відповідає вказаним вимогам закону, оскільки у позові не викладено обґрунтування та не зазначені докази і не вказані підстави звільнення від доказування обставин незалучення інших спадкоємців за законом чи за заповітом, оскільки в позовній заяві наявні відомості ще й про інших спадкоємців за законом, які мають право на обов`язкову частку сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на спадкові права та обов`язки яких може вплинути рішення у справі, не зазначено чи наявний/відсутній спір із ними.

Також, ч.4 ст.177 ЦПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно зі ст.1 Закону України «Про судовий збір» судовий збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом, судовий збір включається до складу судових витрат.

Як визначено приписами ч.1 ст.4 Закону України «Про судовийзбір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Ставки сплати судового збору встановлено ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір».

Враховуючи положення ч.4 ст.177 ЦПК України, сплата судового збору є передумовою відкриття провадження у справі.

Як вбачається зі змісту позовних вимог, позивачем заявлено дві вимоги не майнового та майнового характеру (хоч позивач і зазначає, що звертається з вимогою про встановлення факту та визнання права на земельну ділянку в порядку спадкування, однак свою заяву до суду називає позовною заявою та вказує учасників процесу, які характерні для позовного провадження).

Відповідно до п.12 постанови Пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» № 10 від 17.10.2014 року, у випадках об`єднання в одній заяві вимог як майнового, так і немайнового характеру судовий збір згідно з частиною третьою статті 6 Закону № 3674-VI підлягає сплаті як за ставками, встановленими для позовів майнового характеру, так і за ставками, встановленими для позовних заяв зі спорів немайнового характеру, наприклад, зняття арешту з майна та визнання права власності на це майно. При цьому судовий збір може бути сплачений окремо за кожною вимогою або загальною сумою за всіма позовними вимогами.

Згідно з ст.4 Закону України «Про судовий збір`за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, судовий збір сплачується в сумі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 1211,20 грн. Однак, позивачем до позовної заяви додано квитанцію про сплату судового збору в сумі лише 1816,80 грн., замість 2422,40 грн., тобто недоплачено 605,60 грн. Таким чином, судовий збір сплачено не в повному обсязі.

За таких обставин позовну заяву необхідно залишити без руху та надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків шляхом подачі в новій редакції позовної заяви, з зазначенням всіх відповідачів та надання відповідних обґрунтувань, доказів та надання належним чином завірених копій всіх документів у відповідності до кількості сторін у справі та надання квитанцій про сплату судового збору у необхідному розмірі.

Керуючись ст.ст.175, 185 ЦПК України,

у х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Височанська Альона Володимирівна до Станіславчицької сільської ради Жмеринського району Вінницької області про встановлення факту родинних відносин та визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до ч.3 ст.185 ЦПК України якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені ст.ст.175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Порощук П.П.

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117812867
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин та визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —130/775/24

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні