Ухвала
від 21.03.2024 по справі 910/3428/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

21.03.2024Справа № 910/3428/24

Господарський суд міста Києва у складі судді Чебикіної С.О., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Прогресивні нафтогазові технології» про вжиття заходів забезпечення позову до його подання

особи, які можуть отримати статус учасника справи Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України», Акціонерне товариство «Комерційний банк «Глобус» без виклику представників сторін,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Прогресивні нафтогазові технології» до подання позовної заяви звернулось до Господарського суду міста Києва із заявою про забезпечення позову, в якій просить суд з метою забезпечення майбутнього позову вжити заходи забезпечення позову.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 136 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, а також з інших підстав, визначених законом (ч. 2 ст. 136 ГПК України).

Положеннями частини 1 статті 137 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позов забезпечується, зокрема: забороною відповідачу вчиняти певні дії.

У своїй заяві про забезпечення позову просить суд вжити заходи забезпечення позову шляхом заборони Акціонерному товариству «Комерційний банк «Глобус» здійснювати будь-які виплати на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» за Банківською гарантією №30965 від 25.01.2023 року (забезпечення виконання договору), за якою надано гарантію на суму 532500,00 грн.

Заява обґрунтована тим, що 20 березня 2024 року ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» звернулося до АТ «КБ «Глобус» із SWIFT-повідомленням про сплату грошової суми за Банківською Гарантією №30965 від 25.01.2023 року в розмірі 532 500,00 грн у зв`язку з неналежним виконання договірних зобов`язань ТОВ «Прогресивні нафтогазові технології».

Однак, заявник не погоджується із зазначеним, оскільки послуги були надані вчасно, послуги є прийнятим та наданими належним чином.

З огляду на вказані обставини заявник вважає, що внаслідок стягнення суми гарантії на підставі вимоги відбудеться грубе порушення прав та інтересів ТОВ «Прогресивні нафтогазові технології», а також втручання у його підприємницьку діяльність.

Предметом майбутнього спору у цій справі будуть вимоги ТОВ «Прогресивні нафтогазові технології» до Акціонерного товариства «Комерційний банк «Глобус» про визнання Банківської гарантії №30965 від 25.01.2023 року, виданої Акціонерним товариством «Комерційний банк «Глобус» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» такою, що не підлягає виконанню.

Також, заявник посилається на те, що майбутні позовні вимоги фактично обумовлені незаконними діями ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» в межах договірних відносин, що свідчить про утруднення виконання або можливе невиконання рішення суду у випадку не застосування заходів забезпечення позову: гарантія буде стягнута на користь ТОВ «Оператор газотранспортної системи України», а її повернення стане неможливою, адже такої процедури ні власне гарантією, ні чинним законодавством не передбачено.

Заявник вважає, що імовірність утруднення виконання або невиконання рішення суду у цій справі у разі невжиття таких заходів є високою, адже впродовж судового розгляду цієї справи в умовах надмірної завантаженості судової системи, відповідач зможе стягнути гарантію та відмовитися її повертати за наслідками судового рішення на користь позивача, а отже у такому випадку позивачу доведеться ініціювати ще один тривалий судовий процес.

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Заява про забезпечення позову, є обґрунтованою із зазначенням адекватного засобу забезпечення позову, необхідного для забезпечення ефективного захисту.

Заходи до забезпечення позову повинні бути співрозмірними з заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову.

Метою вжиття заходів щодо забезпечення позову є уникнення можливого порушення в майбутньому прав та охоронюваних законом інтересів позивача, а також можливість реального виконання рішення суду та уникнення будь-яких труднощів при виконанні у випадку задоволення позову.

Наведене узгоджується із позицією Верховного Суду у постановах від 12.09.2018 у справі № 910/7912/18, від 21.09.2019 у справі № 902/483/18, від 08.10.2018 у справі №913/257/18.

При цьому, обов`язок доказування покладається на особу, яка подала заяву про забезпечення позову. Доказування повинно здійснюватися за загальними правилами відповідно до ст.ст. 73, 74, 76-79 ГПК України, яка передбачає обов`язковість подання доказів наявності фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного заходу до забезпечення позову.

Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється господарським судом, зокрема, з урахуванням співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник з обраними заявником заходами забезпечення позову.

Якщо позивач звертається до суду з немайновою позовною вимогою, судове рішення у разі задоволення якої не вимагатиме примусового виконання, то в даному випадку не має взагалі застосуватися та досліджуватися така підстава вжиття заходів забезпечення позову, як достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду, а має застосовуватися та досліджуватися така підстава вжиття заходів забезпечення позову як достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

У таких немайнових спорах має досліджуватися, чи не призведе невжиття заявленого заходу забезпечення позову до порушення вимоги щодо справедливого та ефективного захисту порушених прав, зокрема, чи зможе позивач їх захистити в межах одного цього судового провадження за його позовом без нових звернень до суду (аналогічну правову позицію викладено у постанові Об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 16.08.2018 у справі № 910/1040/18, а також у постановах Верховного Суду від 29.03.2021 у справі №910/16800/20, від 16.03.2021 у справі №921/302/20, від 18.12.2018 у справі №912/1616/18 і від 26.09.2019 у справі №917/751/19.

З урахуванням того, що предметом майбутнього спору буде немайнова вимога, суд має дослідити, чи може відсутність таких заходів істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача.

Судом встановлено, у випадку невжиття заходів забезпечення позову, гарант може у безспірному порядку перерахувати на користь бенефіціара (ТОВ «Оператор газотранспортної системи України») суму Банківської гарантії, яка є предметом позовних вимог у цій справі, а відтак ефективний захист у даному судовому процесі втрачає свій зміст, оскільки виплата коштів гарантом за Банківською гарантією, яка є предметом позовних вимог за даним позовом, під час розгляду цього спору знівелює значення судового рішення у випадку задоволення позову. У такому випадку для ефективного захисту своїх прав та законних інтересів заявнику необхідно буде ініціювати новий судовий спір про стягнення з бенефіціара безпідставно отриманих грошових коштів (стаття 1212 Цивільного кодексу України).

З огляду на викладене, невжиття заходу забезпечення позову в даній справі зумовить виникнення інших судових спорів, що, у свою чергу, не відповідає принципам господарського судочинства та ефективному захистові порушеного права.

Аналогічна правова позиція викладене у постанові Верховного Суду від 13 грудня 2022 року у справі № 910/3268/22.

Суд зазначає, що за змістом норм Господарського процесуального кодексу України під час вирішення питання щодо забезпечення позову обґрунтованість позову не досліджується, оскільки питання обґрунтованості заявлених позовних вимог є предметом дослідження судом під час розгляду спору по суті і не вирішується ним під час розгляду клопотання про забезпечення позову.

Судом враховано, що обраний заявником захід забезпечення позову є тимчасовим, на період вирішення спору по суті, з метою зупинення вчинення під час розгляду справи дій, які матимуть відповідні юридичні наслідки, що можуть істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів заявника, за захистом яких він звернувся до суду.

Суд вважає, що запропонований заявником захід забезпечення позову не матиме наслідком втручання у господарську діяльність Акціонерного товариства "Комерційний банк «Глобус» або її зупинення, адже господарська діяльність банківської установи полягає у залученні коштів не конкретної особи або обмеженої кількості осіб, а необмеженої (на розсуд банку) кількості фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені на власних умовах та на власний ризик.

Відтак тимчасова (до вирішення спору по суті) заборона АТ "Комерційний банк «Глобус» здійснювати будь-які виплати на користь ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» за Банківською гарантією № 30965 від 25.01.2023 року, яка видана АТ "Комерційний банк «Глобус» на користь ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» не є втручанням в господарську діяльність у розумінні ст. 2 Закону України "Про банки і банківську діяльності".

Крім того, захід забезпечення позову, який запропоновано заявником, не призведе до зупинення господарської діяльності ТОВ «Оператор газотранспортної системи України», як і не припинить права на банківську гарантію.

При цьому, такий захід спрямований на зменшення ризику порушення майнових прав заявника, пов`язаного із перерахуванням грошових коштів за Банківською гарантією № 30965 від 25.01.2023 року, яка видана АТ "Комерційний банк «Глобус» на користь ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» до вирішення справи по суті, у разі задоволення позову.

За висновками суду, визначені заявником заходи забезпечення позову є адекватним та ефективним способом забезпечення позову та у випадку задоволення позовних вимог, гарантуватимуть ефективний захист оспорюваних прав та інтересів заявника, за захистом яких останній звернулося до суду.

При цьому, судом враховано, що обрані заходи забезпечення позову жодним чином не будуть порушувати збалансованість інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу.

За таких обставин, заяву про забезпечення позову підлягає задоволенню у повному обсязі.

Згідно із приписами ч. 6 ст. 140 ГПК України про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

Керуючись статтями 136, 137, 138, 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Прогресивні нафтогазові технології» про застосування заходів забезпечення позову задовольнити.

2. Вжити заходи забезпечення позову шляхом заборони Акціонерному товариству «Комерційний банк «Глобус» (04073, місто Київ, провулок Куренівський, будинок 19/5, ідентифікаційний код 35591059) здійснювати будь-які виплати на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» (03065, місто Київ, проспект Гузара Любомира, будинок 44, ідентифікаційний код 42795490) за Банківською гарантією № 30965 від 25.01.2023 року (забезпечення виконання договору), за якою надано гарантію на суму 532 500,00 грн.

Стягувач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Прогресивні нафтогазові технології» (01042, м. Київ, вул. Джона Маккейна, 39, оф. 12, код ЄДРПОУ 42936402).

Боржник: Акціонерне товариство "Комерційний банк «Глобус» (04073, місто Київ, провулок Куренівський, будинок 19/5, код ЄДРПОУ 35591059).

Відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" дана ухвала є виконавчим документом та підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому чинним законодавством України для виконання судових рішень.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню в порядку розділу IV ГПК України.

Строк пред`явлення ухвали до виконання до 21.03.2027 року.

Суддя С.О.Чебикіна

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117818353
СудочинствоГосподарське
Сутьвжиття заходів забезпечення позову до його подання особи, які можуть отримати статус учасника справи Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України», Акціонерне товариство «Комерційний банк «Глобус» без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —910/3428/24

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні