Ухвала
від 21.03.2024 по справі 909/1155/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/1155/23

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі та здійснення розгляду справи

в порядку спрощеного позовного провадження

21.03.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Михайлишина В. В., розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" (вул. Шолуденка, буд. 1, м. Київ, 04116) до Відділу освіти Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області (вул. Шевченка Т, буд. 40, м. Косів, Косівський район, Івано-Франківська обл., 78601) про стягнення заборгованості за договором постачання природного газу в розмірі 131 462, 74 гривень, з яких: 105 593, 78 гривень основний борг, 23 527, 10 гривень пеня, 1 728, 23 гривень три відсотки річних, 613, 63 гривень інфляційні втрати,

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області із позовною заявою (вх. № 14045/23 від 20.12.2023) до Відділу освіти Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області про стягнення заборгованості за договором постачання природного газу в розмірі 131 462, 74 гривень, з яких: 105 593, 78 гривень основний борг, 23 527, 10 гривень пеня, 1 728, 23 гривень три відсотки річних, 613, 63 гривень інфляційні втрати. Позовна заява подана позивачем за допомогою системи "Електронний суд".

22.12.2023 суд, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статті 164 Господарського процесуального кодексу України, постановив ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Встановив позивачу строк 10 календарних днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків шляхом подання до суду доказів, які підтверджують відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів (фіскального чеку відділення поштового зв`язку, опису вкладення з переліком документів, що направляються відповідачу за підписом працівника об`єкта поштового зв`язку із зазначенням адреси одержувача, кількості предметів, вартості кожного з цих предметів).

Ухвалою від 03.01.2024 суд позовну Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" до Відділу освіти Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області про стягнення заборгованості за договором постачання природного газу в розмірі 131 462, 74 гривень, з яких: 105 593, 78 гривень основний борг, 23 527, 10 гривень пеня, 1 728, 23 гривень три відсотки річних, 613, 63 гривень інфляційні втрати (вх. № 14045/23 від 20.12.2023) та додані до неї документи повернув без розгляду.

Не погоджуючись із вказаною ухвалою суду, ТзОВ "Нафтогаз Трейдинг" звернулось до Західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просило скасувати ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 03.01.2024 про повернення позовної заяви, направити справу для продовження розгляду до Господарського суду Івано-Франківської області.

Постановою Західного апеляційного господарського суду від 29.02.2024 задоволено апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг". Ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 03.01.2024 у справі № 909/1155/23 скасовано. Справу № 909/1155/23 передано на розгляд до господарського суду Івано-Франківської області.

При цьому, в означеній постанові Західного апеляційного господарського суду від 29.02.2024 вказано:

- відповідно до частини 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України (у редакції Закону України від 29.06.2023 № 3200-IX "Про внесення змін"), адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку;

- відділ освіти Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області (відповідач), як орган місцевого самоврядування, віднесений до категорії осіб, які зобов`язані зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЕСІТС) або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами;

- матеріали справи свідчать, що на момент подання позовної заяви ТзОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг", Відділ освіти Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області не виконав вимог частини 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України та не зареєстрував Електронний кабінет в підсистемі Електронний суд ЄСІТС;

- оскільки, орган місцевого самоврядування - Відділ освіти Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області, не має зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС, хоча був зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, то, позивач звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи відповідно до абзацу 2 частини 7 статті 42 Господарського процесуального кодексу України.

18.03.2024 року до Господарського суду Івано-Франківської області із Західного апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи № 909/1155/23.

Дослідивши позовну заяву, суд встановив, що заява відповідає процесуальним вимогам статей 162, 164, 172, 174 Господарського процесуального кодексу України, отже, суд на підставі статті 176 Господарського процесуального кодексу України приймає позов до розгляду і відкриває провадження у справі.

Згідно із частинами 1 та 3 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного).

Частиною 1 статті 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що в порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Пунктом 1 частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що малозначними справами є:

- справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Зважаючи на те, що ціна позову в даній справі складає 131 462, 74 гривень, тобто справа є малозначною в розумінні частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає дану справу в порядку спрощеного позовного провадження, на підставі частини 1 статті 247 Господарського процесуального кодексу України.

При цьому, приписами частини 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Беручи до уваги викладене, суд дійшов висновку про розгляд даної справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи.

Керуючись статтями 6, 12, 176, 234, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи.

3. Розгляд справи по суті призначити на 01.05.2024 об 11:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, буд. 32, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 8.

4. Відповідачу подати суду:

- в порядку статей 165, 178 Господарського процесуального кодексу України, в строк п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали, відзив на позов і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову, копію відзиву надіслати позивачу, докази чого подати суду.

5. У разі наявності заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження відповідачу подати суду заяву із обґрунтуванням своїх заперечень протягом 5 днів з дня вручення даної ухвали.

6. Попередити відповідача, що у разі не подання ним у визначений судом строк обґрунтованих заперечень щодо розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження, він має право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведе, що пропустив строк з поважних причин.

7. Повідомити сторін, що у разі надходження відзиву відповідача на позовну заяву, позивач має право подати суду відповідь на відзив (разом з доказами її надсилання відповідачу), а відповідач - заперечення на відповідь позивача (разом з доказами їх надсилання позивачу) протягом п`яти днів з дня отримання.

8. Письмові докази подати відповідно до вимог статті 80 Господарського процесуального кодексу України.

9. Представникам сторін з`явитися в судове засідання, документальне підтвердження своїх повноважень оформити відповідно до вимог статті 60 Господарського процесуального кодексу України.

10. Роз`яснити учасникам справи про можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції, зокрема, поза межами приміщення суду, з використанням власних технічних засобів відповідно до частини 4 статті 197 Господарського процесуального кодексу України та Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза приміщенням суду, затвердженому наказом Державної судової адміністрації України 23.04.2020 № 196.

11. Учасники справи можуть отримати інформацію по справі за веб-адресою http://court.gov.ua/fair/sud5010/, а також ознайомитись з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

12. Ухвала набирає законної сили 21.03.2024 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя В. В. Михайлишин

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117818120
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором постачання природного газу в розмірі 131 462, 74 гривень, з яких: 105 593, 78 гривень основний борг, 23 527, 10 гривень пеня, 1 728, 23 гривень три відсотки річних, 613, 63 гривень інфляційні втрати

Судовий реєстр по справі —909/1155/23

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Постанова від 29.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 03.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 22.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні