Ухвала
від 18.03.2024 по справі 120/1200/24
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

м. Вінниця

18 березня 2024 р.Справа № 120/1200/24

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Мультян Марини Бондівни,

за участю:

секретаря судового засідання: Боринської Р.Р.

представника позивача: Браславець Я.Ю.

представника відповідача 2: Колібабчук М.І.

представників третьої особи Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області: Траченко Н.М. та Мазур О.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження клопотання представника позивача про витребування доказів у справі за позовом ОСОБА_1 до Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", Тульчинської міської територіальної виборчої комісії Тульчинського району Вінницької області, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області, ОСОБА_2 про визнання протиправними та скасування рішень

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", Тульчинської міської територіальної виборчої комісії Тульчинського району Вінницької області, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області, ОСОБА_2 про визнання протиправними та скасування рішень.

Ухвалою суду від 21.02.2024 розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження.

14.03.2024 представником позивача подано клопотання про витребування доказів в обгрунтування якого зазначено про направлення представником позивача на адресу Політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» та Вінницької обласної організації політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» адвокатських запитів з проханням надати копії документів, які перебувають у розпорядженні відповідних осіб. Станом на 13.03.2024 року відповідей на адвокатські запити від 31.01.2024 та 07.02.2024 до представника позивача не надійшло.

Таким чином просив витребувати у Вінницької обласної організації політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» належним чином завірені копії протоколу реєстрації прибувших/присутніх учасників конференції Вінницької обласної організації політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», яка відбулась 07.10.2023 року та протоколу засідання фракції політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII скликання від 02.08.2023 року щодо виключення з її складу ОСОБА_1 . Та витребувати у Політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» належним чином завірену копію протоколу реєстрації прибувших/присутніх учасників Позачергового З?їзду політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», який відбувся 30.01.2024 року.

В судовому засіданні 18.03.2024 представник позивача підтримав раніше подане клопотання про витребування додаткових доказів.

Представники Тульчинської міської територіальної виборчої комісії Тульчинського району Вінницької області та Тульчинської міської ради поклалися на розсуд суду щодо вирішення клопотання про витребування додаткових доказів.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши всі обставини та матеріали справи, суд зважає на наступне.

Завданням адміністративного судочинства, відповідно до частини 1 статті 2 КАС України, є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Відповідно до пункту 7 частини 2 статті 180 КАС України у підготовчому судовому засіданні суд, в тому числі, з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом, чи причини їх неподання; пропонує учасникам справи надати суду додаткові докази або пояснення; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових та електронних доказів за їх місцезнаходженням; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання; вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Згідно із статтею 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Відповідно до частини 1 статті 73 КАС України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (частина 2 статті 73 КАС України).

Згідно із частини 1 статті 80 КАС України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу (частина 3 статті 80 КАС України).

Так, предметом спору у цій справі є вимоги про визнання протиправним та скасування рішення Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024, оформленого витягом з протоколу № 1/2024 позачергового з`їзду політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" про відкликання за народною ініціативою депутата Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII скликання ОСОБА_1 та про визнання протиправною та скасування постанови Тульчинської міської територіальної виборчої комісії Тульчинського району Вінницької області № 1 від 02.02.2024 "Про визнання обраним депутатом Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області наступного за черговістю кандидата у депутати".

Отже, виходячи з предмету спору, суд вважає за доцільне дослідити протокол реєстрації прибувших/присутніх учасників конференції Вінницької обласної організації політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», яка відбулась 07.10.2023 року та протокол засідання фракції політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII скликання від 02.08.2023 року щодо виключення з її складу ОСОБА_1 , а також протокол реєстрації прибувших/присутніх учасників Позачергового З?їзду політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», який відбувся 30.01.2024 року в судовому засіданні, в зв`язку з чим клопотання сторони позивача є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 6 статті 80 КАС України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Частинами 8 та 9 статті 80 КАС України, у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання учасником судового процесу його процесуальними правами, суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом (частина 4 статті 45 КАС України).

Зокрема, такі заходи процесуального примусу, визначені частиною 1 статті 149 КАС України, а саме, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках:

- невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу;

- зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству;

- неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень.

Керуючись ст.ст. 80, 248, 256 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у Вінницької обласної організації політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» належним чином завірені копії:

- протоколу реєстрації прибувших/присутніх учасників конференції Вінницької обласної організації політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», яка відбулась 07.10.2023 року;

- протоколу засідання фракції політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII скликання від 02.08.2023 року щодо виключення з її складу ОСОБА_1 .

Витребувати у Політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» належним чином завірену копію протоколу реєстрації прибувших/присутніх учасників Позачергового З?їзду політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», який відбувся 30.01.2024 року.

Зобов`язати Вінницьку обласну організацію політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» та Політичну партію «Українська стратегія Гройсмана» надати витребувані докази або повідомлення про неможливість подати докази, витребувані судом до суду - в строк до 05.04.2024.

Попередити Вінницьку обласну організацію політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» та Політичну партію «Українська стратегія Гройсмана» про те, що згідно частини першої статті 149 КАС України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках:

- невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу;

- зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству;

- неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень.

Відкласти підготовче судове засідання на 05.04.2024 р. о 11:00 год. в залі судового засідання № 5 Вінницького окружного адміністративного суду м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14.

Копію ухвали направити сторонам для відома та Вінницькій обласній організації політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» та Політичній партії «Українська стратегія Гройсмана» - для виконання.

Ухвала суду першої інстанції оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 256 КАС України.

Повний текст ухвали сторони зможуть отримати 21.03.2024.

СуддяМультян Марина Бондівна

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117825424
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування рішень

Судовий реєстр по справі —120/1200/24

Ухвала від 24.04.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 05.04.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 18.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 21.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 15.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні