Ухвала
від 21.03.2024 по справі 754/2353/24
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кп/754/655/24

Справа № 754/2353/24

У Х В А Л А

Іменем України

21 березня 2024 року Деснянський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

представника потерпілого ОСОБА_4

з участю обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження №12023100030001032 відносно обвинуваченого

ОСОБА_5 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, українця, громадянина України, працюючого на посаді інженера АК`Київводоканал», одруженого, освіта середня-технічна, проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст.367ч.1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Згідно пред`явленого прокурором обвинувачення, 13.02.2018 року на підставі Наказу Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного №128-к ОСОБА_5 було призначено на посаду завідувача спортивною спорудою манежу легкої атлетики.

Відповідно до наказу директора Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного №669/1-к від 18.11.2019 року на ОСОБА_5 , завідувача манежем легкої атлетики, покладено виконання обов`язків завідувача центральним складом з повною матеріальною відповідальністю.

Таким чином, виконувач обов`язків завідувача центральним складом Олімпійського коледжу ім. Івана Піддубного ОСОБА_5 відповідно ч. 3 ст. 18 КК України, являється службовою особою, оскільки обіймає посаду пов`язану з виконанням адміністративно-господарських функцій.

Згідно посадової інструкції завідувача центрального складу, у період тимчасової відсутності завідувача центрального складу виконання його обов`язків забезпечує особа, призначена наказом директора Коледжу, яка набуває відповідних прав і несе відповідальність за належне виконання покладених на неї обов`язків.

Відповідно до розділу 2 завідувач центрального складу:

- здійснює керівництво виробничо-господарською діяльністю складського господарства та забезпечує збереження матеріальних цінностей;

- очолює роботи, які включають приймання, зберігання і видавання товарно-матеріальних цінностей, раціональне їх розміщення у приміщеннях і на майданчиках, додержання режиму зберігання. Перевіряє відповідність цінностей, що приймає супровідним документам.;

- організовує видавання товарно-матеріальних цінностей спеціалізованим складам і коморам, працівникам структурних підрозділів, стороннім організаціям, комплектує партії матеріальних цінностей за заявками споживачів, забезпечує облік наявних на складі товарно-матеріальних цінностей і звітну документацію про їх рух, додержання правил оформлення складських операцій, здавання первинних прибутково-видаткових документів, складає акти на нестачу і псування матеріалів;

- виконує інші роботи та окремі службові доручення завідувача господарства, що відповідають чинному законодавству.

Відповідно до розділу 4 завідувач центрального складу несе відповідальність:

- за неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, а також за невикористання або неповне використання своїх функціональних прав, що передбачені цією посадовою інструкцією, а також Правилами внутрішнього трудового розпорядку, несе дисциплінарну відповідальність у порядку та в межах, визначених трудовим законодавством У країни;

- за правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

Так, 03.12.2020 року, на електронні системі публічних закупівель «Ргоzогго» провідним фахівцем з публічних закупівель Олімпійського коледжу ім. Івана Піддубного (код ЄДРПОУ 02125315) ОСОБА_6 було розміщеного оголошення про проведення спрощеної закупівлі № ПА-2020-12-03-014004-b. Предметом вказаної закупівлі виступали 100 штук готових текстильних виробів за кодом класифікатора ДК 021:2015:39520000-3. Орієнтовна вартість закупівлі складала 150 000 грн., а умовою оплати було визначено - після оплата протягом 10 днів з поставки товару.

За результатами проведення вказаної закупівлі переможцем визнано ТОВ «Анекс Груп» (код ЄДРПОУ 41553770). 21.12.2020 року між Олімпійським коледжем ім. Івана Піддубного в особі Уповноваженого Комісії ОСОБА_7 (покупець) та ТОВ «Анекс Груп» в особі директора ОСОБА_8 (продавець) було укладено Договір про закупівлю №21.12. від 21.12.2020 року.

Відповідно до умов вказаного договору встановлено наступне:

відповідно до п.1.1 продавець зобов`язується продати та передати покупцю товар, зазначений в специфікації до Даного договору, а покупець зобов`язується прийняти і оплатити цей товар.

відповідно до Додатку №1 «Специфікація на Товар» встановлено, що продавець зобов`язаний поставити «Матраси Люкс Еко Комфорт, односпальний, двухсторонній Зима/Літо розмір 900*2000*180» у кількості 100 штук.

відповідно до п.3.1 вартість цього Договору становить 142 000 грн.

відповідно до п.4.1 розрахунок проводиться шляхом перерахування коштів на рахунок Продавця, після одержання товару.

відповідно до п.10.1 Цей договір набирає чинності з дня його підписання і діє до 31.12.2020 року.

В подальшому, 23.12.2020 року у невстановлений досудовим розслідуванням час, перебуваючи за адресою: м. Київ, вул.Матеюка,4, виконуючи обов`язки завідувача центральним складом Олімпійського коледжу ім. Івана Піддубного ОСОБА_5 , являючись службовою особою, яка обіймає посаду пов`язану з виконанням адміністративно-господарських функцій, внаслідок невиконання службовою особою своїх службових обов`язків, не перевірив наявності фактичної поставки Олімпійському коледжу ім. Івана Піддубного майна, а саме «Матраци Люкс Еко Комфорт, Зима/Літо розмір 900*2000*180» у кількості 100 одиниць за Договором про закупівлю №21.12 від 21.12.2020 року, які не були поставлені ТОВ «АНЕКС ГРУП» підписав Видаткову накладну №2 від 23.12.2020 року від імені покупця (Олімпійський коледж імені Івана Піддубного), на підставі якої в подальшому було сформовано платіжне доручення №1557 від 29.12.2020 року та перераховано на розрахунковий рахунок ТОВ «АНЕКС ГРУП» 142000 гривень.

Внаслідок невиконання ОСОБА_5 своїх службових обов`язків з рахунку Олімпійського коледжу ім. Івана Піддубного, який має державну форму власності, без фактичної поставки майна, а саме «Матраци Люкс Еко Комфорт, Зима/Літо розмір 900*2000*180» у кількості 100 одиниць на рахунок ТОВ «АНЕКС ГРУП» було перераховано грошові кошти у розмірі 142000 грн., у зв`язку з чим ІНФОРМАЦІЯ_2 , який фінансується з Державного бюджету України було завдано матеріальної шкоди на вказану суму, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих юридичних осіб.

Дії ОСОБА_5 кваліфіковано за ст.367ч.1 КК України, як службова недбалість, тобто невиконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих юридичних осіб.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 зазначив, що розуміє суть пред`явленого обвинувачення, свою вину у вчиненні кримінального правопорушення визнає повністю, просить звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності.

Представник потерпілого у судовому засіданні не заперечував щодо закриття кримінального провадження щодо ОСОБА_5 .

Прокурор в суді не заперечував щодо задоволення клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 .

Вислухавши думку прокурора, представника потерпілого, обвинуваченого, якому було роз`яснено підставу звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави, вивчивши надані прокурором матеріали, суд дійшов до наступного.

Правилами ч.3ст.288 КПК України передбачено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Положеннями ч.4ст.286 КПК України визначено, що в разі, якщо під час судового розгляду сторона у кримінальному провадженні звернеться до суду з клопотанням про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Таким чином, за змістом статей 284-288 КПК України підставами для звільнення особи від кримінальної відповідальності при розгляді справи в суді є наявність відповідної норми кримінального закону, яка передбачає таке звільнення, клопотання сторони кримінального провадження про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності та згода обвинуваченого на закриття кримінального провадження на цих підставах.

Отже, наявність цих умов є правовою підставою для прийняття судом рішення про звільнення підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності. Визнання підозрюваним, обвинуваченим своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення як обов`язкової умови такого звільнення кримінальним процесуальним законом не передбачено.

Так, відповідно до вимог ч.1п.2 ст.49 КК України особа, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до набрання вироком законної сили минули строки, а саме три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачене покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Статтею 367ч.1 КК України передбачено основне покарання у виді штрафу від двох до чотирьох тисяч неоподатковуваних доходів громадян, виправні роботи, та обмеження волі до трьох років, а тому відповідно до ст.12 КК України це нетяжкий злочин.

Вчинення даного нетяжкого злочину ОСОБА_5 датовано - 23-29.12.2020 року.

Отже, станом на 21.03.2024 року, пройшло більше ніж три роки з моменту як ОСОБА_5 інкримінується вчинення нетяжкого злочину, передбаченого ч.1ст.367 КК України, тобто перебіг давності строків притягнення до кримінальної відповідальності закінчився.

Враховуючи вищенаведені обставини, які свідчать про наявність матеріально-правових підстав, передбачених п.2ч.1ст.49 КК України, та процесуально-правових підстав звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, враховуючи, що за наявності сукупності вказаних обставин таке звільнення є обов`язком, а не правом суду, суд вважає, що клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України за вчинений нетяжкий злочин, передбачений ч.1ст.367 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності підлягає задоволенню та приходить до висновку про необхідність звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 , який обвинувачується у вчиненні нетяжкого злочину, передбаченого ч.1ст.367 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Керуючись вимогами ст.49 КК України, ст.ст.285,286,287,288,314,315 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 задовольнити.

ОСОБА_5 звільнити від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2023 року за № 12023100030001032 відносно нього за ч.1ст.367 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження щодо нього закрити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її оголошення через Деснянський районний суд м. Києва.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117824111
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —754/2353/24

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Вінтоняк Р. Я.

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Вінтоняк Р. Я.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Вінтоняк Р. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні