Рішення
від 21.03.2024 по справі 420/35920/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/35920/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2024 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді ТанцюриК.О., розглянувши у порядку письмового провадження у м.Одесі справу за адміністративним позовом Одеського державного університету внутрішніх справ до ОСОБА_1 про стягнення витрат за навчання, -

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Одеського державного університету внутрішніх справ до ОСОБА_1 про стягнення витрат, пов`язаних з його утриманням в Одеському державному університеті внутрішніх справ в сумі 44 928,58 грн.

Ухвалою суду від 13.09.2023 відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

В обґрунтування позовних вимог представник позивача у позовній заяві зазначав, що у 2020 році ОСОБА_1 зараховано на навчання до Одеського державного університету внутрішніх справ і присвоєно йому первинне спеціальне звання «рядовий поліції». 31.08.2020 р. між ГУНП в Херсонській області, ОДУВС та ОСОБА_1 укладено контракт №ХК-36/20 «Про здобуття освіти в Одеському державному університеті внутрішніх справ», предметом якого є підготовка за державним замовленням на денній формі навчання здобувача освітнього ступеня магістра за спеціальністю 262 «Правоохоронна діяльність». Однак, як вказав позивач, наказом ОДУВС від 31.08.2022 р. № 246 о/с ОСОБА_1 було відраховано з університету відповідно до наказу МВС України від 14 лютого 2008 року № 62 та від 07 вересня 2009 року № 381 за невиконання навчального плану. Позивач, вказавши, що відповідач був відрахований з університету до закінчення навчання в ОДУВС та згідно з проведеним відділом фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку ОДУВС розрахунком фактичних витрат, пов`язаних із утриманням курсанта ОСОБА_1 , на його утримання було витрачено загалом 44 928,58 грн, посилаючись на положення Порядку №261, просить суд задовольнити позов у повному обсязі.

05.02.2024 до суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву у якому відповідач вказав, що 31 серпня 2020 року між відповідачем і Головним управлінням Національної поліції України в Херсонській області ( в особі полковника поліції ОСОБА_2 ) з другої сторони, та Одеським державним університетом внутрішніх справ (в особі ректора Аброськіна В`ячеслава Васильовича- перша сторона), в м.Одеса, був підписаний контракт № ХК-36/20 за умовами якого за 3 роки навчання, (2 роки навчання за денною формою та 1 рік - за заочною формою), відповідач мав пройти підготовку за державним замовленням з поєднанням двох форм навчання (денною та заочною) і здобути ступінь вищої освіти бакалавр за спеціальністю «Правоохоронна діяльність». Як вказав відповідач, згідно наказу ректора Одеського державного університету внутрішніх справ № 185 о/с від 31.08.2020 року - з 01.09.2020 року відповідач був зарахований курсантом 1-го курсу денної форми навчання Херсонського факультету (розташованого у місті Херсон) для здобуття освітнього ступеня бакалавр за спеціальністю «Правоохоронна діяльність» (262), на основі повної загальної середньої освіти, зі строком навчання 3 роки, поставлений на всі види утримання і забезпечення згідно чинного законодавства, було присвоєне з 01 вересня 2020 року первинне спеціальне звання «рядовий поліції». З цього дня, як вказав відповідач, він став здобувати ступінь вищої освіти бакалавр в м. Херсон у Херсонському факультеті, де виконував всі поставлені зобов`язання та згодом перейшов на 2-й курс не маючи ніяких нарікань чи доган. Відповідач вказав, що 24 лютого 2022 року, в день початку повномаштабного вторгнення російських військ на територію України, о 07:00 ранку він прибув до університету на шикування особового складу на плацу факультета, де викладацькому та студентському складу було доведено інформацію про вторгнення ворожих військ на територію України та, зокрема, на територію Херсонської області і був наданий наказ знаходитися на території факультету та чекати подальших вказівок керівництва. Надалі, як вказав відповідач, надійшла команда розійтись, роз`їхатись по помешканням та чекати подальших вказівок. Як вказав відповідач, 02.03.2022 м.Херсон, селище Приозерне, де він мешкає, як і практично уся територія Херсонської області була окупована, задля безпеки відповідач перестав підключатись до дистанційних занять. Як вказав відповідач, після деокупації м.Херсон, відповідачем було встановлено, що Херсонський факультет було зруйновано, а 23.11.2022, коли відповідач прибув до Одеського державного університету для продовження навчання, відповідачу стало відомо, що його відраховано. Відповідач вказав, що не погоджується із рішенням Одеського державного університету внутрішніх справ про його відрахування та зверненням із вказаним позовом, оскільки, має місце форс-мажорна обставина та, що ніхто не міг передбачити російську агресію, а характер розвитку вказаних подій не залежав від волі відповідача.

06.02.2024 до суду від представника позивача надійшла відповідь на відзив у якій впозивач вказав, що не погоджується із відзивом відповідача, вказавши, що наказ про відрахування ОСОБА_1 не є предметом спору та не оскаржується відповідачем і відповідно породжує юридичні наслідки. Позивач вказав, що за відсутності відповідного сертифіката, а також відсутності обґрунтування причинно наслідкового зв`язку між воєнним станом в Україні та неможливістю ОСОБА_1 виконати його зобов`язання щодо відшкодування витрат, яке виникло на підставі укладеного ним Контракту та після видання наказу про відрахування з ОДУВС, що наразі є чинним, немає підстав вважати, що такі форс-мажорні обставини діють і підлягають врахуванню. Крім того, як вказав позивач, навіть за їх підтвердження, ОДУВС не нараховував ОСОБА_3 будь яких штрафів чи пені через невиконання останнім зобов`язань та не просить їх стягнути в судовому порядку. Заявлені вимоги стосуються виключно зобов`язання відповідача, а не відповідальності за його невиконання.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Згідно витягу з наказу Одеського державного університету внутрішніх справ від 31.08.2020 №185 о/с Про особовий склад ОСОБА_1 зараховано з 01.09.2020 курсантом 1-го курсу денної форми навчання Херсонського факультету для здобуття освітнього ступеня бакалавра за спеціальністю Правоохоронна діяльність зі строком навчання 3 роки(а.с.9).

31.08.2020 між Головним управлінням Національної поліції України в Херсонській області, ОДУВС та ОСОБА_1 укладено контракт №ХК-36/20 про здобуття освіти, згідно умов п.3.3.7. якого у разі дострокового розірвання контракту, а також звільнення зі служби в поліції в період навчання з будь-яких підстав, крім звільнення зі служби в поліції через хворобу або скорочення штатів, особа зобов`язується відшкодувати Міністерству внутрішніх справ України, в особі Виконавця, витрати, пов`язані з утриманням у закладі вищої освіти, відповідно до п.4 ст.74 Закону України Про Національну поліцію(а.с.10-12).

Наказом Одеського державного університету внутрішніх справ від 31.08.2022 №246 о/с відраховано ОСОБА_1 з університету відповідно до наказів МВС України від 14 лютого 2008 року №62 та від 07 вересня 2009 №381 за невиконання навчального плану та звільнено зі служби в Національні поліції з 31 серпня 2022 і відповідно до вимог контракту про здобуття освіти утримати кошти, які МВС України затратило на навчання в університеті(а.с.13).

Згідно розрахунку фактичних витрат, пов`язаних з утриманням курсанта ОСОБА_1 в Одеському державному університеті внутрішніх справ за період навчання з 01.09.2020 по 31.08.2022, складеного начальником ВФЗБО за №73 від 09.06.2023, фактичні витрати склали - 44928,58 грн.(а.с.14).

Правові засади організації та діяльності Національної поліції України, статус поліцейських, а також порядок проходження служби в Національній поліції України визначені Законом України Про Національну поліцію.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 72 Законом України Про Національну поліцію, професійне навчання поліцейських складається з: 1) первинної професійної підготовки; 2) підготовки у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання; 3) післядипломної освіти; 4) службової підготовки - системи заходів, спрямованих на закріплення та оновлення необхідних знань, умінь та навичок працівника поліції з урахуванням оперативної обстановки, специфіки та профілю його оперативно-службової діяльності.

Порядок, організацію та терміни проведення професійного навчання визначає Міністерство внутрішніх справ України.

Порядок підготовка поліцейських у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання визначений статтею 74 цього Закону.

Так, згідно положень ст.74 Закону України Про Національну поліцію до вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, можуть бути зараховані громадяни України, яким станом на 31 грудня року вступу виповниться 17 років.

Підготовка фахівців за державним замовленням у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, проводиться на підставі контракту про здобуття освіти, який укладається між навчальним закладом, відповідним органом поліції та особою, яка навчається.

Розподіл випускників вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, які навчаються на денній формі навчання за державним замовленням, здійснюється комісіями з персонального розподілу з урахуванням інтересів служби відповідно до набутої випускником кваліфікації, спеціальності та спеціалізації.

Особи, які навчаються за державним замовленням у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, у разі дострокового розірвання контракту про здобуття освіти з будь-яких підстав, крім звільнення зі служби в поліції на підставі підпунктів 2, 4 частини першої статті 77 цього Закону, а також поліцейські, звільнені зі служби в поліції протягом трьох років після закінчення вищезазначених навчальних закладів з будь-яких підстав, крім звільнення зі служби в поліції на підставі підпунктів 2, 4 частини першої статті 77 цього Закону, відшкодовують Міністерству внутрішніх справ України витрати, пов`язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

У разі відмови від добровільного відшкодування витрат, зазначених у частині четвертій цієї статті, таке відшкодування здійснюється в судовому порядку.

Порядок добору, направлення та зарахування на навчання до вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, встановлює Міністерство внутрішніх справ України.

Механізм відшкодування особами, які навчалися за денною формою навчання за державним замовленням (далі - особи) у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських (далі - вищі навчальні заклади), витрат, пов`язаних з їх утриманням у таких закладах (далі - витрати), зокрема, у разі дострокового розірвання контракту про здобуття освіти (далі - контракт) з будь-яких підстав, крім звільнення із служби в Національній поліції (далі - поліція) через хворобу (за рішенням медичної комісії про непридатність до служби в поліції) чи у зв`язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів визначає Порядок відшкодування особами витрат, пов`язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2017 р. № 261 (далі - Порядок № 261).

Відповідно до п. 2 -8 Порядку №261 витрати відшкодовуються згідно з контрактом, укладеним між вищим навчальним закладом, відповідним органом поліції та особою, яка навчалася. У разі коли особа є неповнолітньою, установлення правових відносин здійснюється відповідно до вимог Цивільного кодексу України. Типову форму контракту затверджує МВС.

Відшкодування здійснюється в розмірі витрат, пов`язаних з: грошовим, продовольчим, речовим, медичним забезпеченням; оплатою комунальних послуг та спожитих енергоносіїв (тепло-, водопостачання, водовідведення, електроенергія). Розрахунок витрат на утримання осіб (грошове, продовольче, речове та медичне забезпечення) у вищих навчальних закладах здійснюється відповідно до встановлених норм за їх фактичною вартістю. Розрахунок комунальних послуг та спожитих енергоносіїв здійснюється виходячи із середнього обсягу споживання у відповідному вищому навчальному закладі на одну особу за добу за період її фактичного перебування в такому закладі. Під час проведення розрахунків застосовуються тарифи, що встановлені для населення і діють у місцевості, в якій розташований вищий навчальний заклад, у відповідному навчальному році. На підставі розрахунків вищого навчального закладу складається довідка про фактичні витрати на кожну особу за весь строк навчання, яка долучається до її особової справи.

Витрати відшкодовуються особою в повному розмірі за весь період її фактичного навчання.

Після видання наказу про звільнення (відрахування з вищого навчального закладу) особи керівник органу поліції (вищого навчального закладу) або за його дорученням інша посадова особа видає зазначеній особі під підпис повідомлення із зобов`язанням протягом 30 діб з моменту отримання повідомлення відшкодувати МВС витрати із зазначенням їх розміру та реквізитів розрахункового рахунка для перерахування коштів. Таке повідомлення може бути надіслано особі рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення за останнім місцем реєстрації, зазначеним у матеріалах її особової справи. У разі звільнення особи до відпрацювання нею трьох років після закінчення вищого навчального закладу орган поліції, в якому особа проходила службу, невідкладно повідомляє про це вищому навчальному закладу, в якому особа навчалася.

Особа має право здійснити відшкодування витрат з розстроченням платежу до одного року. У такому випадку особа укладає з вищим навчальним закладом, у якому вона навчалася, договір у письмовій формі, де зазначаються строки та розміри платежів. Примірна форма договору затверджується МВС.

Сума відшкодованих витрат зараховується до спеціального фонду державного бюджету і використовується відповідно до кошторису МВС.

У разі відмови від добровільного відшкодування витрат, а також у разі порушення особою умов договору, укладеного відповідно до пункту 6 цього Порядку, таке відшкодування здійснюється в судовому порядку. Претензійно-позовну діяльність провадить вищий навчальний заклад, у якому навчалася особа.

Як вже встановлено судом, згідно наказу Одеського державного університету внутрішніх справ від 31.08.2022 №246 о/с відраховано ОСОБА_1 з університету відповідно до наказів МВС України від 14 лютого 2008 року №62 та від 07 вересня 2009 №381 за невиконання навчального плану та звільнено зі служби в Національні поліції з 31 серпня 2022 і відповідно до вимог контракту про здобуття освіти прийнято рішення утримати кошти, які МВС України затратило на навчання в університеті(а.с.13).

Згідно розрахунку фактичних витрат, пов`язаних з утриманням курсанта ОСОБА_1 в Одеському державному університеті внутрішніх справ за період навчання з 01.09.2020 по 31.08.2022, складеного начальником ВФЗБО за №73 від 09.06.2023, фактичні витрати склали - 44928,58 грн.(а.с.14).

Враховуючи обставини справи та положення вищенаведених норм законодавства, відповідач має відшкодувати Одеському державному університету внутрішніх справ витрати, пов`язані з його утриманням у вищому навчальному закладі.

Доказів того, що відповідач відшкодував витрати, пов`язані з його утриманням під час навчання у вищому навчальному закладі, або розпочала їх відшкодування, до суду не надано, а тому суд дійшов до висновку, що ці витрати підлягають стягненню з нього в судовому порядку, а позовні вимоги підлягають задоволенню.

Щодо посилання відповідача на те, що він не погоджується із прийняттям про його відрахування з огляду на те, що він перебував на окупованій території, що не враховано позивачем, суд погоджується із посиланням позивача на те, що наказ Одеського державного університету внутрішніх справ від 31.08.2022 №246 о/с, яким відраховано ОСОБА_1 з університету та утримано кошти, які МВС України затратило на навчання в університеті, є чинним та не оскаржувався відповідачем.

При цьому, суд зазначає, що факт введення та продовження воєнного стану автоматично не спричиняє безпосередніх наслідків для зобов`язань загалом та відповідні наслідки мають місце, лише коли закон прямо вказує на них із посиланням на воєнний стан.

З урахуванням викладеного, позовні вимоги позивача про стягнення витрат, пов`язаних з його утриманням в Одеському державному університеті внутрішніх справ в сумі 44 928,58 грн, є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Відповідно до ч.2 ст.139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Оскільки спір вирішено на користь суб`єкта владних повноважень, а також за відсутності витрат позивача - суб`єкта владних повноважень, пов`язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 241-246, 250, 255, 295 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Одеського державного університету внутрішніх справ задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) витрати, пов`язані з утриманням в Одеському державному університеті внутрішніх справ, в сумі 44 928,58 грн (сорок чотири тисячі дев`ятсот двадцять вісім гривень п`ятдесят вісім копійок) на користь Одеського державного університету внутрішніх справ (код ЄДРПОУ 08571570, 65014, м. Одеса, вул. Успенська, 1) на р/р UА408201720313241001201000570.

Рішення набирає законної сили згідно ст. 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст.ст. 293, 295 та п. 15-5 розділу VII Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя К.О. Танцюра

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117827481
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення витрат за навчання

Судовий реєстр по справі —420/35920/23

Рішення від 21.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 26.12.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні