Рішення
від 21.03.2024 по справі 752/12025/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/12025/23

Провадження № 2/752/1319/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

21 березня 2024 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Машкевич К.В.

при секретарі Гненик К.П.

розглянувши за правилами спрощеного провадження без повідомлення учасників справи цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон Україна», третя особа: Відокремлений підрозділ «Відділення №10 Кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон Україна» про стягнення коштів,

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача та просив стягнути з Кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон Україна» на свою користь суму неповернутих внесків за договором №26\12-21\В10 від 03.12.2021 з урахуванням процентів, індексу інфляції та 3% річних в розмірі 98892,59 грн.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що 03.12.2021 року між ним та Кредитною спілкою «Експрес Кредит Юніон Україна» було укладено договір №26\12-21\В10 про залучення строкового внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок.

Відповідно до п.п. 1.1 договору, відповідач зобов`язався прийняти від позивача внески (вклад) на депозитний рахунок та повернути вклад 04.01.2023 року, а також сплачувати проценти за ставкою 13% річних.

03.12.2021 року позивачем було передано відповідачу внесок (вклад) у розмірі 71000,00 грн.

05.01.2022 року та 04.02.2022 року позивачем додатково передано відповідачу внески (вклади) на загальну суму 11800,00 грн.

Станом на 04.01.2023 року сума внеску (вкладу) з нарахованими 13% повернута не була. Загальна сума, яка має бути повернута позивачу становить 95023,22 грн.

Крім того, у зв`язку з простроченням грошового зобов`язання з відповідача на користь позивача на підставі ст. 625 ЦК України має бути стягнуто 3% річних в сумі 991,89 грн. та індекс інфляції в сумі 2877,48 грн.

На підставі викладеного просив позов задовольнити.

Ухвалою судді Голосіївського районного суду м. Києва від 26.062023 року у справі відкрито спрощене позовне провадження у справі.

Відповідач належним чином повідомлявся про наявність даного позову, що підтверджується наявним в матеріалах справи рекомендованим повідомленням про направлення поштового відправлення за його адресою, проте відзив у встановлений строк до суду не подав.

Оскільки розгляд справи відбувається в порядку спрощеного провадження без повідомлення учасників справи, судове засідання в справі не проводилось та особи, які беруть участь у справі не викликались.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши надані докази, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що 03.12.2021 року між ОСОБА_1 та Кредитною спілкою «Експрес Кредит Юніон Україна» було укладено договір №26\12-21\В10 про залучення строкового внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок.

Відповідно до п.п. 1.1 договору, відповідач зобов`язався прийняти від позивача внески (вклад) на депозитний рахунок та повернути вклад 04.01.2023 року, а також сплачувати проценти за ставкою 13% річних.

03.12.2021 року позивачем було передано відповідачу внесок (вклад) у розмірі 71000,00 грн., що підтверджується копією прибуткового касового ордера №164 від 03.12.2021 року.

05.01.2022 року та 04.02.2022 року позивачем додатково передано відповідачу внески (вклади) на загальну суму 11800,00 грн.

На підтвердження внесення суми внеску 05.01.2022 року позивачем надано висновок експертного дослідження №ЕД-19/111-23/11819-ДД від 15.03.2023 року в якому зазначений зміст чеків, оскільки вони нечитабельні, та згідно якого підтверджено внесення позивачем вкладу відповідачу на загальну суму 11800,00 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 102 ЦПК України, предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Згідно ч. 3 ст. 102 ЦПК України, висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Оцінивши висновок експертного дослідження №ЕД-19/111-23/11819-ДД від 15.03.2023 року, складеного судовим експертом Христюк Ю. в сукупності з дослідженими в судовому засіданні матеріалами справи, суд не знайшов жодних обставин, які б дозволяли стверджувати про необґрунтованість, неправильність висновків чи суперечливість їх іншим матеріалам справи.

Пунктом 4.1 договору визначено, що порушенням умов цього Договору є його невиконання, або неналежне виконання положень даного Договору.

Положеннями п. 5.1 договору визначено, що сторони звільняються від відповідальності за повне чи часткове невиконання будь якого з положень цього Договору, якщо це невиконання відбулося внаслідок причин, що знаходяться поза сферою контролю Сторони, яка не виконала зобов`язання. Такі причини включають стихійне лихо, екстремальні погодні умови, пожежі, страйки, воєнні дій, постанови НБУ, прийняття відповідних актів органами державної влади та управління того, але не обмежується ними. Про настання форс-мажорних обставин сторони повинні поінформувати письмово один одного невідкладно.

Відповідно до положень п. п. 1.2.2, 8.4.4 договору, датою повернення Вкладу - є наступний день після дня закінчення строку дії договору. Дія цього Договору припиняється достроково через місяць, від дня повідомлення про настання форс-мажорних обставин, якщо ці обставини продовжують діяти.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ст. 627 ЦК України, відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Статтею 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Згідно ч. 1, абз. 3 ч. 2 ст. 23 Закону України «Про кредитні спілки», внески (вклади) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, а також нарахована на такі кошти та пайові внески плата (проценти) належать членам кредитної спілки на праві приватної власності. Кожний член кредитної спілки має право одержати належні йому кошти, зазначені в частині першій цієї статті, у порядку і строки, які визначені відповідно до частини сьомої статті 10 цього Закону, статуту кредитної спілки або укладеними з членом кредитної спілки договорами.

Нормою ч. 7 ст. 10 Закону України «Про кредитні спілки» визначено, що повернення вкладів провадиться за взаємною згодою сторін або не пізніше строку, передбаченого відповідним договором.

Верховний Суд у постанові від 07.04.2020 по справі № 753/4256/17 зазначив, що порядок надання депозитних послуг кредитними спілками визначений Правилами здійснення депозитних операцій для кредитних спілок, затвердженими розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг від 30 грудня 2011 року № 821, відповідно до яких операції кредитної спілки з внесками (вкладами) членів кредитної спілки на депозитні рахунки - операції, які здійснюються із внесками (вкладами) на депозитні рахунки та включають залучення і виплату грошових коштів, нарахування та виплату процентів за такими внесками (вкладами), що підлягають обов`язковій фіксації в комплексній інформаційній системі кредитної спілки. Сума внеску (вкладу) на депозитний рахунок, строки дії договору залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок, умови залучення та повернення внеску (вкладу) на депозитний рахунок, а також нараховані на такі внески (вклади) на депозитний рахунок проценти (плата) визначаються між кредитною спілкою та членом кредитної спілки на договірних умовах. Договір про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок укладається в письмовій формі. Нарахування процентів визначається умовами договору про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок. Кредитні спілки повертають внески (вклади) на депозитні рахунки та сплачують нараховані проценти у строки, що визначені умовами договору про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок між вкладником і кредитною спілкою. Кредитна спілка виплачує вкладникові проценти на суму внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок в розмірі, який встановлюється в договорі про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок.

За своєю правовою природою договір про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок має багато спільного з договором банківського вкладу. Тому допустимим є застосування аналогії закону щодо прогалин правового регулювання відносин за договорами про залучення внеску (вкладу), які укладаються кредитними спілками.

За змістом частини першої статті 1058 ЦК України за договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов`язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.

Вклад (депозит) - це кошти в готівковій або у безготівковій формі, у валюті України або в іноземній валюті, які розміщені клієнтами на їх іменних рахунках у банку на договірних засадах на визначений строк зберігання або без зазначення такого строку і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору (стаття 2 Закону України «Про банки і банківську діяльність»).

Згідно з частиною першої статті 1060 ЦК України договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад на вимогу) або на умовах повернення вкладу зі спливом встановленого договором строку (строковий вклад).

Відповідно до частин першої, п`ятої статті 1061 ЦК України банк виплачує вкладникові проценти на суму вкладу в розмірі, встановленому договором банківського вкладу. Якщо договором не встановлений розмір процентів, банк зобов`язаний виплачувати проценти у розмірі облікової ставки Національного банку України. Проценти на банківський вклад нараховуються від дня, наступного за днем надходження вкладу у банк, до дня, який передує його поверненню вкладникові або списанню з рахунка вкладника з інших підстав.

Частиною 4 ст. 263 ЦПК України визначено, що при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Встановлено, що по закінченню договору позивач звернувся до відповідача про повернення суми вкладу з усіма нарахованими відсотками, натомість ні за місцем реєстрації, ні за місцем відокремленого підрозділу «Відділення №10 Кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон Україна» йог знайдено не було.

Судом встановлено, що відповідачем умови договору в частині повернення позивачу грошового вкладу з нарахованими відсотками відповідно до умов договору не виконано.

Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Вищенаведені обставини свідчать про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог в частині стягнення з відповідача на користь позивача суми строкового внеску за депозитним рахунком у розмірі 82800,00 грн. у зв`язку із порушенням відповідачем умов укладеного з позивачем договору.

У частині вимог про стягнення з відповідача відсотків нарахованих на суму вкладу, суд зазначає наступне.

Згідно наведеного позивачем у позові розрахунку відсотків за користування грошовими коштами відповідно до умов договору, сума нарахованих процентів за депозитним рахунком становить 12223,22 грн.

Відповідно до положень п. п. 3.2.8, 3.3.3 договору, спілка зобов`язана повернути Вклад та нараховані проценти за Вкладом по закінченні строку Вкладу, а у випадках, якщо Договором передбачено дострокове повернення Вкладу, повернути Вклад протягом 30 днів з дня отримання письмової вимоги. Член кредитної спілки має право отримати нараховані проценти на умовах визначених Договором.

Аналіз вищевказаних умов договору свідчить про те, що право на отримання нарахованих процентів член кредитної спілки має право у разі повернення вкладу по закінченню його строку визначеному умовами договору не пов`язаному із достроковим припиненням дії договору.

Як зазначалося вище, сторони укладаючи договір дійшли домовленості щодо строку його дії до 04.01.2023 (п. 1.2 договору).

З урахуванням викладеного, позивач має право на отримання відсотків у розмірі 13% річних від суми вкладу (внеску) за договором №26\12-21\В10 від 03.12.2021 року.

Згідно розрахунку наданого позивачем розмір відсотків за договором №26\12-21\В10 від 03.12.2021 року становить 12223,22 грн.

Вказаний розрахунок відповідачем не оспорювався та не спростований.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку про стягнення з відповідача на користь позивача відсотки за №26\12-21\В10 від 03.12.2021 року в сумі 12223,22 грн.

Позивач також просив стягнути з відповідача на користь позивача індекс інфляції в сумі 2877,48 грн. та 3% річних в сумі 991,89 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідач порушив свої зобов`язання щодо виплати заробітної плати за життя спадкодавця ОСОБА_2 , внаслідок чого виникала заборгованість.

Правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовим зобов`язанням, та на них поширюється дія частини другої статті 625 ЦК України як спеціального виду цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов`язання, щодо сплати боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також трьох процентів річних від простроченої суми.

Згідно розрахунку наданого позивачем 3% річних становить 991,89 грн. та інфляційні витрати складають 2877,48 грн.

Вказаний розрахунок відповідачем не оспорювався, а отже може бути прийнятий судом до уваги при вирішенні даної справи по суті.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку про стягнення з відповідача на користь позивача індекс інфляції в сумі 2877,48 грн. та 3% річних в сумі 991,89 грн.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в сумі 1073,60 грн.

Керуючись Законом України «Про кредитні спілки», ст. ст. 3, 11, 526, 610, 627, 629, 1058, 1060, 1061 ЦК України, статтями 4, 5, 12, 13, 76-81, 141, 206, 259, 263-265, 268, 273, 274-279 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон Україна», третя особа: Відокремлений підрозділ «Відділення №10 Кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон Україна» про стягнення коштів задовольнити.

Стягнути з Кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон Україна», код ЄДРПОУ 42983358, місцезнаходження: м. Київ, вул. Велика Васильківська, 72 на користь ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , суму неповернутих внесків за договором №26\12-21\В10 від 03.12.2021 з урахуванням процентів, індексу інфляції та 3% річних в розмірі 98892,59 грн. та судові витрати, які складаються з суми судового збору 1073,60 грн.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117823949
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —752/12025/23

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні