Ухвала
від 19.03.2024 по справі 463/1155/24
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 463/1155/24 Головуючий у 1 інстанції: ОСОБА_1

Провадження № 11-сс/811/364/24 Доповідач: ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2024 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого судді: ОСОБА_2

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

з участю секретаря: ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Львові апеляційну скаргу директора ДП «Калуський дослідно-експериментальний завод Інституту хімії поверхні Національної академії наук України» ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 14 лютого 2024 року про повернення скарги,

в с т а н о в и л а:

Ухвалою слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 14 лютого 2024 року скаргу директора Державного підприємства «Калуський дослідно-експериментальний завод Інституту хімії поверхні Національної академії наук України» ОСОБА_6 на бездіяльність уповноваженої особи Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові, щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинене кримінальне правопорушення за заявою директора Державного підприємства «Калуський дослідно-експериментальний завод Інституту хімії поверхні Національної академії наук України» ОСОБА_6 від 11.12.2023 №552 повернуто скаржнику для подачі до належного суду.

На ухвалу слідчого судді директор ДП «Калуський дослідно-експериментальний завод Інституту хімії поверхні Національної академії наук України» ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, в якій просить поновити строк апеляційного оскарження, ухвалу слідчого суді скасувати, постановити нову якою задоволити скаргу.

В обґрунтування своїх апеляційних вимог покликається на те, що ухвала є необгрнтованою.

Вважає, що висновок слідчого судді щодо непідсудності скарги Личаківському районному суду м. Львова є безпідставним, оскільки лист від 03.01.2024 за №3624зкп-23/л/12-51-245/24 на який посилається слідчий суддя, як на підставу повернення скарги містить відомості про адресу органу досудового розслідування, якою є АДРЕСА_1 , тому скарга підлягала розгляду Личаківським районним судом м. Львова.

У судове засідання апеляційного суду ОСОБА_6 не з`явився, хоча належним чином був повідомленим про час та місце розгляду апеляційної скарги, причини неявки апеляційному суду не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи не подав.

З огляду на викладене, колегія суддів апеляційного суду, з урахуванням вимог ч. 4ст. 405 КПК України, вважає за можливе провести апеляційний розгляд без участі ОСОБА_6 .

Перевіривши матеріалисудового провадженнята доводиапеляційної скарги,колегія суддівапеляційного судувважає,що такане підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 2, ч. 3 ст. 395 КПК України апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Ухвалу слідчого судді про повернення скарги від 14 лютого 2024 року було постановлено без виклику особи. Про наявність ухвали апелянт дізнався з відомостей з ЄДРСР, де рішення було оприлюднено 15.02.2024.

Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді надіслана апелянтом 17.02.2024, тобто у встановлений ч. 2, ч. 3 ст. 395 КПК України строк, який не є пропущений і поновлення не потребує.

Як вбачається з матеріалів судового провадження директор ДП«Калуський дослідно-експериментальнийзавод Інститутухімії поверхніНаціональної академіїнаук України» ОСОБА_6 звернувся до слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова зі скаргою на бездіяльність уповноваженої особи Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові, щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинене кримінальне правопорушення за заявою директора Державного підприємства «Калуський дослідно-експериментальний завод Інституту хімії поверхні Національної академії наук України» ОСОБА_6 від 11.12.2023 року №552.

Як на підставу для повернення скарги слідчий суддя покликався на те, що об`єктом оскарження є бездіяльність уповноваженої особи П`ятого слідчого відділу (з дислокацією у м. Івано-Франківську) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові, щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинене кримінальне правопорушення за заявою директора Державного підприємства «Калуський дослідно-експериментальний завод Інституту хімії поверхні Національної академії наук України» ОСОБА_6 від 11.12.2023 року №552. Вказане стверджується долученою скаржником до матеріалів скарги копією листа-відповіді №36425зкп-23/л/12-51-245/24 від 03.01.2024 року, за підписом керівника П`ятого слідчого відділу (з дислокацією у м. Івано-Франківську) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові, ОСОБА_7 .

Тому слідчий суддя дійшов висновку, що суб`єктом оскарження є П`ятий слідчий відділ (з дислокацією у м. Івано-Франківську) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові, місцезнаходження якого: м. Івано-Франківськ, вул. Василіанок, 6.

Відповідно до ч.1ст. 306 КПК Українискарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду, а в кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - слідчим суддею Вищого антикорупційного суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими ст.ст. 318-380 цього Кодексу, з урахуванням положень цієї глави.

Відповідно до ч. 4ст. 615 КПК Українискарги на будь-які рішення, дії чи бездіяльність прокурора, слідчого, прийняті або вчинені ним на виконання повноважень, визначених цією статтею, можуть бути подані до суду. Їх розгляд здійснює слідчий суддя того суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, а в разі неможливості з об`єктивних причин здійснювати відповідним судом правосуддя - найбільш територіально наближеного до нього суду, що може здійснювати правосуддя, або іншого cуду, визначеного в порядку, передбаченому законодавством.

Таким чином, територіальна юрисдикція суду з розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність прокурора, слідчого визначається територією, в межах якої знаходиться орган досудового розслідування.

Водночас, відповідно до положень п. 2 ч. 2ст.304КПК України скарга на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування, повертається, якщо вона не підлягає розгляду в цьому суді.

П`ятий слідчий відділ (з дислокацією у м. Івано-Франківську) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові бездіяльність якого оскаржується знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , що не відноситься до територіальної юрисдикції Личаківського районного суду м. Львова, відтак прийняте рішення слідчим суддею про повернення скарги на підставі п.2 ч. 2 ст. 304 КПК України є законним.

З огляду на наведене, колегія суддів апеляційного суду вважає, що слідчий суддя місцевого суду повно і об`єктивно дослідив матеріали провадження та дійшов обґрунтованого висновку про повернення скарги.

Істотного порушення норм кримінального процесуального закону чи неправильного застосування норм матеріального права, які б слугували підставою для скасування оскаржуваної ухвали, апеляційним переглядом не встановлено.

Враховуючи вищенаведене, оскаржувана ухвала слідчого судді є законною, обґрунтованою, порушень вимог кримінального процесуального закону, які б давали підстави для її скасування, колегією суддів не встановлено, тому у задоволенні апеляційної скарги слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 404, 405, 407, 419, 422 КПК України, колегія суддів,

у х в а л и л а:

ухвалу слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 14 лютого 2024 року про повернення скарги - залишити без змін, апеляційну скаргу директора ДП «Калуський дослідно-експериментальний завод Інституту хімії поверхні Національної академії наук України» ОСОБА_6 - без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_4 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117819446
СудочинствоКримінальне
Сутьповернення скарги

Судовий реєстр по справі —463/1155/24

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 14.02.2024

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні