Рішення
від 21.03.2024 по справі 169/210/24
ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 169/210/24

Провадження № 2/169/133/24

ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2024 року сел. Турійськ

Турійський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Хвіц Г.Й.

за участю секретарясудового засідання Ілляшик З.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер Сервіс» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо транспортної пригоди,

в с т а н о в и в:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Лідер Сервіс» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо транспортної пригоди, посилаючись на те, що 03 жовтня 2023 року о 09 годині 19 хвилин на автодорозі Р-15 між селищем Турійськ та селом Соловичі Ковельського (колишнього Турійського) району Волинської області ОСОБА_1 , керуючи автомобілем марки «Форд Мондео», державний номерний знак НОМЕР_1 , під час зустрічного роз`їзду з автомобілем марки «Сітроен», державний номерний знак НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_2 , не врахувала дорожньої обстановки, не дотрималась безпечного бокового інтервалу, що призвело до зіткнення транспортних засобів. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди транспортні засоби зазнали механічних пошкоджень.

Постановою Турійського районного суду Волинської області від 19 жовтня 2023 року винною у вчиненні дорожньо-транспортної пригоди визнано ОСОБА_1 .

Позивач є власником автомобіля марки «Сітроен», державний номерний знак НОМЕР_2 .

Згідно з висновком експерта за результатами проведення експертного транспортно товарознавчого дослідження від 11 грудня 2023 року №2889-2893/23-26 вартість матеріального збитку, завданого власнику автомобіля марки Сітроен, державний номерний знак НОМЕР_2 , внаслідок його пошкодження при дорожньо-транспортній пригоді, яка сталася 03 жовтня 2023 року, складає 185 666.71 гривень.

Цивільно-правову відповідальність відповідача не було застраховано, тому позивач звернувся доМоторного (транспортного) страхового бюро України із заявою про настання страхового випадку, яке виплатило йому страхове відшкодування в розмірі 138446.29 гривень.

Вказуючи, що для повного відшкодування завданої шкоди страхової виплати недостатньо, позивачпросив стягнути з відповідача 47220.42 гривень на відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо транспортної пригоди, 6882.62 гривень витрат на проведення експертного транспортно товарознавчого дослідження та 3028 гривень витрат на сплату судового збору.

Суддя своєю ухвалою від 04 березня 2024 року провадження у справі відкрила та розгляд справи постановила проводити за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

У судове засідання представник позивача не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи був належним чином повідомлений, однак директор вказаного товариства ОСОБА_3 подав адресовану суду письмову заяву, в якій вказав, що позовні вимоги підтримує повністю та просив справу розглядати без його участі.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, про дату, час і місце розгляду справи була належним чином повідомлена, однак подала адресованусуду письмовузаяву,в якій вказала, що позовні вимоги позивача визнає повністю та просила справу розглядати за її відсутності.

Враховуючи, що в судове засідання учасники судового розгляду не з`явилися, то відповідно до вимог частини другоїстатті 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши та оцінивши наявні в матеріалах справи письмові докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов належить задовольнити з таких підстав.

Як установив суд, що 03 жовтня 2023 року о 09 годині 19 хвилин на автодорозі Р-15 між селищем Турійськ та селом Соловичі Ковельського (колишнього Турійського) району Волинської області ОСОБА_1 , керуючи автомобілем марки «Форд Мондео», державний номерний знак НОМЕР_1 , під час зустрічного роз`їзду з автомобілем марки «Сітроен», державний номерний знак НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_2 , не врахувала дорожньої обстановки, не дотрималась безпечного бокового інтервалу, що призвело до зіткнення транспортних засобів. Внаслідок ДТП транспортні засоби зазнали механічних пошкоджень.

Постановою Турійського районного суду Волинської області від 19 жовтня 2023 року винною у вчиненні дорожньо-транспортної пригоди визнано ОСОБА_1 (а.с. 5-6).

Відповідно до частини шостоїстатті 82 ЦПК Українипостанова суду у справі про адміністративне правопорушення, яка набрала законної сили, є обов`язковою для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалена постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Згідно зі свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу, що є в матеріалах справи, власником автомобіля марки «Сітроен», державний номерний знак НОМЕР_2 , є позивач - ТзОВ «Лідер Сервіс» (а. с. 34).

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення експертного транспортно товарознавчого дослідження від 11 грудня 2023 року №2889-2893/23-26 вартість матеріального збитку, завданого власнику автомобіля марки «Сітроен», державний номерний знак НОМЕР_2 , внаслідок його пошкодження при ДТП, яка сталася 03 жовтня 2023 року, складає 185 666.71 гривень (а. с. 9-19).

Оскільки цивільно-правову відповідальність відповідача не було застраховано, позивач звернувся доМоторного (транспортного) страхового бюро України із заявою про настання страхового випадку, яке виплатило йому страхове відшкодування в розмірі 138446.29 гривень, що підтверджується платіжними інструкціями (а. с. 7-8).

Відповідно до договору на проведення експертного дослідження від 24 жовтня 2023 року, платіжної інструкції від 02 листопада 2023 року позивач сплатив 6882.62 гривень за проведення експертного транспортно товарознавчого дослідження (а. с. 32-37).

Відповідно до частини другої статті 1187, частини першої статті 1188ЦК України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі володіє транспортним засобом. Шкода завдана одній особі з вини іншої, відшкодовується винною особою.

Згідно з частиною першою статті 22, частиною першою статті 1166 ЦКУкраїни особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме - шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.

За загальним правилом відповідальність за шкоду несе боржник - особа, яка завдала шкоди. Якщо шкода завдана джерелом підвищеної небезпеки (зокрема, діяльністю щодо використання, зберігання та утримання транспортного засобу), така шкода відшкодовується володільцем джерела підвищеної небезпеки - особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом (частина друга статті 1187 ЦК України).

Тобто, відповідальність за шкоду несе безпосередньо боржник - особа, яка завдала шкоди. Така особа відповідно достатті 1192 ЦК Українимає відшкодувати завдані збитки у повному обсязі, розмір яких визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

За змістомстатті 1194 ЦК Україниособа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов`язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Відповідно до частини другої пункту 22.1статті 22 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»уразі настання події, яка є підставою для проведення регламентної виплати, МТСБУ у межах страхових сум, що були чинними на день настання такої події, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи.

Відшкодування шкоди власником транспортного засобу або винуватцем дорожньо-транспортної пригоди, відповідальність яких застрахована за договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, можливе за умови, якщо у страховика не виник обов`язок з відшкодування шкоди, або розмір шкоди перевищує ліміт відповідальності страховика, а також у разі, коли страховик має право регресу до особи, яка застрахувала свою відповідальність.

Згідно зістаттею 29 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»у зв`язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов`язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством.

Враховуючи вищевикладене, те, що Моторне (транспортне) страхове бюро України виплатило позивачу страхове відшкодування в розмірі 138446.29 гривень, якого недостатньо для відшкодування завданої йому шкоди, доводи позивача про стягнення з відповідача різниці міжрозміромзавданої шкоди тастраховою виплатою, а також витрат, які він поніс у зв`язку із проведенням експертного транспортно товарознавчого дослідження, є обґрунтованими.

За таких обставин справи, які підтверджуються належними та допустимими доказами, відповідно до зазначених вище норм матеріального права, суд дійшов висновку про наявність передбачених законом підстав для задоволення позову і стягнення з відповідача на користь позивача 47220.42 гривень на відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо транспортної пригоди, та 6882.62 гривень витрат на проведення експертного транспортно товарознавчого дослідження, а всього 54103.04 гривень завданої шкоди.

Відповідно до вимог частини першоїстатті 141 ЦПК Україниз відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 3028 гривень.

На підставі викладеного, статей22,1166,1187,1194 ЦК України,статей22,29 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», та керуючись статтями141, 263 -265,268,273,279,354 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер Сервіс» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо транспортної пригоди, задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер Сервіс» 54103 (п`ятдесят чотири тисячі сто три) гривні 04 (чотири) копійки завданої шкоди.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер Сервіс» судовий збір в розмірі 3 028 (три тисячі двадцять вісім) гривень.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Найменування позивача- Товариствоз обмеженоювідповідальністю «ЛідерСервіс»,місцезнаходження: просп. Миру, 103/1, м. Хмельницький, код ЄДРПОУ: 32929163.

Ім`я відповідача ОСОБА_1 , жителька: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_4 , виданий Турійським РС УДМС України у Волинській області 13 травня 2015 року.

Повне судове рішення складено 21 березня 2024 року.

Головуючий

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117820511
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —169/210/24

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні