Ухвала
від 21.03.2024 по справі 447/755/24
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/447/337/24 Справа №447/755/24

У Х В А Л А

відмовити у відкритті провадження

21.03.2024 Суддя Миколаївського районного суду Львівської області Друзюк М.М. розглянувши позовну заяву Державної організації «Комбінат Троянда» до громадської організації Інформаційна агенція «Інфоскоп» про захист честі, гідності та ділової репутації і стягнення моральної шкоди,

встановив:

Позивач Державна організація «Комбінат Троянд» звернулася до Миколаївського районного суду Львівської області з позовом до Громадської організації «Інформаційна агенція «Інфоскоп» про захист честі, гідності та ділової репутації і стягнення моральної шкоди.

Згідно з вимогами ч. 1ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Таким чином, у порядку цивільного судочинства можуть розглядатися будь-які справи, у яких хоча б одна зі сторін є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства.

Відповідно до приписів ч. 2 ст. 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до п. 14 ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи, зокрема справи у спорах про захист ділової репутації, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем або самозайнятою особою.

Із позовної заяви та доданих до неї документів убачається, що позивач та відповідач є юридичними особами, а виниклий спір належить до юрисдикції господарських судів.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Згідно з ч. 1 ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Таким чином, розгляд даної позовної заяви відноситься до суб`єктної юрисдикції господарського суду, яким є Господарський суд Львівської області.

На підставі викладеного, керуючись п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и в:

Відмовити у відкритті провадження у цивільній справі за позовом Державної організації «Комбінат Троянд» до Громадської організації «Інформаційна агенція «Інфоскоп» про захист честі, гідності та ділової репутації і стягнення моральної шкоди.

Роз`яснити позивачу право на звернення із вказаним позовом в порядку господарського судочинства до Господарського суду Львівської області (вулиця Личаківська, 128, Львів, Львівська область, 79014).

Ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі невідкладно надіслати позивачу із позовною заявою та доданими до неї документами.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Друзюк М. М.

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117815093
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист честі, гідності та ділової репутації і стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —447/755/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Друзюк М. М.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Друзюк М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні