Ухвала
від 21.03.2024 по справі 716/2513/23
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №716/2513/23

У Х В А Л А

21.03.2024 Заставнівський районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді Стрільця Я.С.,

за участю

секретаря судового засідання Якимик К.В.,

представника позивача

в режимі відеоконференції Венерського О.С., представника відповідача

в режимі відеоконференції Миронова С.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз», треті особи без самостійно заявлених вимог на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Чернівцігаз збут» та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг про захист прав споживачів, визнання протиправними дії та бездіяльність, зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Заставнівського районного суду Чернівецької області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз», треті особи без самостійно заявлених вимог на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Чернівцігаз збут» та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг про захист прав споживачів, визнання протиправними дії та бездіяльність, зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвалою судді Заставнівського районного суду Чернівецької області від 23.01.2024 відкрито провадження у справі та призначено її до судового розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, з викликом в судове засідання осіб, які беруть участь у справі.

11.10.2023 на адресу суду від представника відповідача ОСОБА_2 надійшли відзив на позовну заяву, заперечення проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження та клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, а саме ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» та ТОВ «ГК «Нафтогаз України».

У поданому запереченні представник просить суд здійснити перехід розгляду даної справи із спрощеного позовного провадження на розгляд справи за правилами загального позовного провадження з метою детального розгляду по суті та з`ясування всіх обставин справи, оскільки позовні вимоги відповідач не визнає.

Клопотання про залучення третіх осіб мотивує тим, що всі об`єми природного газу, що були скориговані позивачу після 01.05.2022 та були передані АТ «Чернівцігаз» на платформу Оператора ГТС для проведення ним остаточної алокації діючому постачальнику споживача, а саме ТОВ «ГК «Нафтогаз України», є обов`язковими для їх використання у взаємовідносинах між побутовим споживачем та його діючим постачальником. Відтак, рішення у даній справі може безпосередньо вплинути на права та обов`язки як Оператора ГТС так і постачальника газу, яким на сьогодні є ТОВ «ГК «Нафтогаз України».

В судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_2 підтримав подані клопотання.

Представник позивача ОСОБА_3 не заперечував проти заявлених стороною відповідача клопотань.

Інші учасники судового процесу в судове засідання не з`явилися, не дивлячись на своєчасне та належне їх повідомлення про розгляд справи.

Відповідно до приписів ч.1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи.

Вислухавши позиції представника позивача та представника відповідача, дослідивши матеріали справи, відзив на позовну заяву, заперечення представника відповідача проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження та клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до п.2 ч.2 ст. 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

За приписами ч.4 ст. 19 ЦПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи та справи, що виникають з трудових відносин.

Питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі ( ч.1 ст. 277 ЦПК України).

Разом із цим, згідно ч.4 ст. 277 ЦПК України якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про:

1) залишення заяви відповідача без задоволення;

2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Відповідно до ч.6 ст. 277 ЦПК України якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі.

Враховуючи об`єм доказів, що їх має бути досліджено судом в рамках даної справи, значення справи для сторін, суд вважає за необхідне перейти до розгляду справи за правилами загального позовного провадження та призначити підготовче засідання.

Крім того, згідно ч. 1 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Частина 3 ст. 53 ЦПК України передбачає, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до ч.5 ст. 53 ЦПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

На виконаннявказаних вимогзакону судомвстановлено,що предметом позову є :

- визнання протиправними дiй АТ «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз» щодо визначення (нарахування) об`ємів спожитого природного газу для побутового споживача ОСОБА_1 за період з грудня 2021 року по квітень 2022 року;

- визнання протиправною бездiяльність АТ «Оператор газорозподiльної системи «Чернівцігаз» щодо невиконання обов`язку здійснювати контрольне зняття показань лічильника газу не рідше одного разу на шість місяців та обов`язку проведення перерахунку обсягів спожитого природного газу згідно показників фактичного споживання;

-зобов`язання АТ «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз» здійснити перерахунок об`ємів (обсягів) розподiленого/спожитого природного газу споживачу ОСОБА_1 за період з грудня 2021 року по квітень 2022 року.

Предметом спору у даній справі є визначений відповідачем об`єм (обсяг) розподіленого та спожитого природного газу побутовим споживачем ОСОБА_1 за період з грудня 2021 року по квітень 2022 року.

Водночас, встановлено, що до підприємств, які беруть участь у процедурі врегулювання спорів у сфері газопостачання із суб`єктами ринку природного газу та безпосередньо володіють інформацією про використання природного газу споживачами належать ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» та ТОВ «ГК «Нафтогаз України».

За таких обставин, залучення ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» та ТОВ «ГК «Нафтогаз України» до участі в справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, буде сприяти виконанню завдання цивільного судочинства та дотриманню прав та законних інтересів як сторін так і третіх осіб, оскільки рішення в справі може мати вплив на їх обсяг.

З цих підстав клопотання представника відповідача про залучення ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» та ТОВ «ГК «Нафтогаз України» до участі в справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ч. 4 ст. 19, ст. 274, ст. 277, ст. 279 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Подані представником відповідача Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз» Мироновим Сергієм Івановичем заяву про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження та заяву про залучення до участі у справі третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог задовольнити.

Перейти від розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз», треті особи без самостійно заявлених вимог на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Чернівцігаз збут» та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг про захист прав споживачів, визнання протиправними дії та бездіяльність, зобов`язання вчинити певні дії за правилами спрощеного позовного провадження до розгляду за правилами загального позовного провадження.

Розгляд справи розпочати зі стадії відкриття провадження у справі, в порядку ч. 6 ст. 277 ЦПК України.

З метою виконання завдань, встановлених ст. 189 ЦПК України - розпочати підготовче провадження у справі.

Призначити іпровести судовезасідання поданій цивільнійсправі о 14годині 15хвилин 09.04.2024 в залі судових засідань №3 Заставнівського районного суду Чернівецької області, який розташований в м.Заставна Чернівецької області, вул. Незалежності, 95.

Залучити Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної ситеми України» ( юридична адреса: проспект Любомира Гузара,44, м. Київ, 03065, код ЄДР:42795490) та Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» ( юридична адреса: вул. Шолуденка,1, м. Київ, 04116, код ЄДР:40121452) до участі в справі №716/2513/23 в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Запропонувати відповідачу протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про перехід з розгляду справи за правилами спрощеного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження подати:

- до Заставнівського районного суду Чернівецької області: відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України; всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; зустрічний позов відповідно до вимог ст.193 ч.1 ЦПК України;

- позивачу: копію відзиву на позовну заяву та доданих до неї документів.

У разі неподання відзиву на позов суд вирішуватиме справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити третім особам, що вони мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 ЦПК України.

Запропонувати третім особам надати пояснення щодо позову у десятиденний строк з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити уповноваженим представникам третіх осіб право на ознайомлення із матеріалами справи безпосередньо в приміщенні Заставнівського районного суду Чернівецької області.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-потралі Судової Влади України - https://court.gov.ua/sud2404/gromadyanam/csz.

Роз`яснити сторонам, що ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Копію ухвали надіслати сторонам у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Ярослав СТРІЛЕЦЬ

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117813777
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживачів, визнання протиправними дії та бездіяльність, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —716/2513/23

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні