Ухвала
від 20.03.2024 по справі 911/659/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"20" березня 2024 р. м. Київ Справа № 911/659/24

Господарський суд Київської області у складі судді Колесника Р.М., розглянувши матеріали позовної заяви

Підприємства «Васильківський ринок» Київської регіональної спілки споживчої кооперації (08600, Київська обл., місто Васильків, вулиця Володимирська, будинок 37, код: 01560221)

до

Васильківської міської ради (08600, Київська обл., місто Васильків, вул. Володимирська, будинок 2, код: 34627780)

про визнання недійсним рішення та скасування державної реєстрації,

ВСТАНОВИВ:

Представником Підприємства «Васильківський ринок» Київської регіональної спілки споживчої кооперації в системі «Електронний суд» 14.03.2024 до Господарського суду Київської області сформовано позовну заяву, яка надійшла до суду 15.03.2024, до Васильківської міської ради, в якій позивач просить суд:

- визнати недійсним рішення Васильківської міської ради Київської області від 14.05.2021 № 44-05-VIII;

- скасувати у Державному земельному кадастрі державну реєстрацію за комунальним підприємством «Васильківкомунікаціясервіс» (код: 38097604) земельної ділянки площею 1,7689 га, кадастровий номер 3210700000:04:019:0107, місце розташування: Київська область, м. Васильків, вул. Володимирська, буд. 37;

- скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно номер запису про інше речове право 42072240 щодо права господарського відання земельною ділянкою площею 1,7689 га, кадастровий номер 3210700000:04:019:0107, за комунальним підприємством «Васильківкомунікаціясервіс» (код: 38097604).

Вимоги позивача обґрунтовані тим, що земельна ділянка з кадастровим номером: 3210700000:04:019:0107 згідно Державного акта І-КВ № 002261 перебуває у постійному користуванні позивача.

Проте, згідно п. 2 оспорюваного рішення Васильківської міської ради від 14.05.2021 № 44-05-VIII вирішено передати комунальному підприємству «Васильківкомунікаціясервіс» у господарське відання земельну ділянку комунальної власності Васильківської міської територіальної громади та дозволити останньому розробити технічну документацію щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

За доводами позивача, право постійного користування позивача на вказану вище земельну ділянку ніким не скасовувалось, водночас чинним законодавством України не передбачено набуття права на землю у господарське відання, відтак оскаржуваним рішенням Васильківської міської ради порушено право позивача постійного користування землею.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення її без руху з наступних підстав.

Відповідно до п.п. 2, 4, 5, 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Судом встановлено, що згідно відкритих відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням відповідача є: 08601, Київська обл., Обухівський р-н, місто Васильків, вул. Покровська, будинок 4.

Водночас, як вбачається з матеріалів позовної заяви позивачем вказано невірну адресу відповідача, а саме: 08600, Київська обл., місто Васильків, вул. Володимирська, будинок 2.

У відповідності до ч. ч. 2-4 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). У разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про призначення експертизи, витребування доказів тощо. До заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивач обґрунтовує свої вимоги, зокрема, тим, що на підставі оскаржуваного рішення Васильківської міської ради рішенням державного реєстратора виконавчого комітету Васильківської міської ради Київської області Садикової Ірини Ігорівни індексний номер 58274214 від 21.05.2021 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено запис про інше речове право 42072240, а саме: право господарського відання комунального підприємства «Васильківкомунікаціясервіс» (код: 38097604) на земельну ділянку за кадастровим номером 3210700000:04:019:0107, а також внесено відомості до Державного земельного кадастру про інше речове право.

Втім, в порушення вимог процесуального законодавства позивачем не надано будь-яких доказів на підтвердження обставин наведених у позовній заяві, зокрема позивачем не надано документів, з яких вбачається прийняття державним реєстратором виконавчого комітету Васильківської міської ради Київської області Садикової Ірини Ігорівни рішень про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень та внесення відомостей до Державного земельного кадастру про речове право.

Водночас, будь-яких обставин які унеможливлюють подання вказаних документів разом із позовною заявою позивачем не наведено.

Також, суд зазначає, що згідно другої та третьої вимоги позовної заяви позивач просить суд скасувати у Державному земельному кадастрі та Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державну реєстрацію комунального підприємства «Васильківкомунікаціясервіс» (код: 38097604) прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Водночас комунальне підприємство «Васильківкомунікаціясервіс» визначене позивачем у якості третьої особи.

Згідно з частиною 2 статті 4 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Згідно зі статтею 45 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Норми інституту третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, згідно зі статтею 50 Господарського процесуального кодексу України покликані захищати права та охоронювані законом інтереси осіб, на які може справити вплив рішення чи ухвала суду.

При цьому предмет спору повинен бути за межами матеріальних правовідносин позивача та відповідача, інакше така особа може мати самостійні вимоги на предмет спору.

Отже, не допускається покладення на третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, будь-яких матеріально-правових обов`язків, тобто судове рішення не має бути прийняте про права чи обов`язки таких осіб.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 30.01.2020 у справі № 914/251/19.

Відповідно до правової позиції Великої Палати Верховного Суду, викладеної у постанові від 04.09.2018 у справі № 823/2042/16 належним відповідачем у справах за позовом про скасування рішення, запису щодо державної реєстрації права чи обтяження має бути особа, право чи обтяження якої зареєстровано.

З позовної заяви вбачається, що позивачем заявлено позовну вимогу до особи, яка не визначена позивачем у якості відповідача.

Відтак, позивачу, з огляду на предмет позовних вимог, слід визначитись зі складом учасників справи або обґрунтувати, з яких підстав вимоги про скасування державної реєстрації прав комунального підприємства «Васильківкомунікаціясервіс» (код: 38097604) на нерухоме майно та їх обтяжень (пункти 2, 3 прохальної частини позовної заяви) пред`явлені до Васильківської міської ради.

Отже, суд доходить висновку, що позивачем при зверненні до суду порушено приписи ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Підприємства «Васильківський ринок» Київської регіональної спілки споживчої кооперації залишити без руху.

2. Зобов`язати позивача усунути виявлені недоліки позовної заяви протягом 10-ти днів з дня вручення цієї ухвали шляхом подання до суду:

- інформації щодо вірного місцезнаходження відповідача;

- документів, з яких вбачається прийняття державним реєстратором виконавчого комітету Васильківської міської ради Київської області Садикової Ірини Ігорівни оскаржуваного рішення про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також щодо внесення відомостей до Державного земельного кадастру про речове право;

- пояснень щодо складу учасників справи або обґрунтувань щодо заявлених вимог (згідно пунктів 2, 3 прохальної частини позовної заяви) саме до Васильківської міської ради.

3. Попередити позивача про те, що у разі якщо виявлені недоліки позовної заяви не будуть усунені у строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачу.

Ухвала складена та підписана 20.03.2024, набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя Р.М. Колесник

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117818443
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення та скасування державної реєстрації

Судовий реєстр по справі —911/659/24

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні